Kiasma oli pitkään suljettu tässä välillä ja avattiin uudestaan vasta viikko sitten perjantaina. Joka kerta kun olen kävellyt Manskua Kiasman ohi Finlandiatalolle päin olen katsonut screeniltä kuinka monta tuntia, minuuttia ja sekuntia Kiasman avaamiseen on ollut. Ja nyt sinne vihdoin taas pääsee.

Vetonaulana on valokuvataiteilija Robert Mapplethorpen näyttely, jossa on pääasiassa valokuvia mustista alastomista miehistä - kuinka jumalaisen kauniita miehiset ihmisvartalot ovatkaan. Patti Smithiä on kuvattu myös paljon ja sen lisäksi lihaksikasta naisvartaloa. Sadomasokistiset kuvat on jätetty tämän näyttelyn ulkopuolelle joskin K18-huoneessa on muutamia sitomisaiheisia kuvia, mutta ei mitään sen erikoisempaa kuitenkaan.

Kuvia katsellessa tuli mieleen, että tässä oli sikäli harvinainen taiteilija, että hänen työlleen annettiin arvoa jo silloin kun hän niitä teki eikä vasta postuumisti. Ja tuntuu, että tänä päivänä sensuuri iskee hänen töihinsä paljon herkemmin kuin 1970-80-luvuilla vaikka ollaan olevinamme niin vapaamielisiä ja sallivia nyt. 

Myös Kiasman Face-to-Face ja Elements-näyttelyt oli kiinnostavia ja kiertämisen arvoisia, vaikka osa oli sitä vanhaa tuttua mitä on jo aiemmin nähty Kiasmassa. Aika vähän oli interaktiivisia juttuja tällä kertaa, siis sellaisia joissa saa itse mennä osaksi teosta tai saada teoksen toimimaan muuttumalla osaksi sitä. 

Päivästä tuli pitkä kun aloitin sen pt-tapaamisella ja treenillä, sitten kävin syömässä ja kirjakaupoilla, sitten hurahti pari tuntia Kiasmassa ja lopuksi istuttiin raflassa ja käveltiin kaupungilla Maijun kanssa parantamassa maailmaa. Hupsista, kymmenen tuntia liikkeellä, ei ihme, että väsytti ihan mahdottomasti vielä seuraavana päivänäkin. Kiitos seurasta Maiju ja Felix, joka reippaasti ja ennakkoluulottomasti lähti katsomaan Mapplethorpea kanssamme.

 

photo 20032003_zpsys01lxga.jpg
Kiasmaselfie, johon Mikkonen teki rynnäkön.

photo 20032002_zpsqktzk6j7.jpg
Felix sukkasillaan huoneessa, jossa oli liikkuva kullattu lattia ja kivi joka pysyi paikoillaan. Välillä joutui miettimään, mikä elementti liikkuikaan ja mikä pysyi paikoillaan. 

photo 20032001_zpsjbz2eegq.jpg
Pituuden tarkistus.