Minun itseni parempaan kuntoon saaminen jatkuu tänäkin vuonna. Tai ehkä se vihdoin alkaa ns. päästä vauhtiin tänä vuonna, ilman, että päädyn vähän väliä leikkauspöydälle, kun nyt pitäisi kaikki ylimääräiset ja epäilyttävät jutut olla operoitu pois. 

Tarkoitus on siis pysytellä tiiviisti pois sairaaloista tänä vuonna. Tuota kesti vain sen kaksi päivää (hoh-hoi)  eli 2. tammikuuta päädyin kuin päädyinkin Porvoon sairaalaan päivystykseen. Aamulla alkoi sattua alavatsaan todella kovasti – eikä ollut mikään ruokamyrkytys tai vatsatauti, sillä kipukohta oli niihin nähden ihan väärä ja tunne ihan erilainen ja vatsa ei ollut sekaisin. Töissä kipu koveni ja sattui jo alaselkäänkin ja se veti välillä ihan kaksinkerroin, joten lähdin sieltä suoraan Porvooseen päivystykseen. 

Tuona päivänä oli liukasta pitkästä aikaa ja paljon murtumatapauksia päivystyksessä, joten siellä sitten kesti. Heti ilmoittautuessani minulla ”diagnosoitiin” virtsiitti oireiden perusteella ja annettiin käteen pissanäytepurkki. Kituuttelin kipujeni kanssa ainakin nelisen tuntia kunnes tapasin lääkärin, joka oli tyrmistynyt siitä, että minulta ei oltu otettu saapuessani mitään verikokeita, sillä virtsanäyte oli täysin puhdas. Olo oli melkoisen tukala yhä mutta nyt vihdoin sain siihen vähän helpotusta – Litalgin-piikin, joka on sillai tehokas, että kun sen täräyttää kankkuun niin kaikki muut kivut (itse asiassa melkeinpä koko muu maailma) katoaa hetkeksi, ja jäljelle jää vain armoton kirvellys kankussa. Pääsin yöksi kotiin kun verikokeet oli otettu ja olo helpotti, ohjeena tulla heti aamulla takaisin, jos kipu palaa tai pahenee uudestaan. Mysteeriksi jäi tämän tuskaisen reissun syy.

Omaa kuntoa minun pitäisi hoitaa arkiliikunnan lisäksi aerobisella liikunnalla ja lihaskuntotreenillä kotona ja personal trainerin kanssa trenaamalla. Juuri minulle suunniteltua kotiohjelmaa tulisi tehdä pari kertaa viikossa ja sen lisäksi treeni pt:n kanssa. Tämä olisi tavoite, mutta kun se treenin aloittaminen kotona on vaan niin pirun vaikeaa... En tiedä miksi, koska sitten kun aloittaa, niin se sujuu ihan kivasti ja hyvällä fiiliksella.

Monet on kyselleet, mitä kaikkea teen kotitreenissä, joten tässä esimerkkinä yksi minulle sopiva lämmittelyosuus, jossa siis ideana on haastaa ja harjoittaa tasapainoa ja herätellä syviä lihaksia toimimaan ja lisäksi se käsittääkseni vahvistaa erityisesti polvien lihaksia. On muuten minulle tasapainon osalta osittain tosi vaikea ja lihasten käytön osalta koko kroppaan ottava harjoitus:

photo blogi1636_zpssfrefxnr.jpg

Ohjeessa neuvotaan kiinnittämään kuminauha puolapuuhun, mutta ikivanha raskas puukäyttöinen uuni keittiössä ajaa hyvin saman asian - eli tarjoaa paikoillaan pysyvän tolpan. Toinen pää kuminauhasta laitetaan vasemman nilkan ympärille.

Seistään hyvässä ryhdissä ja kroppa tiukkana suoraan kuminauhan kiinnitystolppaa vastapäätä niin että kuminauha on kireänä. Sitten vaan vasen jalka (jossa on kuminauha) ylös ja seistään oikean jalan varassa. Vasenta jalkaa voi liikutella eteen-taakse. Ryhti pidetään hyvänä, oikea jalka ja koko kroppa suorana. Kireä kuminauha vasemmassa jalassa haastaa tasapainoa ja oikean jalan lihaksia ja mitä enemmän vasenta jalkaa liikuttaa ees-taas, sitä enemmän tulee hommaan haastetta.
Sitten käännytään 90 astetta oikealle ja sama homma. Seistään oikealla jalalla ja vasen jalka on ylhäällä ja liikutellaan sitä eteen-taakse. Nyt kuminauhan veto tulee vasemmalta sivulta ja haastaa tasapainon eri tavoin ja kroppa käyttää eri tavalla lihaksia kuin äsken.
Sitten taas 90 astetta oikealle ja ollaan selin kuminauhan kiinnitystolppaan, ja lopuksi vielä kerran 90 astetta oikeaan ja ollaan taas sivuttain tolppaan nähden mutta kuminauhan veto tulee eri puolelta kuin aiemmin.
Sitten vaihdetaan kuminauha oikeaan jalkaan ja seistään vasemmalla jalalla ja tehdään sama juttu eli neljästä eri suunnasta sama harjoitus. Muutama toisto kummallakin jalalla kerralla. :-) 

photo blogi111_zpsrz2yhhwi.jpg

Kun tein tuota ekaa kertaa, niin tuntui oikeasti aika hyvin tosi isossa osassa kroppaa. Pieni liike, pieneltä tuntuva harjoitus, mutta paljon lihaksia käytössä kropan ja tasapainon hallintaan.

Minulle nämä tällaiset jutut on hankalia (ja siksi siis teen tällaisia harjoitteita), koska oikea jalkani toimii lannerangassa olevan kroonisen hermovaurion takia viiveellä ja vajaasti ja vähän mihin suuntaan sattuu, mutta tilanne on valmentajani pt Peten mielestä kovasti parantunut verrattuna siihen, mistä aloitettiin. 

Haastavaa tässä tilanteessa on se, että niin kauan kuin hermovaurion voisi teoriassa odottaa paranevan (eli kuulemma useiden vuosien ajan mutta olen kovin skeptinen), on tilanne tavallaan joka päivä ja joka treenissä aina erilainen kuin aiemmin, JOS pätkä hermorataa on palautunut.
Minun oma teoriani onkin, että sitten, kun oikean koiven hallinta kohdallani paranee merkittävästi, voidaan ehkä olettaa, että hermovaurio ei ole enää hetkeen palautunut/parantunut vaan tilanne on pysähtynyt ja harjoitusten myötä raajan hallinta parantunut kun olen oppinut hallitsemaan sen hetkisen tilan. Niin kauan kuin tilanne muuttuu koko ajan, on se joka treenikerralla vähän erilainen ja opeteltava uudelleen. Vai?Oma projektinsa on ollut myös kämpän siivous ja toimistoni vanhan hajonneen lipaston poistaminen ja uuden kirjahyllyn ja lipaston hankkiminen sen tilalle. Hieman mittailua ja käynti Ikeassa ja sitten oli edessä se yleensä hankalin vaihe: uusien huonekalujen kokoaminen, etenkin kun kyse on Ikean tuotteista. 

Ei mennyt kertaakaan hermo. Oikeasti. Eikä ollut yhtään puuttuvaa osaa eikä yhtään ylimääräistä mutteria tai muutakaan. Jotenkin nyt kauhistuttaa kaikki ne muut Ikea-huonekalut (meillä ja muilla) joitten kokoamisen jälkeen jäljellä on iso kasa muttereita, ruuveja yms pikkusälää, kun "näissä Ikean jutuissahan on aina mukana ylimääräisiä". Koska todellakin, minulle ei jäänyt nyt yhtään mitään ylimääräistä jäljelle, kun kokosin kirjahyllyn ja laatikoston ohjeiden mukaan (pyjamassa, keittiön lattialla).

photo blogi1645_zpstw3ifgak.jpg

Ja se siis sujui ihan helposti. En ymmärrä, miten Ikea-huonekalujen kokoamisen kauhea maine on syntynyt – vai johtuuko se vain siitä, että yleensä niitä kokoavat miehet, jotka ihan ensimmäiseksi heittävät kokoamisohjeen pois ja sitten aloittavat kasaamisen ohjeisiin nähden ihan väärästä kohdasta ja mahdollisesti vielä väärillä ruuveilla jne?

Sillä aikaa kun minä uurastin huonekalujen kokoamisen parissa, pikkukoira Pöpönen haukotteli ja huokaisi ja oikaisi itsensä päiväunille. Lattialämmitys, lämmittävä Back on Track -loimi ja Möllin pehmeä ja lämmin vieraspeti: siinä olosuhteet mitkä sai Pöpösen todella makeille unille niin, että tuhina ja kuorsaus vain kantautui keittiöön.

photo blogi1648_zpskngbbcog.jpg photo blogi1649_zpsnyhtjhhw.jpg

Möllikoira sen sijaan oli kovasti mukana touhuamassa. Se halusi välillä katsoa nenällä mitä teen (kun otsatukka on tänään silmillä eli pompulaa ei ole päässä) ja välillä se osallistui ja auttoi paloittelemalla pahveja pienemmiksi paloiksi. Möllillä on kyllä komea ja kunnollinen PON-koiran karva päässä: pitkä ja paksu, ja otsatukka ulottuu kirsun yli alaleuan partakarvoihin. :-)

photo blogi1670_zpsjezfnxqb.jpg

Hylly ja laatikosto ja osa kirjoista on nyt paikoillaan toimistossa. Laatikoston päällä näyttäisi olevan juuri sopiva tila pienelle kuutioakvaariolle...

photo blogi1655_zpsrlg8eius.jpg

Hyllyn roudaaminen paikoilleen häiritsi pikkukoira Pöpösen unia niin pahasti, että se siirtyi pöyristyneenä hiljenneeseen keittiöön ja valitsi keskeisen paikan suurimman pahvin päältä - juuri siitä missä olin pitkään puuhaillut, joten sen täytyi Pöpösen näkemyksen mukaan olla erityisen merkittävä ja arvokas paikka. Siinä oli hyvä maata ja vahtia, ettei Mölli enää koske pahveihin... kunnes uni voitti taas. 

photo blogi1651_zpsbt5qp87f.jpg photo blogi1665_zpsmkzk7y7z.jpg

Kirjoja hyllyyn laitellessani totesin sen minkä jo tiesinkin: jos löydän hyvän kirjan, haluan lukea saman kirjailijan tuotantoa yhä lisää ja lisää. Ja vastaavasti jos kirjailijan ensimmäinen lukemani kirja ei tee vaikutusta, jää se helposti sen kirjailijan ainoaksi opukseksi minun kirjahyllyssäni.

photo blogi1664_zpswjlnaxhp.jpg photo blogi1659_zpsndtbbmml.jpg photo blogi1657_zpstzdflidx.jpg photo blogi1660_zpsi2xblwy4.jpg photo blogi1661_zpswsdyxsap.jpg