Spede täyttää tänään 8 kuukautta. Siitä on tullut hieno nuori uroksenalku. Tässä kuvien kera Speden loppukesän ja alkusyksyn kuulumisia. 

Spede in 8 months old today. He is a fine-looking puppy male with nice character and lots of energy. Here you can see and read about his puppy summer and early autumn.


Speden lempparia - Favorite Things

IMG_3168.jpg

1. Misa. Paras kaveri! Misan kanssa saa parhaat leikit ja Misan päällä voi maata kun sen ahdistaa häkin taaimpaan nurkkaan niin, ettei se pääse pois alta. Spede rrrakastaa Misaa ja nuolla lipsuttaa sitä pitkällä kielellä ja nuljuttaa ja lussuttaa sen karvan ihan tahmaiseksi.

IMG_3193.jpg

Misa is Spede's best friend. They play well together (and endlessly) and Spede loves to sleep on top of Misa and lick her face and chew her short fur until it is sticky and matted.

IMG_3247.jpgIMG_3250.jpgIMG_3251.jpgIMG_3252.jpgIMG_3259.jpg
(Speden lipaisut myös kameran linssissä)

2. Luonnon ihmeet. Etenkin kukkaset ja niistä etenkin siniset ja liilat kukkaset, ja tuuheakukintoiset, jotka tuntuu kivalta suussa kun ne nappaa ohimennen mukaansa.


IMG_3260.jpg

Spede loves dead-heading flowers, especially blue and lilac ones and ones with big blooms that give a full feeling in your mouth.

IMG_3352.jpg

Marjoista parhaita on karviaiset ja Spede ei ymmärrä, minne ne katosi lopulta. Vielä nytkin se aina karviaispuskan ohittaessaan hypähtää sen keskelle ja on ihmeissään - missä herkut on?
Vadelmien lisäksi se söi kokonaisen ison vadelmapuskan juuria myöten monen metrin matkalta, joten ensi vuonna ei vattuja ole tiedossa siihen kohtaan lainkaan.

IMG_3356.jpg

Spede loves to explore the nature and eat raspberries and gooseberries straight from the bush. Such a pity that he ate the whole big raspberry bush all the way to the roots - there will be no berries there next year!

IMG_3417.jpg

Lintua Spede ei onneksi ehtinytmaistelemaan tuon enempää. Sisäsammakkokausi avattiin syyskuun alussa jälleen. Meillä on aikamoinen rupikonnakanta tässä tontilla ja aamuvarhaisella ja illän hämärissä konnan alkaa kohmettua kun ilma on viileää. Ne takertuu koirien karvoihin ja kulkeutuu sisälle, missä ne sitten virkoavat ja niitä löytyy vaikka mistä! 

IMG_3879.jpg

We have plenty of toads in our garden - and also inside the house in the autumns. They appear to become active in the evenings as it gets darker but soon turn slow and stiff when it gets colder. It seems they stick in the dogs' coats and get carried indoors where it is nice and warm and they become flexible and get moving again. We end up finding them all over the house, from Spede's room to the living room. 
Our dogs know better than to pick them up in their mouths now but are still very interested in them!


IMG_3598.jpg
Linnapellon pojat, Spede ja Merlin.
Handsome Borgåkers Boys Spede & Merlin.

Spedelle on tehty sukkapallopalkan sisäänajoa pikku hiljaa kesän aikana. Lisäksi se on ollut mukana Hepekon ketteryysradalla eli ns. miljöbanalla uusien harrastajien alkutestissä. Tottelevaisuusjuttuja harjoittelemme kotona pikku hiljaa, naksutin on käytössä tämän nopealiikkeisen koiran koulutuksessa helpottamassa oikean toiminnan merkkaamista. Spede malttaa keskittyä tottistelemaan ihmeen hyvin ja namipalkka toimii hyvin. Leluun siirrytään sitten kun haluan lisää viettiä ja Spede osaa jo perusasiat.

IMG_3418milj%C3%B6b_vl1.jpg
(menosuunta ON tässä ylöspäin, ei alaspäin!)

I have started sock-a-ball-training with Spede. In other words his search-and-rescue training has been started with teaching him the meaning of his future reward, a ball inside a sock. :-D He has progressed well. Here you can see photos of him on a newcomer's dexterity exercise for both people and dogs.

We've also done some basic obedience practice at home. Spede likes to eat and I use food as a reward fro him when teaching him new things in obedience. Once he knows the basics I will switch to toy reward to get more speed, energy and will into it.

IMG_3418milj%C3%B6b_vl3.jpg

IMG_3418milj%C3%B6b_vl4.jpg

IMG_3420milj%C3%B6b_vl2.jpg 


 

Spede juoksi kesäkuussa puista kukkalaatikkoa päin niin kovaa, että kopsahti kunnolla ja taju lähti hetkeksi. Kukkalaatikon kulmaan jäi karvatupsu. Pari viikkoa sen jälkeen huomasin sen silloin tällöin liikkuvan edestä epäpuhtaasti. Paikallinen eläinlääkäri diagnosoi pehmytkudosvamman oikeassa lavassa. Lepuutettiin ja yritettiin ottaa rauhassa, mutta sähköjänis mikä sähköjänis... Huh!

Kun Spede sitten elokuussa teki temput ja lähti pihasta vauhdilla ja tuli takaisin kolmijalkaisena takajalkaa riiputtaen, laitettiin se ihan täyslepoon kunnes päästiin ortopedille. Voin kertoa, että ei ole ihan helppoa saada pikaisesti ortopedinaikaa Suomessa elokuussa! Kaikki ovat lomalla tai seuraava vapaa aika yli viikon päästä.

Onneksi aikoja soitellessani luurin päähän sattui oikea henkilö ja meille järjestyi aika jota ei ollut, ja pääsimme Pauli Keräselle Speden kanssa. Pauli on hoitanut Miklosta ja Diisua aiemmin ja on tosi hyvä ja tarkka tohtori. Takajaloista ei Spedellä vikaa löytynyt, ilmeisesti venäytti jotain pehmytosaa lantiossaan kun riekkui tai kaatui vauhdista. Etuosasta löytyi sama kipukohta kuin aikaisemmin ja tarkka diagnoosi on, että kukkalaatikkoepisodissa on revähtänyt, venhätänyt tasi revennyt olkapään nivelside. Speden oikea etujalka olikin tuolloin hieman virheasentoinen, koska nivelside on löysä eikä vedä jalkaa timmisti ylös ja suoraksi vaan se roikkuu hieman löysästi olkapäästä ja kiertyy hieman ulospäin.

"Haluaisin kyllä kuvata", ortopedi sanoi ja minä henkäisin syvään. Pahin kauhukuvani on se, että koira on nyt jo rikki kun rakenne on jo lähtöjään ns. rikki eli selässä synnynnäisesti feelua. Että ei tästäkään mitään tule, hitto kun on niin kiva ja ketterä ja fyysisesti tosi näppärä ja hieno koira kyseessä. Ihan harrastuskoiraa lupaisi ns. liikumiseltaan ja olemukseltaan. Nyt se sitten selviää, ajattelin ja pelkäsin ja jännitin. 

Ei löytynyt mitään vikaa kuvista. Ei selästä, ei lonkista, ei lanne-ristiosasta mikä on se kriittinen piste. Jälkeenpäin pyysin vielä Kennelliiton virallista selkäkuvien lausujaa katsomaan Speden kuvat. Voi mikä helpotus kun hänkin totesi, että ei hän löydä niistä mitään epänormaalia. Huh huh ja hip-hei! Lanne-risti-nikamat ja ylipäätään esim. rangan nikamien lukumääräthän on jo syntyjään sellaiset mitkä ovat, niihin ei ikä vaikuta, joten selkälausunnon voi saada jo vaikka pikkupennulle, jos haluaa. Mikä helpotus ja ilo tietää, että tämän koiran kanssa VOI harrastaa vaikka vähän rankempiakin juttuja. Ja ilmankos sillä on niin hyvä kropan hallinta, ketteryys, vauhtia ja meno - se on TERVErakenteinen rangaltaan. :-)

Olkapään nivelsidevamman kuntoutus on pitkä projekti. Ei vapaana riehumista, ei toisten koirien kanssa painimista. Alkuu parin viikon täyslepo ja vain pienet pissatukset hihnassa. Sitten 3 x 10 min hihnalenkkiä päivässä, sitten 15 min ja puolisen tuntiakin. Nyt ollaan päästy 3 x 45 min hihnalenkitykseen, ravia, ei riekkumista vieläkään, mutta lenkin puolivaiheilla voi vähän antaa juosta vapaana, kun on lihakset lämpiminä. 

Spede käy säännöllisesti fysioterapiassa ja alkuun tein sille fysioterapeuttisia harjoitteita myös kotona monta kertaa päivässä. Koska se ei saa purkaa energiaansa liikkumalla,m olen yrittänyt viihdyttää sitä muuten: vien sen katsomaan lehmiä, toisia koiria match showiin, ihmisiä lähikylille yms. Se kun on sellainen töllöttelijä, tykkää katsella mitä muut puuhailee.

Kyllä se silti puuhailee myös yksinään - heti kun silmä välttää tai ovi aitaukseen unohtuu auki. Tai tilaisuus koitaa muuten. Tervepäinen energinen nuori PON-koiran alku! :-)

Spede ran into a heavy wooden flower box in late June. It seems he injured his right shoulder ligament in this incident. In late June I noticed him move unsoundly in the front every now and then but there was no clear limping. I am very very strict about changes in dogs' movement. I believe there is always a reason behind it and it must be found and treated. However, July and August are typical holiday months in Finland and it was almost impossible to get Spede an appointment at an orthopedic vet. Luckily, with a little, suprising, help from a friend, we got it.

Spede was examined thoroughly and x-rayed. I was horrified about having his spine and limbs x-rayed. Miklos had lumbo-sacral problems which made him suffer huge pain and retire from SAR work years ahead of his time. Diesel had to be euthanized in the age of only 4 years due to severe lumbo-sacral deformities which caused him very very painful spondylosis. The PON as a breed is prone to these deformations of the spine and vertebra.

Spede has such promising qualities for a working dog: perfect agility, fast and curious, lots of energy. I was so nervous about finding out what his back x-rays will reveal... "I cannot see anything abnormal here", the orthopedist said. I had a hard time believing: is the vertebra count correct? 'It is.'
Just to make sure, I asked the Finnish Kennel Club's professor who officially evaluates HD and lumbo-sacral degrees to take a look at Spede's x-rays. "I cannot see anything abnormal in them", she replied. (The lumbo-sacral vertebras and abnormalities are a thing that a dog is born with - you can evaluate them for good already in a puppy dog)

Oh wow. What a relief and joy! Hooray! I have a promising puppy with excellent hips and normal spine and lumbo-sacral area to work with in the future. What more can one ask for?

It took several weeks of physiotherapy at home and the help of a specialist to start Spede's recovery. Time will show if the injured ligament in the shoulder needs to be fixed in surgery. For the first weeks it was no exercise at all, only out to pee on leash, then 10 minutes calm walking on leash 3 times a day. Easier said that done!!
Now we are at 45 minutes of trotting on leash 3 times a day and Spede may even run a little off leash in the middle of the walk when his muscles are warm and flexible.

Because Spede cannot work out his energy by DOING stuff he needs lots of things to LOOK at - that was our mantra for several weeks. I took him to a fun match in our village to see other dogs, and to see cows a couple of fields away etc etc.

IMG_4005.jpg

IMG_3881.jpg
Tadaa! Pari minuuttia puhelimessa ja sillä aikaa pihalle oli ilmestynyt reilun metrin pituinen ja 30 cm syvä ja leveä kuoppa. Ihan hetkessä! Voi miten tehokas pieni koira!
Two minutes on the phone and there is a huge hole dag out in the garden - such an efficient puppy!

IMG_3900.jpg

Kun energiaa ja intoa piisaa niin paljon, että se suorastaan pursuaa yli äyräiden, on ihan pakko purra. Ihan vähän vaan. Kun käden saa suuhun, on hyvä olla. (Ei, en ole mustelmien peitossa ja kaikki vaatteet ei ole revittyjä, vaikka Spede jää välillä roikkumaan ilmaan olkavarrestani - sillä on syvä koko suun ote!)

I must BITE you! - that is one too happy and enthusiastic puppy dog given too little exercise. Mind you, I am NOT all black and blue. He has a tender and soft full-mouth grip.

IMG_3904.jpgIMG_3905.jpg

Lukuharrastus jatkuu yhä aina tilaisuuden tullen. Alla Spede katsoo lehmiä. Erityisesti laitumen ainoan sonnin puuhat kiinnosti sitä kovasti.

Spede is still an enthusiastic reader. He truly makes the most of magazines and books when ever he comes by one! Photos below show Spede watching cows. And a bull. Doing interesting things to the cows.

IMG_3975.jpg IMG_3977.jpg

IMG_3997.jpg

Vihdoin pieniä hetkiä vapaana, kunhan meno ei lähde räpylästä!
Finally some romping off-leash! (As long as there is some sense in it.)

IMG_4000.jpg


spede_bruno.jpg

Above shown Spede's dad Bruno, and Spede 7 months old.

Speden isi Bruno tuli syyskuussa moikkaamaan poikaa. Bruno on nuori koira, vielä 2-vuotias ja harrastaa emäntänsä Millan kanssa TOKOa. Millalla on ollut useita koiria, mutta Bruno on ensimmäinen jonka Milla on kouluttanut tottelevaisuuskokeisiin. Nuoresta iästään (ja minun mielestäni erityisesti sukupuolestaan) huolimatta menestystä kokeissa on tullut jo ihan mahtavasti! Ihan hiljattain Bruno ja Milla viimeistelivät tittelin TK2 eli saivat kolmannen ykköstuloksen tottelevaisuuskokeiden avoimesta luokasta. Plakkarissa on myös Suomen PON-kerhon tokomestaruus niin viime vuodelta kuin tältä vuodeltakin. Bruno ON iso, ja sen rinnalla Spede on yhä ihan pikkupoika.

spede8kk.jpg

Mutta onpas kivannäköinen poika, katselimme Millan kanssa. Viime viikonloppuna Spede meni toisen omistajansa Maijun luokse tutustumaan ja näyttelyreissuun. Kelpaa katsella, Maiju kommentoi jo illalla. Ja kysyi, laitoinko sille sittenkään oikean koiran mukaan, kun on niin rauhallinen herrasmies...? Vieraskorea siis. Ei purrut, ei täräyttänyt täysinäistä ruokakuppiaan ylösalaisin eikä sukeltanut juomakuppiin (joka varmuuden vuoksi oli esillä suihkukaapissa).

Ja juu, ei ollut meidän silmissä vikaa, on Spede hieno muittenkin mielestä. Kaikkien rotujen pentunäyttelyissä viime viikonloppuna Maijun kanssa tuli lauantaina RYP2 ja sunnuntaina RYP1-sijoitukset! Vaude ja paljon paljon onnea Maijulle!

Above Spede 7 months old and looking good in the eyes of me, Bruno's owner Milla and Maiju.

And then it was show time... Saturday Maiju took Spede to an All-breed-puppy show in Vantaa where the judge made him BOB Puppy and congratulated on having such a fine puppy. And the finals she gave Spede also 2nd best in Group! (FCI1) Wow!

Next day, Sunday, was their next show: Helsinki All-breed puppy show. Again he got BOB puppy, with the jugde saying: "Please go around once more in the ring, he is such as hellova-good-looking puppy!". In the finals Spede was placed again: Best of Group 1! 

These were Spede's last shows in puppy class. Because of his injured shoulder ligament he was not shown more than this and not entered to any other shows - only three times. His third puppy show was back in June when he was just 5 months old - and took Best in Show 1 Puppy.

Not a bad start of a show carrieer for a dog that was bred only for health and temperament: three shows with BIS1, Group1 and Group2.

spederyp2.jpg
Viime lauantaina Spede Vantaa pentunäyttelyssä ROP & RYP2.

ryp1.jpg
Spede juuri 8 kk täyttävä ja Helsingin pentunäyttelyssä ROP & RYP1. Maijun pään kuvasta katkaisi Maijun mies Lasse, joka otti kuvan koirasta, en minä.

Ja laitetaan tähän vielä se Speden näyttelykoirauran aloitus eli SSKY:n erikoisnäyttely, jossa se 5 kk iässä oli ROP-pentu ja Best in Show 1 -pentu Millan kanssa. :-)

sped_en.jpg
Spede's third puppy show entry was back in June when he had just turned 5 months old and he was BOB Puppy of the breed specialty as well as Best in Show 1 Puppy - thanks Milla for showing him. :-)


IMG_4008.jpg
Maiju, Spede & Majka ja osa kolmen näyttelyn palkinnoista. Ruusukkeet maistuu Spedelle! :-)
Some of the trophies from the three shows - no ribbons or rousettes pictured as Spede still prefers to eat them. ;-) 

telkkari.jpg

Reipas pieni reissupoika Spede sai paljon uusia hienoja kokemuskia viikonlopun aikana. Se näki raitiovaunuja, joutui luottamaan ihan vieraisiin ihmisiin ja sai katsoa telkkaria. Ja valvoa myöhään, yli nukkumaanmenoajan!

Spede got lots of good experience staying with Maiju over the weekend. They live close to Helsinki city center which is totally different from my house on the countryside! No cows there but trams and lots of people and traffic. AND Spede got to watch the telly. And stay up late in the evenings. When he got back home it was soon back to normal... reading a magazine very carefully and then jumping up on his food bowl and spilling hundreds of kibble all around the floor:

spede_normaali.jpg

Mussukka-herrasmies-Maijulla palasi kotiin, nukkui hyvät yöunet ja rentoutui perusteellisen lukuhetken parissa. Sitten se huitaisi ja hyppäsi kohti ruokakuppiaan joka oli kädessäni ennen kuin ehdin komentaa "Maahan!" ja kaikki nappulat lensi ylt'ympäriinsä. Olemme siis takaisin normaalitilassa taas. :-)