Aloin eilen soitella Merlinille lääkärinaikaa jalan takia. Tarkoituksena oli ottaa aika loppuviikolle tai ensi viikolle, mutta aikoja oli vähän ja yksi sitten tarjolla samalla päivälle. 

Lääkäri katsoi Möllin liikkumista ja venytti, taivutteli ja kopeloi koipia. Merlin aristi selvästri vasemman jalan polven aluetta mutta myös jonkin verran oikeaa takajalkaa. Koska tarkoitus oli todella selvittää, mistä on kyse, päätettiin Merlin rauhoittaa ja kuvata.

Kysyin varovasti, näkyisikö kuvissa myös lanne-risti-alue, ja kun vastaus oli kyllä, oli tunteeni vähän kauhunsekaisia. Kuljin ulkona kadulla kuvausten ajan ja mietin, haluanko todella tietää, onko Möllilläkin sellaisia selkämuutoksia, että se menee rikki ja kipeytyy? Nyt se selviäisi, mutta haluanko todella tietää? Pelottavaa. (Satulle kiitokset kun vastasi puhelimeen!)
Kun menin takaisin lääkäriin Merlin oli jo heräilemässä, mutta yhtäkkiä hoitajat tulivat ja sanoivat, että vielä tarvii ottaa yksi selkäkuva. Kyllä oikein kylmäsi, kun ajattelin heti, että siellä jotain kamalia muutoksia, etenkin kun mistään selkäkuvista ei ollut ollut puhetta. Kyllä Dieselin onneton tapaus on jättänyt pahan mielen ja ikävät muistot.

Loikatessaan sängyltä alas liukkaalle lattialle Merlin löi paitsi koipensa, ilmeisesti otti myös kunnon keulatörmäyksen, koska siltä oli irronnut kaksi etuhammasta yläleuasta ja kaksi keskimmäistä yläleuan etuhammasta oli kääntyneet kurkkuun päin ja painuneet  sisään ikeniin. Yhtä keskimmäistä etuhammasta lukuunottamatta kaikki nämä hampaat on nyt tippuneet parissa päivässä ja mitään ei vielä ole tullut tilalle. Niinpä samalla kuvattiin myös yläleuka jotta nähtiin, mikä tilanne on. Röntgenkuvassa näkyi katkenneitten hampaitten juuria mutta onneksi uudet pysyvät hampaat näyttäisi olevan hyvässä asennossa tulossa ja ihan kunnossa ja varmaan työntävät maitohampaitteen juuret yms ulos tullessaan. Niitä sitten odotellaan vaan. Ei ole hätä sen suurempi, kun kyseessä oli jo ennalta heiluvat maitohampaat.

Röntgenkuvista ei löytynyt mitään merkittävää vikaa selästä, lannerangasta tai takajaloista. Polvi vaikutti olevan kunnossa, ei patellaluksaatiota eikä vaikuttanut olevan ristisiteen repeämääkään. Lonkatkin näyttää ihan siisteiltä. Lääkäri oli konsultoinut vielä toistakin lääkäriä, joka oli samaa mieltä. Reisiluissa näytti olevan merkkejä panosteiitista (steriili tulehdus luun sisällä) ja sitä lähdetään nyt hoitamaan. Aluksi 10 vrk kipulääkettä ja rauhallista menoa, sitten liikunnan lisäystä murtuneen varpaan ehdoilla. Jos menee pahemmaksi, katsotaan vielä uudestaan polvea. Panosteiittia kutsutaan myös kasvukivuiksi ja se yleensä helpottaa, kun kasvu päättyy. Minä totisesti toivon, että se helpottaa paljon aikaisemmin, sillä Mölli on vasta 4 kuukautta!

I took Merlin to the vet's to examiantions due to limping. After palpation and tstretching Merlin was anesthetized and several x-rays were taken. They did x-rays not only of her rear limbs but also the lumbo-sacral area, spine and upper jaw. When I heard the x-rays will also show the lumbo-sacral area I got really nervous. That is where Diesel's abnormal vertebras were, the ones visible in the hip x-ray. Lots of bad feelings and bad and sad memories appeared in my mind. I was thinking, this is it, I will learn if Merlin has similar abnormalities, too. Do I want to know it? And do I really want to know it already now?
It seemed there was no other choice. I was quite scared the 30 minutes I waited while they were taking Merlin's x-rays. Then I waited for another 30 minutes before I got to hear the results.

The vet couldn't see any structural reasons for Merlin's limp. She couldn't find anything wrong in the hips or the loins. But the x-rays showed signs of panosteitis, a sterile infection inside the long bones in rear legs. It will be treated with anti-inflammatory medication and rest at first, then more exercise considering the broken toe of course. Panosteitis should disappear when the growth of the bones is finished. I sure hope it will disappear much sooner as poor Merlin is just 4 months old and will grow still for another year!


The reason Merlin's upper jaw was also x-rays was that he must have hit it hard to the floor when he took that unfortunate leap from the bed to the slippery floor. His two middle incisives up have been pushed in and turned towards the throat while the rest of the incisives in upper jaw have loosened and fallen off in the past couple of days. But there is still no sight of the new teeth at all. The x-ray showed things are good and the new teeth seem to be coming well and they should push out the broken roots of the baby teeth.