Olen yrittänyt ottaa niskasta kiinni itseäni tuon Merlinin tottelevaisuuskoulutuksen kanssa. Ilmoittauduin mukaan ryhmätottikseen, jonne menemme ekaa kertaa sunnuntaina ja sen takia on sitten ollut pakko tehdäkin jotain tässä parin viime viikon aikana. Että se osaisi edes jotakin edes kotona. ;-)

Viimeksi kun treenattiin ahkerammin (alkukeväästä?) homma kaatui siihen, että Merlin seuraa väärässä kohtaa eli liian takana ja olin sen opettanut tietenkin siihen ihan itse eli kainalosta putosi pallo palkkioksi ja Mölli kun ei tajunnut mistä se tulee, ei se koskaan yrittänyt napata sitä ilmasta vaan alkoi ennakoida palkan paikkaa eli jätätti taakse.
Loogista toimintaa koiralta, mutta kovin työlästä lähteä korjaamaan sitä ja siksi koko homma jäi pitkäksi aikaa – oli turha tehdä mitään korjausyrityksiä ennen kuin oli hyvä idea ja yksityiskohtainen näkemys siitä, mitä lähdetään korjaamaan ja miten

Näkemys kehkeytyi tässä kesän aikana ja se vähä mitä on tehty, ehkä kerran parissa viikossa, on ollut jotain ihan muuta kuin seuraamista. Nyt olen sitten treenannut muutaman kerran parin päivän välein nimenomaan seuraamista ja korjannut sitä koiran paikkaa siirtämällä palkan eteen ja olemalla tosi tarkka siitä, että palkkasana ja sitä seuraava palkka tulee vain 100 % oikeasta paikasta (myös sivusuunnassa eli tiiviys ja suoruus huomioiden). 

Seuraamisen paikka on nyt parantunut huomattavasti. Olen myös tehnyt juoksuun pyrähdyksiä ja nopeaa juoksua sekä nopeita hitaaseen käyntiin siirtymisiä ja nopeita pysähdyksiä, joilla on saatu tarkkuutta ja ripeyttä koiraan. Tällä hetkellä suurin parantamisen paikka on ensimmäisissä askelissa liikkeellelähdön jälkeen. Koira toljottaa jonnekin ihan ihme suuntaan eikä ole riittävän tarkka ensimmäisillä askelilla. Ei vaikka ottaisin vain yhden askeleen.

Olen iskenyt tähän viimeisimpään ongelmaan palkkaamalla välillä ihan pelkästä katsekontaktista perusasennossa sillä kainalosta putoavalla pallolla ja pari kertaa Merlin on napannut ilmasta kopin, eli nyt sillä on käsitys, mistä se pallo oikein tipahtaa. :-) Tästä seuraavaksi palkka siitä, että kontakti pysyy ensimmäisen askelen verran.

Seuraamisen lisäksi on jatkettu liikkeestä istumisen ja maahanmenon harjoituksia. Liikkeestä maahan sujuu melko hyvin. Tänään tein niin, että juoksin itse takaperin ja Merlin jolkotteli mukana ja tehtiin siitä maahanmenoa niin, että jatkoin vauhtia muuttamatta matkaa käskyn jälkeen. Hyvin meni. Aiemmin ollaan tehty tätä vain kävelyvauhdilla. Nyt pitäisi vaan saada sama suoritusvarmuus niin, että liikun itse kasvot menosuuntaan. 

Liikkeestä istumisessa ei olla yhtä pitkällä kuin maahanmenossa. Sitä tehdään peruuttamalla kävelyvauhtia ja välillä pysähdyksellä vahvistettuna. Tänään meni kahteen kertaan ilman mitään apuja, pelkällä suullisella käskyllä ja ilman että muutin vauhtiani – Merlin oli menossa maahan mutta korjasi itse istumiseen. Hienoa. Jotain selvää erottelua on alkanut tapahtua.

Noutoa ollaan tehty pari kertaa sisällä tässä parin viikon aikana. Talvella jankattiin kapulan pitämistä metallikapulalla ja puukapulalla. Nyt ollaan jatkettu sitä harvakseltaan. Merlin pitää kapulaa hyvin, mutta ei oma-aloitteisesti ota sitä. Nyt olen yrittänyt vaatia vähän oma-aloitteisuutta hommaan, mutta se on kyllä tiukassa. On mieluummin ottamatta kapulaa ja ilman palkkaa. :-D

Kaksi viimeisintä noutotreeniä on tehty niin, että Merlin tekee 1-2 toistoa kapulan pitämisessä ja sitten heitän puukapulan muutaman metrin päähän ja päästän Merlinin perään. Heti kun se nostaa kapulan, huudan käskysanan ja palkaksi se saa iltaruoan. Tämä siirretään sitten jossain vaiheessa ulos ja pallopalkalle kuten Dieselin kanssa tehtiin.