Porvoossa oli eilen hakumaalimiehille tarkoitettu Korrien seminaari. Mainoksen perusteella käsitin sen keskittyvän hakumaalimiesten kouluttamiseen eli erilaisten koirien palkkaamiseen ja erilaisiin palkkaustapoihin, palkan oikeaan ajoitukseen, suuntaan, nopeuteen jne. Ilmoittautumisessa oli mahdollisuus tarjota omaa koiraa esimerkkikoiraksi seminaariin.

Kuulosti hyvältä ja mielenkiintoiselta, joten ilmoittauduin kuten moni kaverinikin. Ilmoitin myös Merlinin mallikoiraksi tiedoin "PON, uros 2 v., kahden pallon leikki". Ajattelin, että jos seminaariin haetaan esimerkeiksi koiria, joilla on mahdollisimman erilaiset palkkaustavat, niin Merlin voi hakea kahden pallon leikkijän paikkaa. :-)

Kun kutsukirje seminaariin tuli, oli tosi kiva yllätys, että Merlin oli valittu esimerkkikoiraksi. Mutta kun esimerkkikoirien listaa luki, niin siellä oli kaikkien muitten kohdalla todella perusteellisesti selostettu koirien ongelmia ja tasoa ja historiaa ja mihin haluaa apua. Jollain se oli lelusta irrottaminen maalimiehellä, jollain että koira ei leikkinyt hyvin vieraitten kanssa, jollain ettei tiedä mikä olisi koiralle sopiva palkka, ja jonkun koira vasta ylipäätään opetteli leikkimään saalisvietillä jne.
Ja Merlinin kohdalla oli vain tuo "PON, uros 2 v., kahden pallon leikki". :-D Totesin, että joko muut tiesi jotain mitä minä en tai sitten olin käsittänyt seminaarin sisällön väärin. Tai sitten sen oli käsittänyt oikein vain minä ja kaikki muut väärin, mikä ei kuulostanut kovin uskottavalta mahdollisuudelta.

Ensin oli teoriaa mikä oli oikein mielenkiintoista: sekä uusia ideoita ja oivalluksia että myös hyvää kertausta ja keskustelua mm. vieteistä. Kouluttajalla oli hyviä käytännön esimerkkejä ja vertauksia ihmiselämään joitten myötä, usein hymyssä suin, ymmärsi kunkin jutun pointin oikein hyvin.

Ruoka- ja ostostauon jälkeen siirryttiin mallikoirien pariin. Ja kyllä se olin minä, joka olin ymmärtänyt seminaarin sisällön vähän väärin. Kyllä täällä pohdittiin enemmän yksittäisten koirien ongelmiin ratkaisuja kuin esiteltiin sitä, miten maalimies palkkaa monin eri tavoin mahdollisimman erilaisia koiria. Mutta ei se mitään, tämäkin aihe oli todella mielenkiintoinen ja oli kivaa nähdä erilaisia esimerkkikoiria ja kuulla kouluttajan ehdotuksia niitten työskentelyn parantamiseksi. Yleisö syttyi monesti spontaaneihin aplodeihin kun tapahtui hienoja onnistumisia.

Monesti ongelmaan tarjotussa ratkaisussa palattiin ihan peruspalkkauksen parempaan opetteluun tai esim. saalisleikin kunnolliseen opettelemiseen tai leikin parantamiseen ja innon kasvattamiseen sitä kautta. Kun koira saadaan oikein innokkaaksi ja kuumaksi saalispalkkaansa, leikkiin yhdistetään sitä edeltävästi etsi-käsky (lähetyskäsky) jolloin saadaan jatkossa koiraan sitä intoa ja haluttua mielentilaa myös metsään pistolle lähettämiseen.

Saalisleikeissä todettiin narupallot käytännössä melko huonosti toimiviksi, koska koiran ei ole hyvä/helppo pitää niistä kiinni ja vetää. Siinä mielessä erilaiset patukat tai karvamötikät narun päässä on parempia: koira saa niistä hyvän otteen. Narulla ne saadaan liikkeelle ja "elämään". 

Huomasi, että tämä oli pk-painotteinen tapahtuma, sillä esimerkiksi piiloon koskeminen katsottiin virheeksi, kun taas pelastuspuolella ja etenkin rauniopuolella haluamme, että koira pyrkii sisälle piiloon voimakkaasti ja pointtaa selkeästi ja halukkaasti.

Merlin oli viimeinen esimerkkikoira ja se oli nopeasti hoidettu. Kerroin, että ajatuksenani on, että haussa sen palkka on kahden pallon leikki ja raunioilla ja vastaavissa paikoissa, joissa alusta estää palloleikit, se saa ruokapalkan muilta paitsi viimeiseltä maalimieheltä, joka sijoitetaan niin, että palloleikki on mahdollista. Ruokapalkan saatuaan Merlin jääkin usein hengailemaan maalimiehen luo odotellen, olisiko palloleikkiä tiedossa, ja kun ei ole niin jatkaa seuraavan etsimistä.
Kerroin, että Merlin on hidas niin psyykkisesti kuin ihan fyysisesti liikkeiltäänkin ja sellainen kiltti tossukka. :-)

Kun kouluttaja kysyi, mikä on se varsinainen ongelma johon haluan apua (en ollut nimennyt mitään ongelmaa etukäteen kun olin ymmärtänyt väärin seminaarin sisällön) niin mainitsin, että haluaisin koiraani lisää "räjähtävyyttä" :-D ja tässä vaiheessa kaikki Merlinin ja minun kanssa treenanneet hihittelivät kovasti yleisössä.

Sanoin, että Merlin tykkää tosi kovasti sellaisesta prut-prut äänestä mikä syntyy kun pärisyttelee huulia ja sanoo prt-prt. Se on oppinut haukkumaan prut-prut-vihjeestä ja kun se tykkää siitä niin kovasti, niin nyt on ollut ajatuksena siirtää se palkaksi haukkumisesta.

Kun kouluttaja kysyi mitä ajattelin että tehdään, kerroin suunnitelleeni ottaa pari toistoa ihan ilmaisutreeniä heittopallolla niin, että maalimies antaa ensin prut-prut-vihjeen haukkumiselle ja sitten tulee kahden pallon leikki; ja sitten parin toiston jälkeen koira ensin haukkuu ja sitten vasta tulee prut-prut "välipalkaksi" ja koiraa innostamaan, vielä pari haukkua lisää ja pallopalkka. Toivoin, että Merlinin kahden pallon leikin nähtyään kouluttajalla voisi olla jotain ideoita miten tehostaa ja parantaa sitä tms.
Heittopallon otin mukaan siksi, että muilla, ohjaajiensa mukaan hyvin kokeneillakin koirilla, oli ollut vaikeuksia alkaa tehdä ilmaisutreeniä / tajuta maalimiestä maalimieheksi tässä seminariitilanteessa ja -ympäristössä ilman ennakkovihjettä, joten varsinkin tällaisen aloittelevamman koiran kanssa oli mielestäni syytä tehdä heti alkuun selväksi, mitä täällä oltiin tekemässä.

Tämä suunnitelma kelpasi ja se myös toteutettiin. Valitsin tämän vuoden apukouluttajani Sonjan Merlinille maalimieheksi, ettei tarvitsisi kuluttaa turhaan kaikkien aikaa koko homman selittämiseen uudelle ihmiselle. 

Merlin ei ollut käynyt etukäteen tutustumassa halliin aamulla, koska emme halunneet lähteä liikkeelle yhtään aiemmin kuin oli tarpeen. Nyt sitä vähän jänskätti halli ja kymmenet sitä katsovat ihmiset. Se olisi tarvinnut hetken puntaroidakseen tilan ja tilanteen. Kävelytin sitä pienen kierroksen, mutta hitaana otuksena se ei ehtinyt hahmottaa kaikkea.
Kun se lähti ensimmäistä kertaa avopiilossa olevalle maalimiehelle, se meni karvakoiramaisesti ohi :-D mikä sai ihmiset nauramaan, ja kun sitten kuului se prut-prut! purskahti porukka nauramaan vielä enemmän, jolloin Merlin keskeytti toiminnan ja kääntyi tuijottamaan yleisöä ja taas hihiteltiin. Yleisön hihittely häiritsi sitä selvästi sillä sen haukku (ääni) ei meinannut millään tulla, vaikka intoa kyllä oli. Oli muuten tosi hyvä häiriötreeni, jollaista on vaikea muutoin järjestää! Merlinin iloinen ja kömpelö hypähtely nauratti sekin yleisöä. Mutta minähän olinkin luvannut loppukevennyksen!

Toinen kerta meni paremmin ja kolmannella kerralla otettiin sovitun mukaan se haukku ensin ja sitten prut-prut ja hyvin toimi. Kouluttajan kommenttina oli, että palloleikin pitäisi olla hyvinkin lyhyt (ellei ole vika maalimies) sillä se on toimintaa, jossa koira purkaa itseään. Tämä oli hyvä pointti ja sitä ollaan toteutettukin, mutta en ajatellut että sen pitäisi olla niinkin lyhyt kuin nyt ohjeistettiin. 

Se mitä kouluttaja varsin asiaankuuluvasti myös pohti oli, että Merlinillä oli selvästi palloleikissä mukavaa, mutta miten pitkälle mukava riittää motivaatioksi, on eri asia. Jos siihen liittyy sinnikkyys niin se homma voi toimiakin, mutta muuten voi olla, että tulee rajat vastaan siinä miten pitkälle päästään. Kouluttajan mielestä kahden pallon leikki oli selvästi se mistä Merlin tykkää ja mikä sillä toimii, sille emme saaneet vaihtoehtoja. Vaikka aluksi Merlinmiä jänskätti niin heti kun pallo ilmestyi peliin, häntä nousi pystyyn ja koira reipastui. ;-) Hyvin pitkälle siis samat huomiot kuin mitä itsekin olen tehnyt.

Kouluttajan loppukommenttina oli myös, että meidän veto oli päivän ainoa, jossa oli selvä suunnitelma mitä tehdään ja se toteutettiin myös juuri niin ja maalimies toimi täsmälleen kuten ohjaaja ohjeisti. :-) Kiitos Sonjalle!
Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen ja mukava päivä, hienoja mallikoiria ja taitava kouluttaja.

Tässä hyväntuulen video Merlinin osuudesta seminaarissa:

Tämä oli jo toinen Korri joka on pohtinut, miten Merlin toimisi saalisvietillä ja taisteluleikeissä. Se on meillä edessä ensi viikonloppuna Esa Tapion seminaaripäivässä, jonka teemana on nimenomaan saalisvietin hyödyntäminen ja leikkiminen; ja lucky me, Merlin on taas mallikoirana.