Jouluvalmistelut saattaa olla stressaavia, sen ymmärtää vielä jotenkin. Mutta itse joulun pitäisi olla nautinnollinen ja rauhallinen, rentouttava. Minun mielestäni ainakin. Mutta monille itse joulukin on stressaavaa aikaa: aattona pitää ehtiä käydä monessa eri paikassa, useammassa eri mummolassa ja hautausmailla ja siellä ja täällä, sekä joulupäivänä ja tapanina vierailla myös jopa useammassa paikassa kumpanakin päivänä, monesti vielä samoissa joissa jo aattona käytiin. Tuttavapiiriä seuratessa on tuntunut joskus siltä, että ainoastaan lapsiperheillä on oikeus sanoa ”me olemme tänä jouluna vain kotona”.

Minä sanoin noin pari vuotta sitten. Sanoin, että jos lähimmäiseni haluavat viettää joulua kanssani, he ovat tervetulleita aattona tänne, sillä minä olen tänä vuonna kotona koko joulun. Siitä tuli minun uusi jouluperinteeni. On kiva laittaa joulua etukäteen kotona ja tietää, että aattona syödään hyvin yhdessä ja ollaan lähipiirin kanssa, mutta muuten voin viettää koko joulun kotona ja olla vaan ilman mitään aikatauluja sen sijaan, että kolmena päivänä pitäisi kellon kanssa siirtyä paikasta toiseen.

Erityisesti tänä vuonna jouluaaton jälkeiset ”pakolliset” lepopäivät tuli tarpeeseen enemmän kuin koskaan ennen. Merlinillä oli Misa kaverina ja nämä kaksi nuorta koiraa hoiti toistensa viihdyttämisen erinomaisesti. Mikä ihanuus olla vain ja maata, löhötä, lukea kirjaa (Step Back in Time, paranee vain edetessään eli kielellisen annin lisäksi on se tarinallinenkin anti), katsoa telkkaria (yhtä jaksoa vaille koko 1. tuotantokausi Orange Is The New Blackia Netflixistä) ja erityisesti nukkua silloin kun nukuttaa. 

Ja kyllä minä nukuinkin! Aamulla, yöllä ja päivällä. Juuri silloin kun nukutti. Ihan todella paljon. Enkä juonut minkäänlaista kahvia joten uni tuli juuri silloin kuin tuli. Ihanaa. En syönyt mitään särkylääkkeitä moneen päivään, koska ei tarvinnut. Töitten takia jumppaamisesta oli tullut yli viikko taukoa ja korjasin vahingon jo joulupäivänä ja kävin lenkilläkin. Ja muun ajan asuin peiton alla ja nukuin ja luin ja töllötin telkkaria vuorotellen ja rapsutin koiria. Voi että teki hyvää. Varmasti rentouttavin joulu ikinä.

Ja arvatkaas mitä – kaksi päivää riitti! Kaksi päivää täydellistä joululöhöämistä ja omaan tahtiin liikkumista, parempaa jouluolemista kuin koskaan ennen, ja sitten oli jo sellainen fiilis, että voisi taas tehdä jotain ja lähteä liikkeelle.

Kunnes tapaninpäivän iltana tuli hirmu horkka, kauhean kylmä. Yötä myöten oli vaan tosi kylmä, sitten jossain vaiheessa se muuttui kuumaksi tuskanhieksi ja kauhean pahaksi oloksi. Siinähän se perjantaikin sitten meni, voidessa pahoin. Ja yhä löhötessä ja lukiessa ja telkkaria katsellessa, tosin ei enää yhtä nautinnollisesti. Tänään on mennyt jo paremmin taas ja lähdin Merlinin kanssa Porvooseen ostoksille ja kävelylle. Olisi varmaan ollut tosi kivaa ja kaunista, jos olisi ollut lunta. Nyt oli vain synkkää ja sateista ja koleaa ja hirmu hiljaista ja kadut tyhjinä.

 

photo blog0598_zpsf6fc0e81.jpg
Huonosti asetellut kukat - hirveä lovi häiritsee.

photo blog0601_zpscb4a5f1c.jpg photo blog0592_zpsdadb1a4c.jpg
Yksi lempipatsaistani.

photo blog0617_zpsccdb9b6c.jpg
Ei minun tekemä vaan Ilonan kukasta.

photo blog0603_zps88bd01ed.jpg photo blog0606_zps4d04709f.jpg photo blog0607_zps4cc07d25.jpgphoto blog0608_zps7134a0bd.jpg

It has been probably my most relaxing Christmas ever. Christmas Eve dinner at home in good company, then two days spent mostly in bed: sleeping, reading a book (Step Back in Time), watching tv (Orange is the New Black); going for a walk and then some more sleeping no matter what time of the day it is.

Two days of relaxing was actually pretty much enough. After that I felt I could actually leave home and go somewhere again. And, well, that's when a stomach flue or some other bad bug hit me and I spent one more day in bed, a less relaxing one for sure. 

Luckily Misa spent the Christmas here so Merlin had a friend and they were happy entertaining each other around the clock, and I could do my living-in-a-bed-for-three-days with good conscience. :-D Today's been a lot better day again and I took Merlin shopping and for a nice walk in the small town Porvoo which is usually very pretty and romantic during winter but today, without the snow, rather dull and grey and rainy - and empty.