Surffaamisen yksityiskohdista kirjoittelinkin jo tuoreeltaan tien päältä blogissa Penkki- ja lautaurheilua - joten tässä kuvia surffausoppitunnista Porton rannalla. Kuvat kertookin enemmän kuin tuhat sanaa, mutta lyhyesti sanottuna opettaja oli ihan kuolattava nuori sälli :-P ja yksityistunti paras mahdollinen valinta; surffaaminen on h-vetin vaikeaa, vaatii hyvää tasapainoa ja kropanhallintaa ja kun tunnin ajan tipahtelee mereen eri suunnista ja eri asennoista ja kaikin mahdollisin päin vain tehdäkseen sen taas uudestaan, siitä joko sisuuntuu tai antaa periksi. 

blog1004.jpg
Melkein yhtä vaikeaa kuin surffaaminen oli märkäpuvun päälle pukeminen. Etenkin, kun sen yrittää pukea väärinpäin (takaosa etupuolelle). Sen pois ottaminen oli myös melko haastavaa. On aika ns. tiukkaan tyköistuva. Alle jätin vain bikinit.
Puku kastui kokonaan läpi noin vartin kuluttua veteenmenosta. Se ei varsinaisesti lämmitä, mutta täytyy sanoa, että vaikka vesi oli todella kylmää, ei tunnin aikana tullut kylmä muuten kuin että aluksi paljaat jalat ja nilkat oli aivan kalikkana, mutta sitten liikkumisen myötä veri kyllä kiersi niin, että oli lämmin koko ajan. Eikä tullut myöskään pissahätä sen tunnin aikana vaikka mietin etukäteen, mitäs sitten tehdään. Ei käynyt vessa-asiat mielessäkään kun päästiin alkuun. ;-)

blog1006.jpg
Ei ollut piccolopalvelua vaan laudan joutui itse kantamaan rantaan. Tuuli meinasi viedä sen mukanaa välillä. :-D Tuo lippu oli sitä varten, että se täräytettiin rantahiekkaan ja jos ajauduttaisiin hukkaan toisiltamme, treffattaisiin aina lipulla. Tunnin kuluttua vesi oli jo noussut niin, että lipun kepukka oli veden alla, vaikka se jätettiin tuohon alkuverryttelypaikkaan. Siitä näkee, miten nopeasti nousuvesi tulee.

Surffaustunnin alkuun siis kuului järkytyksekseni alkulämmittelyt, eli tämä oli oikeasti ns. urheilua. Olin ihan yllättynyt. Aluksi vähän hölkättiin opettajan kanssa rannalla ja sitten verryteltiin lihakset lämpimiksi. Siinä juoksennellessa kerroin tietenkin, että en ole ihan kunnossa ja lyhyesti missä mennään terveystilanteeni osalta tällä hetkellä. Surffiopettajani oli liikunta-alan opiskelija joka teki nyt jotain päättötyötä tms surffauksen opettamisen yhteydessä ja minäkin täytin sitä varten kaavakkeen hänelle tunnin päätteeksi.

blog1009.jpgblog1012.jpgblog1014.jpgblog1015.jpgblog1016.jpgblog1016b.jpg

Maijulla oli hyvät katseluasemat kun hän toimi "kuvaajana". :-D
Sitten treenattiin rannalla, miten laudalla noustaan seisomaan. Tämän tärkeyden ymmärsi vasta, kun mentiin tekemään samaa vedessä ja ymmärsin jälkeenpäin, että tätä olisi pitänyt toistaa paljon enemmän rannalla, että liikekaavio olisi mennyt muistiin.

blog1018.jpgblog1019.jpg
"Ja lopuksi katse eteenpäin!"
Juu näytti hirmu helpolta ammattilaisen tekemänä... Ja sitten veteen!

blog1020.jpgblog1026.jpg

Aluksi otin tuntumaa lautaan ja sen liikkumiseen aallolla makaamalla laudan päällä ja etsimällä tasapainoa ja kokeilemalla, miten omat liikkeet vaikuttaa koko laudan tasapainoiseen kulkemiseen.

Koska aallokko oli tuona päivänä tosi kinkkinen, opettajani kyttäsi aina sopivan aallon ja sysäsi minut matkaan oikealla hetkellä. Normaalisti jokainen oppilas meloo laudalla paikoillaan pitäen sen paikoillaan itse ja päättäen sitten itse, minkä aallon mukaan lähtee, mutta nyt se ei ollut mahdollista koska oli 'tosi huono keli' kuulemma. Aamupäivällä oli niin huono keli, ettei tuntia voitu lainkaan pitää. 

blog1033.jpg

blog1028.jpg

Laudan päällä vatsallaan 'liitäminen' oli tosi kivaa ja makeen tuntuista. En ole koskaan liitänyt veden pintaa myöten vauhdilla eteenpäin. Se oli kivaa! Mutta kolme kertaa sai riittää ja sitten ruvettiin yrittämään sitä laudalla seisomaan nousemista pari sekuntia sen jälkeen, kun lauta lähtee liikkeelle aallon mukana.

blog1041.jpg

Tähän konttausasentoon nousemiseen asti kaikki oli ns. helppoa, mutta sitten olisi pitänyt heittää takana oleva jalka eteen käsien taakse sivusuuntaisesti ja samalla varata painoa käsiltä taaksejäävälle jalalle. Hillittömän vaikeaa, koska heti kun painopiste siirtyi pois laudan keskeltä, kävi näin:

blog1034b.jpg

Ei muuta kuin uutta yritystä peliin. 

blog1035.jpg

Ja näin: tuo on jalka joka sojottaa laudan takaa.

blog1040.jpg

Aika nopeasti täyttyi kaikki mahdolliset röörit suolavedestä. Parinkymmenen yrityksen jälkeen pääsin ekaa kertaa jolla tavalla pystyyn:

blog1037.jpgblog1042.jpg
ja tästä mentiin sitten takaperin kerien voltilla aaltoihin, ilmekin jo kertoo sen. :-D

Välillä tuli tyyni hetki ja ei tullut yhtään hyvää aaltoa. Silloin juteltiin mukavia ja odoteltiin rauhassa. Tuo asento on muuten sellainen jatkuva punnerrustreeni, koko kroppa työskentelee koko ajan koska lauta heiluu veden mukana, ei siinä vaan köllötelty.

blog1046.jpg

Tässä on toinen kerta jolloin onnistuin pääsemään seisomaan laudalla:

blog1047.jpgblog1048.jpg

Jokaisen laudalta aaltoihin putoamisen päätteeksi vedin laudan nilkassani kiinni olevasta narusta luokseni ja palasin syvemmälle mereen opettajani luokse ja sitten kerrattiin, missä meni pieleen ja yritettiin uudestaan. Kerran hyppäsin oma-aloitteisesti alas laudalta kesken kaiken, kun eteen osui uimareita.

Tunnin tultua melkein täyteen olin jo sen verran puhki, että sanoin, että kerran kun onnistuisi pääsemään ylös vielä, niin se olisi sitten siinä, vaikken tiennyt kauanko oltiin oltu meressä. Lepuutin hetken meressä ja kokosin ajatukset ja pääsin seisomaan laudalla ja voitiin lopettaa oikein hyvin mielin! :-)

blog1050.jpgblog1071.jpgblog1072.jpg

Yksityistunti surffauksessa oli ihan superkiva kokemus!!

blog1090.jpgblog1091.jpgblog1092.jpg

Märkää hommaa! Suosittelen!

blog1093.jpg