Eilen oli pikkukoira Pöpösen sairaalapäivä. Vein sen jo ennen aamukahdeksaa Viikkiin yliopistolliseen eläinsairaalaan. Sairaalan hammasklinikkahan on suljettu elokuuhun asti mutta nyt meille oli järjestynyt joku lääkäri joka voisi tehdä Pöpösen haljenneitten hampaitten poistot. Opiskelija, joka otti meidät vastaan ja teki alkuhaastattelun ja kysyi oliko minulle kerrottu, että operaation suorittaa sairaalassa käymässä oleva australialainen diplomaattihammasteknikko. Hän puhuu vain englantia.

Tätähän minulle ei ollut kerrottu eikä sillä sinänsä mitään väliä ollutkaan ja sanoin etten tarvitse mitään tulkkia, mutta pisti tuo diplomaatti-osuus naurattamaan. Tarkoittaako se, että jos jotain menee pieleen ei minulla ole oikeutta valittaa koska hän nauttii koskemattomuutta? Titteli oli oikeasti BVSc, Diplomate American Veterinary Dental College.

Pöpönen oli reipas potilas ja sai heti kehuja siitä, että se antaa käsitellä itseään niin hyvin ja purukalusto on priimassa kunnossa lukuunottamatta murtuneita hampaita. Lääkäri löysi ennalta tiedetyn kahden haljenneen hampaan lisäksi vielä kaksi puuttuvaa hammasta, joitten juuret luultavasti olivat yhä ikenissä ja ne pitäisi tietenkin poistaa samalla. Mahdollisesti myös alaleuasta pitäisi poistaa iso poskihammas. Hinta-arvio oli ennalta 700-900 euroa. 

Kymmenen aikaan lääkäri soitti ja sanoi, että Pöpönen on nukutettu ja kaikki sujuu hyvin ja hän on tarkistanut oikean puolen suusta ja sieltä on löytynyt useita tipahtaneita hampaita, joitten juuret on yhä paikallaan ja tihkuvat eritettä. Lisäksi kielen alla on verta vuotava haava lohjenneesta hampaasta, jonka reuna hiertää kieleen. Joten operaatio kestäisi kyllä arvioitua pitempään.

Sitten ei mitään kuulunutkaan ja ennakkotieto oli, että koiran saisi noutaa joskus iltapäivällä. Kävin kahden aikaan sairaalalla kysymässä ja sain kuulla, että toimenpide on yhä kesken! Tässä vaiheessa Pöpönen oli ollut leikkauspöydällä jo neljä tuntia. Viimein kolmen jälkeen tuli soitto lääkäriltä. Kaksi haljennutta hammasta oli poistettu juurineen, toinen operoitu leukaluuhun asti (se koira suurin hammas jossa on kolmihaarainen juuri). Lisäksi röntgenkuvissa oli paljastunut kolme muuta hammasta joissa näkyvä osa oli murtunut pois ja juuri oli jäljellä ja piti kaivaa pois.

Leikkaus kesti yli 5 tuntia ja hintaa tuli kirvelevät 1452 euroa ja joitain senttejä päälle (menin hetkeksi ihan sanattomaksi, sisältyiköhän hintaan miekkosen lentolippu Australiasta Suomeen ja takaisin?? ei kun siihen sisältyi pieni pakkaus Dentastixejä). Kaksi kertaa se, mitä tästä maanantaikappaleesta on alunperin maksettu. Kyllä kirpaisi vaikka tietenkin pääasia on, että rakas Pöpönen selvisi leikkauksesta hengissä ja saadaan kuntoon. Lääkäri sanoi, että hänellä menisi vielä noin 45 minuuttia paperitöihin ja sitten Pöpösen saisi tulla hakemaan kotiin, ja että se oli jo herännyt ja heräsikin todella hyvin noin pitkästä nukutuksesta.

Kun menin hakemaan Pöpöstä ymmärsin, miksi paperitöihin meni niin pitkään. Olipahan harvinaisen perusteellisesti tehty. Normaalisti koiran mukana saa valmiin printin: Koiranne on nukutettu leikkausta varten. Se saattaa olla kotona sekava ja alilämpöinen. Laittakaa se kotona lämpimään paikkaan ja antakaa sille ruokaa vasta, kun se on kunnolla hereillä.

Nyt minulle ojennettiin kolmen A4-paperin mittainen englanninkielinen selostus, jossa oli hyvin yksityiskohtaisesti kuvattu lähtötilanne, löydökset ja toimenpiteet sekä jälkihoito; ja sanottiin: Luetko tuon läpi, jos on jotain kysyttävää niin voidaan vielä hakea lääkäri tähän.

photo blog4851_zps2830bd5f.jpg

Aloin toki lukea mutta jo ensimmäisen paperin puolivälissä totesin että ei, en luekaan kokonaan, kun oli pelkkiä hammaslääketieteen termejä englanniksi niin pitkät pätkät että se oli ihan epätodellista ja hyppäsin suoraan poistettuihin hampaisiin ja jatkohoito-ohjeisiin. Kun mutisin ääneen moisesta perusteellisuudesta raportoinnissa, sanoi kandi: Hän on spesialisti.
Hmm, tähän hintaan sietääkin olla.

Onneksi mukana oli myös hammaskartta, johon oli ympyröity aiemmin tippuneet tai poistetut hampaat ja rastittu nyt poistetut hampaat tai juuret. Tämä kuva oli kelpo tiivistelmä kolmesta A4-sivusta. :-D

photo blog4853_zpse30ea661.jpg

Pöpönen tuli kotiin melkoisessa pöllyssä. Illalla sille piti aloittaa Tramadol suun kautta 3-4 x vrk jotta se pysyisikin seuraavan viikon ajan niin hyvässä pöllyssä, ettei tuntisi kipuja. Sitten se vierotettaisiin Tramadolista 3 vrk aikana. Saimme mukaan kotiin käteviä gelatiinikapseleita, joihin Tramadol-tabletit voi laittaa, koska ne maistuu nin pahalle. Todella käteviä, kun kapselit ja tabletit on täysin eri muotoisia ja tabletit sulavat heti, kun koskevat nesteeseen eli siis miltei sormiin kun niitä käsittelee. Onni on ahne koira, joka syö kaiken mikä ruokakuppiin laitetaan, ihan sama miten pahalta se maistuu.

photo blog4855_zps3d341bc4.jpg

Pöpönen oli kotona illalla ihan sekaisin. Kovasti se pyysi ulos ja yritti heti pihalle päästyään kipittää naapuriin, koska siellä on tunnetusti parempi hoito ja huomionarvo kuin kotona. Harmi vain, ettei ketään ollut naapurissa paikalla useista yrityksistä huolimatta. Lopulta se nukahti omalle divaanilleen ja tuli siitä herättyään keittiöön onnettomana kun pissat oli tullut housuun. Ja divaanille. Ja siihen divaanille ei voinut enää mennä takaisin, koska se oli märkä. Voi Pöpösparkaa!

photo blog4862_zpsb8e586f2.jpg

Pikkukoira Pöpönen on vieläkin ihan pöllyssä. Se tepastelee ympäriinsä ja pysähtyy sitten tuijottamaan jonnekin kaukaisuuteen ja saattaa olla monta minuuttia jähmettyneenä näin, kunnes sen takaosa alkaa huojua ja lopulta takajalat menee alta. Kun lääkkeen vaikutus alkaa heiketä, se vinkuu ja on kipeä. Saa siis viettää koko viikon pienessä pöllyssä. 

P.S. Illan piristys. Pitkäaikainen kaupunkilaisystävä tuli kesävierailulle. Pyysin häntä hakemaan kasvimaalta kanasalaattia varten paria eri salaattia (rucolaa, lehtisalaattia ja jäävuorisalaattia), tilliä ja basilikaa. Reippaasti ystävä lähti matkaan. Mielessä kävi, että voi tulla jotain yllätyksiä, mutta enpä arvannut miten mahtavat naurut hän minulle rankan päivän päätteeksi antaisi! Arvatkaapa mitä hän toi? Lehtisalaattia ja viinisuolaheinää ja...

photo blog4854_zpse761d332.jpg
...parsan lehtiä ja porkkanan naatteja. Ihan paras! Tähän pystyy harva :-D
Ja mikä parasta, hän osaa nauraa myös itselleen. :-)