Kukkakimppuja ja -asetelmia vuodenvaihteelta ja tammikuulta.
Some of my recent flower assemblies at work. 

 

photo IMG_3766_zpso9odzazg.jpg photo IMG_3767_zpsqhf3ytss.jpg


photo IMG_3917_zpsoi4djuor.jpg
Rakastan anemonea. Voimakkaat kirkkaat värit, hauskat ja haastavat muodot varressa. Mielestäni anemone on parhaimmillaan asetelmissa kimppujen sijaan, niin, että sen yksilölliset kaartuvat varret pääsee esiin. Joulun jälkeen sinivoittoiset anemone-asetelmat vietiin käsistä, kirjaimellisesti, jo matkalla myyntikylmiöön ja vain yksi ehti kuvaan. :-D


photo IMG_3921_zps92ndfjid.jpg

- Siis kenelle tulee mieleen tehdä tällainen?? kommentoi kuulemma yllä olevan asetelman ostanut asiakas.
Minua taas kiinnostaa, kuka haluaa ostaa tällaisen! :-) Tein useamman mutta en päässyt itse näkemään millaiset asiakkaat ne osti.


photo IMG_4055_zpszl3uvswp.jpg

Tilaustyö kaksosten (tyttö ja poika) nimiäisiin. Ihanat kirkkaat värit ja ihanaa, että joku valitsee rohkeasti hieman erikoisemman toteutuksen tavallisen kimpun sijaan.
Tämä on "rantaheinikko" eli sieneen tehty työ josta kaikki kasvit "kasvavat" suoraan ylöspäin ja sieni on peitetty sileillä siniharmailla luonnonkivillä. Astian pohjassa olevaan kapeampaan "jalkaan" on myös laitettu samoja kiviä. Anemonien ja germinien luontaisesti kaartuvat ja mutkittelevat varret pääsevät oikeuksiinsa.

photo IMG_4057_zpsadywdgeu.jpg

photo IMG_4071_zpsfqiul0uc.jpg


photo IMG_4072_zpsnsqetkpg.jpg

Tulppaanikimppu ihanin tuoksuvin vahamyrtein.


Olen monesti miettinyt, miten kauheaa olisi, jos huolella tilattu ja suunniteltu työ olisi jäänyt tekemättä ja asiakas tulee hakemaan sitä. Syitä voi olla monia tilauslapun väärälle viikolle laittamisesta muuhun inhimilliseen erehdykseen. Sillä ei kuitenkaan ole siinä tilanteessa mitään väliä, mitä on tapahtunut ja kuka on ollut siitä vastuussa - ne asiat eivät kuulu eivätkä saa näkyä asiakkaalle. Asiakasta kiinnostaa vain, miten asia hoidetaan kuntoon, ja nopeasti.

Eräänä päivänä tuo sitten tapahtui minulle. Asiakas tuli hakemaan tilaustyötä, jota ei oltu tehty. Vaikka itsellä ei ole mitään tekemistä asian kanssa, niin on vain nöyrästi esitettävä pahoittelut firman puolesta ja yritettävä hoitaa asia niin, että lopputuloksena olisi edes jollain tavalla tyytyväinen asiakas.

Kyseessä oli päivän toinen asiakas ja seuraus kuin pikajuoksu pakkasessa heti aamusta: ripeä tahti ja varmasti heräsi! Pamssu-kollegani laittoi sienen likoamaan ja haki tarvikkeet esille sillä välin kun minä valitsin leikkokylmiöstä kukat tilauksen toiveitten mukaisissa väreissä. ”Roikkuvaa vihreää”, Pamssu haetko murattia! Minun tehdessä asetelmaa Pamssu valmisti sille kuljetuslaatikon ja pakkasi mukaan hyvityksen.

Kun on tapahtunut moka, ei tehtävissä ole enää muuta kuin sen korjaaminen ja lisävahinkojen minimointi. Me olemme perinteisesti kansaa, joka kertoo epäonnistumiset ja huonot kokemukset aina eteenpäin, mutta hyviä juttuja jaetaan harvemmin. Voin siis yrittää vaikuttaa ainoastaan siihen, miten virheestä kerrotaan eteenpäin.

Uskoisin, että onnistuimme - 20 minuutin päästä liikkeestä ulos käveli hyvillä mielin erinomaisen tyytyväisen oloinen asiakas, jonka oletan kertovan kömmähdyksestämme eteenpäin siitä näkökulmasta, kuinka asiallisen hienosti ja tyylillä asian paikkasimme. :-)

 


photo IMG_4078_zpsy16ppblc.jpg photo IMG_4080_zpshdecrrdu.jpg photo IMG_4081_zpsag26r2za.jpg


photo IMG_4086_zpsnmlzbyza.jpg

Tykkään käyttää germinejä asetelmissa - ne on täydellisen kauniita upeine väreineen ja muotoineen sekä kaartuvine varsineen. Asparagus on myös muodoltaan hauska. Kuva ei ole otollisimmasta kuvakulmasta, livenä työ oli harmonisempi.

photo IMG_4091_zpsueeitxrk.jpg
Tummaa ja vaaleaa sinistä ja kiehtovan muotoiset asparagukset.


photo IMG_4095_zps45fdtjiv.jpg

Flexigrass on hauskaa, siitä voi tehdä vaikka mitä! 

photo IMG_4098_zpszpwrynma.jpg


Liikkeeseen tuli asiakas, joka halusi kaksi onnittelukimppua, miehelle ja naiselle. Kestävää ja värikästä. Usein asiakkaat kuvailevat suureellisesti toiveensa ja sitten kun kysytään budjettia niin se ei riitä kuin yhteen murto-osaan siitä mitä on juuri on kuvailtu – ei ole käsitystä leikkokukkien hinnoista.

Kyselin nyt jälleen hienovaraisesti kuinka paljon rahaa asiakas oli valmis käyttämään kimppuihin ja kun vastaus oli 35-40 euroa per kimppu, niin päästiin oikeasti jo tekemään oikein kivoja kimppuja. :-) Ekaan kimppuun valittiin kirkasta vaaleanpunaista, räikeää tumman liilaa, valkoista ja voimakasta limeä.
- Ettei vaan olisi liian pliisu ja vaatimaton väreiltään? asiakas kysyi. Nähtyään minun hämmästyneen ilmeeni, totesi että kokeillaan ja lisätään sitten jotain jos tarvitsee. 

Toiseen valittiin erilaisia sinisen sävyjä ja valkoista.
Kun asiakas näki ensimmäisen kimpun valmiina, hän nauroi itse itselleen. - Ja minä kun luulin että olisi valju! Tuo on todella hienon värikäs kun värit on vierekkäin!

Myöhemmin iltapäivällä muuan toinen asiakas pyysi tekemään surunvalittelukimpun.
- Tehän tiedätte minkälainen sen pitäisi olla.

Kerroin, että yleensä niissä on päävärinä valkoista ja kukkana on usein ruusua. Mies halusi myös sinistä ja korkean kimpun eri tasoihin. Kun kysyin, mitä kimppu saisi maksaa, niin vastaus oli 10-12 euroa. 

Iso ja merkittävä osa tätä työtä ja ammattitaitoa on osata asettua eri ihmisten asemaan ja ymmärtää, että ihmisillä on erilaiset mahdollisuudet ja asenteet rahankäyttöön. On taito osata tehdä ns. halvalla näyttävää tai edes sen näköistä, että se on tehty ajatuksella. 

Aika usein mies ei tiedä, mitä nainen tahtoo: 
- Tarttis saada vähän apua kukkien kanssa.
- Mihin tarkoitukseen tulisi?
- No... vaimolle. Vuosipäivä. Noihan
(viittaa leikkokukkakylmiöön) nuupahtaa heti, että olisiko joku tollanen (viittaa ruukkukasveihin) parempi? 
Minun ilmeeni on varmaan paljonpuhuvan kauhistunut hetken aikaa. Siis miettiikö mies oikeasti tuoksuvien upeitten ruusujen ja jonkun ruukkukrysanteemin välillä merkkipäivänä??
- No... kumpia sä naisena haluaisit? mies kysyy varovasti.
- Ehdottomasti leikkokukkia. Siis ihan ehdottomasti.
- No otetaan niitä sitten tietenkin!
mies totetaa helpottuneena ja menemme leikkokylmiöön. 
- Mitä hintaa olet ajatellut?
- No... saako viidelläkympillä mitään?

Silmäni alkavat loistaa kun nyökyttelen innoissani. Mies haluaa kimppuun isoa punaista ja valkoista ruusua, muuten saan vapaat kädet kunhan pysytään budjetissa. - You do your thing, hän sanoo ja minulla jo sormet syyhyää.  

Ylipäätään leikkokukka-huone on miehille monesti tosi jännä paikka. "Itsepalvelu" tarkoittaa joillekin sitä, että kun he haluavat viisi kappaletta jotain tiettyä ruusua, he ottavat koko maljakon (jossa on nelisenkymmentä ruusua) ja kantavat sen kassalle ja kertovat siellä, että haluaisivat viisi näitä mutta eivät uskaltaneet itse ottaa. :-D Sitten kun minä valkkaan siitä viisi ruusua niin he kyllä auliisti kantavat maljakon takaisin paikoilleen.
(Toinen vaihtoehto kun koko maljakko kaikkineen tulee kassalle on että kyseessä on venäläinen - yleensä nainen - joka tuo koko maljakon kassalle ja sanoo tyynesti, I take them all, ihan sama montako kymmentä ruusua siinä on, eikä edes yritä neuvotella hinnassa.)

Yhtenä päivänä kun pesin leikkokylmiön ikkunoita, tuli kylmiöön mies ihan reippaasti sisälle, mutta ei sitten oikein uskaltanutkaan tehdä mitään eikä koskea mihinkään. Kun hän sitten jumittui ihan paikoilleen ja varmaan alkoi jo paleltaakin, kysäisin voinko auttaa, minä kun en leipätyökseni kuitenkaan ole ikkunanpesijä. 
- Täytyy myöntää, että tämä teidän kukkahuone on kyllä pitkästä aikaa ihan ahdistavin tila jossa olen ollut, mies myönsi auliisti. - En ymmärrä, miksi minun vaimoni lähetti minut tänne, sanoi vaan että "hae sieltä kukkia".
Kun sitten utelin mihin tarkoitukseen kukkia piti hakea niin saatiin tämäkin asiakas ihan asiallisen puskan kanssa ovesta ulos. 


Asiakas tuli kassalle kolmen suuren ja pitkävartisen punaisen ruusun kanssa. Hän halusi ne sidottavaksi sydämen muotoon ja ihan matalaksi, varret pois. Vain kolmen ruusua, jotka muodostaa sydämen, jonka voi laskea haudalle. 

Hyvä idea, mutta kolmesta identtisestä ruususta ei vain saa tehtyä sydämen muotoa! Asiakas itsekin pyöritteli niitä onnettomana käsissään ja ymmärsi, ettei se oikein tahdo onnistua, mutta jos minä kuitenkin onnistuisin siinä? (Taas sama: kukkakauppias = ihmeidentekijä!)

Sanoin, että minun täytyy pohtia asiaa hetken aikaa, mutta ehkäpä asiaan löytyy jonkinlainen ratkaisu kun pyörittelen sitä päässäni. Asiakas ymmärsi ja odotteli kaikessa rauhassa, katseli muita myyntituotteita liikkeessä. 
Pyörittelin ruusuja käsissäni, palvelin välillä seuraavan asiakkaan ja annoin ajatuksen virrata.

Veistelin märkätiilestä sydämenmuotoisen litteähkön palan ja asettelin ruusut siihen. Ruusut itsessään eivät riittäneet luomaan sydämenmuotoa, kuten olimme jo todenneet, mutta flexigrass ympärille taivuteltuna loi heti halutun vaikutelman. Sienen reunalle kiinnitin vielä murattia peittämään sientä ja niin liikkeestä käveli ulos ihan todella tyytyväinen asiakas. :-)  

photo IMG_4096_zpsdddppr5p.jpg


photo IMG_4102_zpslyasiuir.jpg

Mimosa on todella kaunis, mielenkiintoinen ja myös ilmeisen allergisoiva tuttavuus. Nuo joissa on keltaisia pieniä palleroita siis.


photo IMG_4118_zps6gd9p8jj.jpg
"Hänelle, joka ei osaa päättää vaan haluaa molemmat". Toisella puolella on tummaa eustomaa ja valkoista kallaa, toisella puolella tummanviolettia anemonea ja myös tummaa eustomaa. ;-)