Viimeisenä kisapäivänä tehtiin vielä suorituksia: viimeiset suoritukset raunioilla ja haussa ja yksi haun uusinta (tästä lisää myöhemmin), viimeiset tottikset ja ihan viimeisinä juoksunarttujen tottikset. Juoksunartut olivat tehneet maastosuoritukset viimeisinä edellisenä päivänä. Ne oli myös muitten mukana paikalla avajaisissa ja päättäjäisissä.

Suomalaisia oli mukana 5 koirakkoa ja valitettavasti joko osaamistaso ei riittänyt, matkassa oli huonoa tuuria tai olosuhteet oli liian haastavat ja vain yksi koirakko sai hyväksytyn tuloksen maasto-osuudesta. Kaikki läpäisivät tottelevaisuusosuuden ja useimmat varsin reilulla marginaalilla ja tyylikkäästi.

Suomalaisjännitystä riitti loppuun asti, kun ainoa maastosta hyväksytyn tuloksen tehnyt jäljelle osallistunut koirakko teki tottelevaisuusosuuden vasta sunnuntaina. Minulla oli kyllä luotto siihen, että tottis onnistuu ja tulos tulee ja sitä myöten myös hyvät mahdollisuudet mitaleille, sillä jäljeltä tuli vain neljä onnistumista maastosta.

Raunioilla ja haussa mitalisijoille päästäkseen piti saada huipputulos sekä maastosta että tottiksesta, ei riittänyt, että onnistui loistavasti vain toisessa, kilpailu oli todella kovaa ja kärkisijoilla mahtavat pisteet. 

Oli muklavaa taas kerran tavata vuosien takaisia tuttuja ja solmia uusia tuttavuuksia erimaalaisiin harrastajiin, kannustaa ja jännittää ja harmitella toisten puolesta ja iloita onnistumisista. 

IMG_4409.jpg

Haussa hyväksytyn tuloksen teki Matthias ja Inka jotka asuvat nykyään Suomessa.

IMG_4426.jpg

Liia ja Penta antoivat suomalaisten jännittää loppuun asti, kun tekivät onnistuneen jäljen jälkeen vasta sunnuntaina tottelevaisuusosuuden. Ja onnistuivat! 

IMG_4430.jpgIMG_4443.jpg

Yllä henkilöryhmässä viimeisten joukossa tottiksen suorittanut virolainen Margot ja Rosi. Juoksunarttujen joukossa oli myös ruotsalainen kultainennoutaja, jolla oli todella hyvät pisteet maastosta - harmillisesti koiran ajatukset oli jossain aivan muualla ja ohjaajan hyvästä yrityksestä huolimatta tottispisteet jäivät sen verran heikoiksi, että jopa mitaleille veikattu koirakko tipahti kauas kärjestä.

Alla sitkeä kansainvälinen kannustusjoukko, joka katsoi ja kannusti vielä vihoviimeisiäkin tottissuorituksia sunnuntaina: Kirsi Suomesta, Hojka Sloveniasta ja Kadri ja Mihkel Virosta. Hauskaa oli ja hiton kuuma! :-)

IMG_4452.jpgIMG_4456.jpg

Margot ja Rosi päätti kisat tyylikkäällä suorituksella.

IMG_4466.jpg

Pienen tauon jälkeen pisteet oli räknätty ja klo 15.30 oli aika kokoontua päätösseremionioihin. Tällä kertaa vähän vähemmän puheita ja paljon kuumempaa kuin avajaisissa ja pääasia kunkin lajin mitalikolmikoissa.

IMG_4475.jpgIMG_4471.jpg

Tuloksen saaminen MM-kisoissa ei ole itsestäänselvyys. Näissä kisoissa tarvitaan hyvän osaamisen lisäksi myös paljon onnea ja suotuisat olosuhteet onnistumiseen ja jokainen osallistuja oli varmasti ansainnut paikkansa kisoissa lopputuloksesta riippumatta. Kaikki hyväksytyn tuloksen tehneet kutsuttiin käänteisessä paremmuusjärjestyksessä eteen ja saivat ansaitsemansa aplodit.

IMG_4485.jpg

Jäljellä oli tänä vuonna ennätysmäärä osallistujia: peräti 16 koirakkoa. Hyväksyttyjä tuloksia tuli neljä ja niistä yksi Suomen Liia Rikkiselle, joka sijoittui kolmanneksi! Mahtavat onnittelut! 

1. Peter Schüler, malinois Dora vom Lothar Sturm, Itävalta, jälki 178 p. tottis 97 p. yht. 275 p.
2. Christa Steinborn, saksanpaimenkoira Djuma aus der Wallapampa, Saksa, jälki 174 p. tottis 99 p. yht. 273 p.
3. Liia Rikkinen, malinois Blaze Cobra, Suomi, jälki 165 p. tottis 82 p. yht. 247 p.

IMG_4488.jpgIMG_4491.jpg

Oli todella hienoa päästä iloitsemaan toisten onnistumisista: aivan erityisesti ilahdutti Eestin Kadrin "neljän vuoden projekti": milloin Kadri ja Perri ovat onnistuneet maastossa mutta epäonnistuneet tottiksessa, milloin päinvastoin. Nyt vihdoin tuli onnistuminen molemmissa samalla kertaa ja MM-kisojen 5. sija haussa erittäin korkeilla yhteispisteillä 283 p., tämän myötä tämä koirakko jäi eläkkeelle näistä ympyröistä. Paljon onnea vielä kerran! 

IMG_4498.jpg

Ennen kuin Spede jäi meille kotiin, pohdin itselleni uutta rotua harrastuskoiraksi pelastuspuolelle. Suurimmaksi suosikikseni nousi englanninspringerspanieli. Ja arvatkaas mitä rotua edusti haun uusi maailmanmestari...?

IMG_4500.jpgIMG_4503.jpg

Haussa kilpaili 48 koirakkoa eli maksimimäärä mitä mukaan otettiin. Hyväksytyn lopputuloksen teki 15 koirakkoa. Sijoille 2, 3 ja 4 sijoittuneilla koirakoilla oli kaikilla sama pistemäärä (286 p.) jolloin maasto-osuuden pisteet määräsivät sijoitukset. Haussa tuli ylipäätään paljon upeita suorituksia, sillä peräti 8 parasta sai loppuarvosanaksi vähintään erittäin hyvän (270 p.)

1. Dagmar Banarova, englanninspringeri Chester z Chotara, Slovakia, haku 194 p. tottis 99 p. yht. 293 p.
2. Jennifer Ericsson, bordercollie Kronvallarens Troja, Ruotsi, haku 192 p. tottis 94 p. yht. 286 p.
3. Sebastijan Strasek, labradori Thor, Slovenia, haku 191 p. tottis 95 p. yht. 286 p.

IMG_4506.jpg

Raunioillekin osallistui maksimimäärä osallistujia, yhteensä 53 koirakkoa. Hyväksyttyjä lopputuloksia tuli 13 kappaletta. Voittaja, Ruotsin Anna Charlotte on ollut mukana MM-kisoissa useasti tehden usein myös huippuhienoja suorituksia, mutta nyt vihdoin kohdalle osui jättipotti ja maailmanmestaruus! 

1. Anne Charlotte Bengtsson, kultainennoutaja Vassruggens Vade Brand, Ruotsi, rauniot 194 p. tottis 94 p. yht. 288 p.
2. Isabella Kühn, bordercollie Spark, Saksa, rauniot 185 p. tottis 96 p. yht. 281 p.
3. Sara Smerdel, labradori Kornay Hunting Talis Ora, Slovenia, rauniot 186 p. tottis 93 p. yht. 279 p.

IMG_4508.jpg

Loppuseremonioiden jälkeen kukin lähti omaan suuntaansa: tavataan taas jossain päin maailmaa, jonain päivänä, hei hei!

Minä suuntasin vielä illaksi Torinoon, lento kotiin oli vasta maanantaina. Lainaan tähän saman, mitä kirjoitin illalla Facebookiin: 
Torino ei sytyttänyt ensivisiitillä perjantaina. Silloin nautimme toki Slow Food -festivaalista lukemattomine juusto- ja makkaramaistiaisineen. Mutta ei vaan sytyttänyt, ei minua eikä Kirsiä jonka kanssa oltiin liikenteessä. Liikkuimme Porta Nuovon aseman suunnalla.

Tänään tulin Torinoon uudestaan. Jouduin tahtomattani muuttamaan mieltäni, kun kuljin Porta Susan juna-asemalta kaupungin vanhimpaan osaan. Jo asemalla vaikutuksen teki piano. "The piano is here for you to play" kertoi kyltti. Taitava soittaja oli jo jakkaralla ja sai raikuvat apolodit ohikulkijoilta.

Kuljen ikivanhojen valtavien rakennusten kaariholvien alla. Tulen risteykseen, jossa on vanha, yhä käytössä oleva vesipiste. Mies kerää siitä kämmenelleen vettä ja hörppää ja jatkaa matkaa. Keskellä tätä aluetta on hotellini.

On lämmin loppukesän ilta kuuman päivän jälkeen. Vanhoja pariskuntia istuu puiston penkillä nauttimassa virkistävästä viileästä tuulenvireestä. Kuulen vain italiaa, en muita kieliä.

Sunnuntai on ilta, jolloin paikalliset tulevat Via Garibaldin kävelykadulle hyvissä vaatteissa näyttäytymään, kulkemaan katua päästä päähän, juomaan kahvin tai oluen terassilla, tapaamaan tuttavia ohimennen. Kaupat on auki, tietenkin. Jäätelökojuilla on jonoa.

Tämä Italia vetoaa minuun. Minä löysin sen lopulta myös Torinosta.

 

 

IMG_4510.jpg

IMG_4513.jpgIMG_4518.jpgIMG_4522.jpg
Via Garibaldi kuhisee väkeä sunnuntai-illan kävelyllä.

IMG_4523.jpg
Tämä kuva on äidilleni, joka farmaseutti: apteekin sisäänkäynti.