Voiko jotkut koirat olla sieluntovereita? Täytyy voida olla. Mikään muu ei selitä sitä, miten Misa ja Merlin on yhdessä. Misa oli siis tämä minun hetken mielijohteen hankinta loppusyksystä viime vuonna ja se asuu sijoituskodissaan tuossa kylillä muutaman kilometrin päässä meiltä. Se vierailee meillä usein ja on ihan mieletöntä, miten hyvin sillä ja Merlinillä on synkannut alusta asti. Misan hankinta ei ole kyllä kaduttanut hetkeäkään!

Merlin tosin ei ehkä enää välittäisi leikkiä ihan niin ympäri vuorokauden kuin Misa haluaisi, mutta sillä ei taida olla vaihtoehtoja. Silloin kun nämä kaverukset ei leiki, niin ne kaivaa kuoppaa yhdessä. Misalla on kaksi isoa kaivuuprojektia meneillään meidän pihalla. Ja jos ne ei myöskään kaiva kuoppaa, niin sitten ne on tauolla ja istuu vanhalla porraskivellä tiiviisti vieri vieressä ja tarkkailee ympäristöä. Sisällä ne makaa kerällä lähekkäin. Jos toinen on jo loikoilemassa, toinen saattaa tulla ja lysähtää makaamaan oikein toisen päälle. Ne on NIIN liikuttavia kun ne haluaa olla niin lähekkäin koko ajan. En ole koskaan ennen nähnyt tuollaista käytöstä koirilla.

Kävimme viime viikonloppuna Turun kansainvälisessä koiranäyttelyssä. PONit arvosteli puolalainen rodun kasvattaja Anna Dominiak. Hän käsitteli koiria oikein kivasti. Merlin tuli nuorten luokassa toiseksi arvosanalla erinomainen, sai SA:n ja oli lopulta kolmanneksi paras uros saaden vara-sertin.

Misa oli ainoa juniorinarttu. Otin sen lennosta esitettäväksi suoraan paras uros -kilpailun jälkeen ja se oli ihan hirveän iloinen nähdessään minut taas parin minuutin erossaolon jälkeen. Misalla on todella pitkä häntä ja se heilutti sitä ihan kauheasti vaakasuunnassa, sitten ylös-alas, sitten ympäri ja kesken kaiken vaihtoi suuntaa ja viuhtoi taas sivusuunnassa. Takaliikkeitten arvostelusta ei tullut oikein mitään, koska Misa oli liian iloinen. :-D  Se kyllä ravasi tyylikkäästi ja ei hyppinyt, mutta oli niin täynnä iloa ja onnea, että se pursusi ihan holtittoman hännän kautta ulos. Todella hauska pieni koira! Niin hyväntuulinen ja reipas tyyppi. :-)

Misa sai myöskin arvosanan erinomainen, SA:n ja pääsi kilpailemaan parhaan nartun tittelistä. Se sijoittui upeasti toiseksi parhaaksi nartuksi saaden vara-sertin. Todella hienosti vasta 10-kuiselle pennulle isossa kansainvälisessä näyttelyssä.

Kun Misa tuli meille, se pelkäsi toisia koiria todella hurjan paljon. Sen hätäetäisyys oli noin 10 metriä - silloin meni korvat luimuun ja jos koira tuli lähemmäs, tuli yritys pakoon ja jos se oli hihnassa eikä päässyt pakoon, niin sitä seurasi hyökkäys eli pelkorähinä päälle. Tätä ei-toivottua käytöstä lähdettiin heti työstämään. Minä sain sen välin pienennettyä yhdellä yrittämällä 1-2 metriin kun käytössä oli pari koiraa, jotka eivät kiinnittäneet Misaan mitään huomiota. Nameja syöttelemällä ja Misaa leikittämällä saatiin Misa rentoutumaan ja uskomaan, ettei ole hätää. Uusi koti sitten jatkoi samoilla metodeilla ja ongelma on pienentynyt todella hienosti.

Näyttelyissä Misa pystyy kulkemaan Merlinin kanssa ihan rauhassa ahtaissakin paikoissa hyvin lähellä vieraita koiria. Yksin ollessaan (eli ilman Merliniä) se on näyttelyissä hieman enemmän varuillaan ja jos vieras koira tulee edestä päin alle puolen metrin päähän tai sivusta ihan iholle kiinni haistelemaan tai katsomaan sitä, niin silloin se tahtoo napsaista hampailla varoitusnäykkäisyn ilmaan, koska sitä pelottaa ja se ei pääse karkuun. Olen yrittänyt näissä tilanteissa olla Misaa nopeampi ja kun toinen koira tulee sen iholle, niin olen vain rauhallisesti työntänyt kädellä sen toisen koiran pois tai sanonut koiran omistajalle, että tämä pelkää. Minun tehtävä olisi huolehtia, että liian ahdistavia tilanteita ei pääsisi syntymään, mutta koska Misa on ainoa koirani jolla on tällainen ongelma, niin minun on joskus vaikea muistaa sitä.

Joka tapauksessa edistys on ollut merkittävää ja Misan pelko toisia koiria kohtaan on laantunut huomattavasti. Sillä on jo aika monia eri koirakavereitakin ja uskon, että kyse on varmaankin ollut ihan silkasta kokemattomuudesta.

 

photo blog16012014_zps193d33fd.jpg photo blog160120141_zps2f9073a1.jpg

photo blogmerlin_turku_umnikko_zps6e884f99.jpg
Merlin

photo blogmerlinturku_kikka_zps613a5c86.jpg
Merlin

photo blogturku_umnikko_zps4519aee3.jpg photo blogmisa_turku_suvirajala_zps240bf122.jpg
Misa

photo blogturku_umnikko_misa_zpsc3d078ca.jpg
Misa

photo blogmisaturku_kikka1_zps7073ae75.jpg
Misa

photo blogTurku1_zpsc2bde8a4.jpg photo blogturku2_zps5fa92f06.jpg
Merlin & Misa

photo blogturku3_zpsce0bddc6.jpg
Mölliä virnistyttää :-D

Misa is now 10 months old. She lives in her own home a few kilometers from us but visits us frequently. She is such a nice dog. When I purchased her I wished she'd become a good friend for Merlin - someone to play with. And that wish sure came true: when they meet they are inseparable. They play and run together a lot. Misa also has two major digging projects going on in our garden. :-D 

Misa and Merlin are total sweethearts. There must be soul mates in dogs, too. When they take a break from playing they sit tightly side-by-side on an old step stone out in the dog fence. When they sleep they curl up close to each other.

When we got Misa she was 7 months old and scared to death of other dogs. Her safety distance was about 10 meters. A strange dog any closer than that made her panic - ears back, tail tucked between her legs, trying to flee but when on leash not able to do so which ended up in a rageful launch at the other dog. But as long as her first and primary reaction was fright I was not so alarmed by her tendency to launch at other dogs. I think fear is easier to manage than pure aggression.

I started to work with this problem immediately when I got Misa. During the first attempt I managed to find a way to shorten her safety distance from 10-15 meters down to 1-2 meters. I fed her food and played with her while two friends with well-controlled dogs did obedience practice close to us so that the other dogs paid no attention to Misa. I managed to make her relax and feel safe.

Misa's new family continued working with her using the same method. Now her behavior is much, much better. At dog shows where it is packed with other dogs she is led together with Merlin and shows no problems at all. She feels safe enough. When she is alone (without Merlin by her side) in a dog show she is more wary and careful. Her safety distance in these situations is now 0.5 m. If another dog approaches her clearly interested in her closer than that, she snaps and bites in the air quickly as a warning. Also if another dog comes from behind her or from the side and sniffs her coat suddenly it makes her very uncomfortable. I try my best to help her out in these situations and just push the other dogs away to show Misa I'm in control and she doesn't need to worry but I must admit it, sometimes I just forget because she is otherwise so happy and positive and unafraid of anything.

Considering her fear of other dogs the dog shows we have been to have gone incredibly well! Last weekend we went to Turku international dog show where PONs were judged by a Polish breeder, Anna Dominiak. Merlin got Exc2 CQ and was 3rd best male with re-CAC.

Misa was the only junior bitch. She waited by the ringside with a friend during the best male competition and then it was right away her turn to be shown. She was SO happy to see me again that it felt a little impossible! She kept wagging her long long tail so wildly in all possible directions that it was impossible to judge her rear movements. :-D She didn't jump, she didn't gallop, she trotted smoothly bursting of joy and happiness so much that her tail was totally uncontrolled. Now how often do you see that in the PON ring? :-D She is so adorable and happy!

Misa got Exc1 CQ and became 2nd best bitch with re-CAC. That is super super well done for a 10 months old puppy. Also very nice to see a judge who understands that a 10 months old pup is not a finished dog yet but really, a 10 months old pup. :-)