Päivä kaupungilla. Märkää ja tuulista, mutta joulu tulee taas. Sen tietää kun katsoo ympärille. Ja kuuntelee - joululaulut soi jo joka paikassa. 

Kävin fysiatrilla ns. seurantakäynnillä, tosin eihän se mitään seurantaa ole jos siellä on taas vaihtunut lääkäri joka aloittaa koko tapauksen läpikäymisen ihan alusta. Tai itse asiassa se aloitti uusimmasta eli minilaparatomiasta ja kysyi siitä tulleesta vatsalihasvauriosta. Minä yritin murtaa jään sanomalla, että niin minulla on nyt tämä teemavuosi jolloin kaikki menee pieleen, mutta tällä kertaa vitsailuni meni hukkaan.
Vatsalihaksen toipuminen on kuulemma ihan aikataulussa ja hyvällä mallilla - kudoksen uudistumiseen pitää varata 6-8 viikkoa ja nythän mennään vasta kuudennessa viikossa.

Itse käynnin syy oli issias-oireen ja hermovaurion ja selkäkivun seuranta. Käytiin koko tapaus läpi alkuvuoden leikkauksesta ja sitä edeltäneistä ja sen jälkeisistä oireista lähtien ja katsottiin taas ruudulta magneettikuvia siitä isosta pallosta lantiossa. Kylläpä se onkin ollut suuri! henkäisi fysiatri. Kaikki on aina yhtä vaikuttuneita kun katsovat niitä kuvia.

Pari viikkoa sitten tehdyn uuden hermoratatutkimuksen tulokset oli tulleet ja niissä ei ollut mainittavaa muutosta edelliseen. Ylipäätään löydökset on melko pienet mutta kuitenkin selkeät ja olemassa olevat ja sopivat sen ison möykyn jälkitilaksi. Tämä fysiatri uskoi vakaasti, että hermovaurioni paranee, mutta sitä ei voi mitenkään kiirehtiä tai jouduttaa vaan aika parantaa. Ei mitään uutta siis. Kipuklinikalle lähti nyt vihdoin tiedustelu tapauksestani, toivon kovasti, että pääsen sinne potilaaksi.

Yllättäen tämä lääkäri vielä lopuksi otti puheeksi potilasasiamiehen ja potilasvahinkolautakunnan (tms) ja sanoi, että jos yhtään on jäänyt hampaankoloon tai harmittamaan tai ahdistamaan tämä juttu, niin kannattaa laittaa tutkintapyyntö. Ei tarvitse kuulemma täyttää kuin yksi ainoa kaavake ja asia hoituu omalla painollaan siitä eteenpäin. Olen tuota toki tosi paljon miettinyt jo aiemmin ja aikeenani on ollut tehdä tutkintapyyntö, mutta vasta ensi keväänä kun on kulunut vuosi tapahtuneesta ja nähdään mikä tilanne silloin on. Useampi lääkäri on asiasta minulle maininnut, mutta tämä lääkäri piti oikeasti varmaan vartin esitelmän siitä, miten se homma etenee ja mitä prosessissa tapahtuu. Ja hän vielä painotti, että ei hän ainakaan kanna henkilökohtaista kaunaa jos joku hänen potilaansa tekee tutkintapyynnön hänestä. Virheitä tapahtuu ja jos tulee sanomista, niin silloin siihen on ollut syytä.

Tällä fysiatrilla oli sellainen kapteeni Koukun käsi, paitsi että siinä oli monta koukkua ja hän kiersi sitä välillä ympäri eri asentoon. Todella mielenkiintoista ja olisin halunnut kysellä siitä tosi paljon ja yksityiskohtaisesti ja räplätäkin sitä vähän, mutten kehdannut ottaa sitä puheeksi.

Ai juu, loppukevennys lääkärikäyntiin: lääkäri alkoi käydä läpi paperikansiota joka oli hänen pöydällään, siinä oli aiempia potilaskertomuksia.
Hetkinen... hän sanoi. - Merkittävä ylipaino. Hän katsoi minua tarkkaan ylhäältä alas ja takaisin ylös. - Onko sinulla joskus ollut merkittävää ylipainoa? hän kysyi epäuskoisena.
- Ei, sanoin päättäväisesti.
- Ei sitten varmaan kakkostyypin diabetestakaan? lääkäri kysyi yhä epäuskoisena.
- No ei. Olisikos siinä nyt jonkun toisen henkilön kansio? ehdotin. Ja juu, oli! :-D

Vega-taloltakin kävelee keskustaan näköjään sen puolisen tuntia tihkusateessa ja tuulessa. Kansallismuseon karhua piti oikein pysähtyä katsomaan taas. Se on niin symppiksessa asennossakin. 

It is muddy and wet and dull and dark. Yet the Christmas time is here (already) - at least if you look around you in the Helsinki city center!

photo IMG_3644_zps27d6eb53.jpg

Gotta love the bear guarding the entrance of the National Museum. The trash cans nearby are spotted with the entry ticket stickers.
Kansallismuseon edessä olevat roskikset on mielenkiintoisen täplikkäitä. Ne on koristeltu museon pääsylipputarroilla. :-)

photo IMG_3645_zps8dfd8a4c.jpg

Mutta mitä punaista roikkuu Kyösti Kallion leuasta??

photo IMG_3646_zpsb2fecd6b.jpg photo IMG_3648_zps02a3f9f4.jpg
Presidentti Kallio on saanut joulupallon roikkumaan viiksistään.
It seems president Kyösti Kallio has a Christmas bauble hanging from his mustache. :-D

photo IMG_3649_zps0abb4cf8.jpg photo IMG_3650_zps2065f39a.jpg photo IMG_3652_zps0f6b1bad.jpg photo IMG_3654_zps5a4c0c1e.jpg photo IMG_3656_zps1181bfc6.jpg
O-ou, liikaa terästettyä glögiä...?
The most prestigious department store in the center sports an interesting setting in the store window... Perhaps somebody putting up the dolls had had a little too much Glühwein? An inside joke? Or... intentional but very misinterpretable?

photo IMG_3657_zpsdd8141e3.jpg
Iltapäiväkahvi. Baarimikko kulutti huomattavan paljon aikaa valkosuklaa-laten kanssa hääräämiseen, mutta en millään keksinyt minkä kuva maitovaahdossa mukamas on. Epäonnistunut joutsen? Joulupallo mutta asetettu vinottain minuun nähden?? 
Didn't figure out what the theme on the froth of my coffee is. The barista spent a long time with it but sorry... I just don't get it. An attempt of a swan? A Christmas bauble?