eli mihin luokkaan ilmoitan koirani vuonna 2019?


Aiemman käsityksen mukaan uusien 1.1.2019 voimaan tulevien ipor-sääntöjen mukaiset luokanvaihtovaatimukset olisivat tulleet heti voimaan, eli ensin vaaditaan kustakin lajista hyväksytty soveltuvuuskoetulos, sitten kaksi kertaa vähintään tulos Hyvä A-kokeesta ja sitten vasta saa siirtyä B-luokkaan.

Tämä olisi aiheuttanut melkoisen ruuhkan soveltuvuus- ja A-kokeisiin seuraavien parin vuoden aikana ja vaikeuttanut ja hidastanut B-tasolle pääsyä riippumatta koiran tasosta. Kokeita ja koepaikkoja olisi ollut liian vähän maissa, joissa ipor-kokeita ei järjestetä aktiivisesti ja joista on pitkä matka kokeisiin muihin maihin.

Nyt kuitenkin on saatu se kaivattu jousto luokkasiirtoihin. IROlta tuli hiljattain seuraava tiedote koskien siirtymäaikaa uusien ja vanhojen tulosvaatimusten välillä:
Who has achieved a positive A test once in 2018 can start in B in 2019.
Who has achieved a positive E test in 2018 can start in A no matter in which discipline.

Jos on saavuttanut kerran hyväksytyn A-tuloksen vuonna 2018, voi aloittaa B-luokassa vuonna 2019 (samassa lajissa). 
Jos on saavuttanut hyväksytyn E-luokan tuloksen vuonna 2018 voi aloittaa missä vain lajissa suoraan A-luokassa jatkossa.

 

Tarkennuksena vielä tähän, että E tai A-luokan tulosten ei tarvitse olla tehtynä vuonna 2018, vaan myös aiemmin tehdyt tulokset kelpaa. Ajatuksena on, että vuonna 2018 voimassa ollut siirtymäoikeus seuraavaan luokkaan on voimassa myös vuonna 2019!
 

 

Mihin luokkaan ilmoittaudun vuonna 2019?

 

 • Jos et ole tehnyt mitään ipor-kokeita hyväksytysti, aloitat kunkin lajin soveltuvuuskokeella (ensi vuonna tunnuksena V, aiemmin E). Kun saat hyväksytyn tuloksen soveltuvuuskokeesta, voit osallistua saman lajin A-kokeeseen, ja kun saat siitä kaksi kertaa vähintään tuloksen Hyvä (laviinikokeessa kerran), voit siirtyä saman lajin B-kokeeseen. 
  Raunioilla, haussa ja jäljellä pitää tehdä siis nämä kokeet, jos aloittaa kokeissa käynnin vuonna 2019: V-soveltuvuuskoe → 2 x vähintään Hyvä A-kokeesta → osallistumisoikeus B-kokeeseen. Soveltuvuuskoe sekä A-koetulokset saavat olla kansallisilta ipor-tuomareilta, ei tarvitse olla IRO-tuomareilta.
  Laviinikokeessa vaatimuksina luokkasiirtoihin on V-soveltuvuuskoe → 1 x A-koe tuloksella vähintään Hyvä → osallistumisoikeus B-kokeeseen.
   
 • Jos olet tehnyt ennen 1.1.2019 jossain lajissa hyväksytyn soveltuvuuskokeen (E), voit aloittaa suoraan A-kokeesta missä vain lajissa.
   

 • Jos olet tehnyt ennen 1.1.2019 hyväksytyn tuloksen A-kokeessa (millä vain arvosanalla hyväksytyn tuloksen: Tyydyttävä, Hyvä, jne) on sinulla vuodenvaihteessa voimassa siirtymäoikeus B-kokeeseen KYSEISESSÄ lajissa eli voit mennä v. 2019 suoraan saman lajin B-kokeeseen.
   

 

Ikävaatimukset osallistumiseen:
- Soveltuvuuskoe 15 kk
- A-koe 18 kk
- B-koe 20 kk 
 

Suomessa järjestetään vuonna 2019 poikkeuksellisesti kaksi IRO-koetta: yhdistetty haku- ja rauniokoe (Hepeko / SPKL) sekä laviinikoe (FRF K9).
 

IMG_3285.jpg
IROn KV-rauniokoe Suomessa kesäkuussa 2018: osallistujat kuvassa Suomesta ja Eestistä, tuomari Etelä-Koreasta, tuomariharjoittelija Eestistä, ratamestari Suomesta. Koetta isännöi FRF K9 ry.