Miltä näyttää apua pyytävä vuohi? Minä tiedän nyt. Ei voi erehtyä.

Viimeisenä MM-kisareissun päivänä eli maanantaina suuntasimme heti aamusta Slovenian maaseudulle. Kirsi oli laittanut ehdolle kolme eri kohdetta minne mennä, ja meidän piti äänestää niistä. Minä äänestin heti innoissani luolia, Kirsi ei äänestänyt mitään ja Taina ei äänestänyt mitään. Olipa hyvä äänestys! :-D No mentiin siis sinne Skocjanin luolille lähelle Triesteä sitten.

Juuri ennen Skocjanin luolien infopisteelle saapumista ohitimme suuren laitumen, jossa oli vuohia, lampaita ja aaseja kaikki sulassa sovussa. Tien laidassa oli mies, joka heitteli niille jotain syötävää ja lampaat ja aasit juoksivat kilvan hänen luokseen herkuttelemaan. Tämä oli nähtävä läheltä joten nostin äläkän autossa joka pysäköitiin tienposkeen ja kiiruhdin katsomaan eläimiä. Lampaat on hellyttäviä ja aaseissa on jotain vetoavaa. Autonkuljettaja Taina tuli myös katsomaan elikoita Kirsin jäädessä autolle.

photo blog0395195215_n_zps588c9afb.jpg photo blog68100917708554_n_zps3e9077a5.jpg photo blog3136_zps8fba8e79.jpg photo blog3139_zps8b7d56a2.jpg  photo blog3145_zps0382e416.jpg photo blog3146_zpsa0c04556.jpg photo blog3150_zpsdcf68375.jpg

Siinä oli ihanaa olla lämpimässä auringonpaisteessa katsomassa aaseja ja lampaita isolla kivimuurein rajatulla laitumella kauniissa slovenialaisessa vuoristomaisemassa.

Huomiomme herätti kuitenkin määintä kauempaa tieltä. Siellä seisoi yksinäinen vuohi. Keskellä autotietä, kaukana meistä mutta meitä selvästi katsellen. Ihmettelimme hetken, miten se oli siinä ja vedimme sitten johtopäätöksen, että se oli jostain syystä päässyt pois aitauksesta.

photo blog3151_zps299f09d2.jpg

Vuohi lähti tepastelemaan hitaasti mutta määrätietoisesti kohti meitä. Palatakseni kysymykseen, miltä näyttää apua pyytävä vuohi, on vastaus tältä:

photo blog3154_zpsa29ef033.jpg

Vuohi tuli viiden metrin päähän meistä, pissasi alleen ja ölisi onnettomasti huulet tötteröllä. "Se pyytää meitä apuun", tulkitsin. Taina osasi kertoa, että se pissasi koska oli hädissään. Meitä oli siinä siis kaksi varsinaista vuohikuiskaajaa paikalla!

Juttelimme vuohelle ja lähdimme sen kanssa takaisin siihen suuntaan, mistä se tuli. Vuohi pöräytti vielä kakatkin siihen ja tepasteli sitten kanssamme tienhaaraan, jossa sen ensin olimme nähneet ja vuohi selvästi tiesi ja näytti, että siitä pääsee takaisin aitaukseen. Laitumella oli kaksi vuohen pienoismallia, selvästi sen omat kilit, jotka juoksivat aidanviertä laitumella ja määkivät onnettomina kun eivät päässeet emonsa luokse. Olisiko vuohi voinut paremmin näyttää, mikä oli hätänä? 

photo blog3156_zps20c25b01.jpg
Positiiviset ja pehmeät vuohikuiskaajametodit käytössä: Tainalla on vihreä lehti kädessä.

photo blog3158_zps20b8978f.jpg

Yritimme etsiä porttia laitumelle, mutta siinä meni vain muovinauhat ja sähkölanka (Taina otti urheasti tällin vastaan että tiedettiin että sähkö on päällä). Miettiessämme mitä tehdä, mies, joka oli syöttänyt lampaita ja aaseja ajoi autolla ohi, huomasi tilanteen ja pysähtyi. Yhteistä kieltä ei meille löytynyt, mutta hän mitä ilmeisimmin kävi katsomassa oliko aita rikki tms vähän matkan päässä ja sanoi sitten palaavansa hetken päästä ja jätti meidät odottamaan tielle vuohen kanssa - lähti vissiin laittamaan sähköt pois päältä aitauksesta. 

Hetken päästä mies ajoi takaisin luoksemme ja avasi aitauksen muutaman metrin matkalta. Sitten pääsimme vuohenpaimennustehtäviin. Vuohi väisti miestä eikä antanut hänen koskea itseensä. Vuohi lähti jolkottelemaan karkuun ihan väärään suuntaan ja mies kirmasi toisen pellon kautta sen ohi ja edelle että sai sen kääntymään takaisin päin. Minä pysäytin tiellä ajavan auton, kun vuohi kirmasi seuraavaksi tielle ja sen yli metsikköön. Vatsakas mies juoksi kiroillen ja sadatellen läpi metsän ja pusikkojen vuohen edelle, että sai sen taas kääntymään takaisin.

Kun vuohi tuli metsästä takaisin tielle, Taina tukki sen reitin poispäin tietä pitkin, mies hätisteli sitä eteenpäin, minä pysäytin tielle ison asuntoauton joka sopivasti tukki reitin toiseen suuntaan ja sitten ennakoiden asetuin sopivaan kohtaan seisomaan niin, että juuri ennen kuin vuohi oli jolkotttelemassa ohitseni tein syöksähdyksen sitä kohti ja huusin SHUUUU! jolloin vuohi kääntyi poispäin minusta ja juoksi suoraan aitaukseen. Vitsi mikä fiilis! :-D Varsinainen päivän kohokohta ja tuli tosi hyvä mieli kun sai auttaa onnettoman vuohen takaisin kiliensä luokse ja ettei se jäänyt auton alle. Isäntä sulki aitauksen nopeasti ja iloisena kiitteli meitä avusta.

Hetken päästä laitumen ohi kulki japanilainen turistiseurue lukuisine kameroineen matkalla luolille ja voin kuvitella, kuinka monelle kotivideolle me suomalaiset vuohikuiskaajat olisimme tallentuneet jos he olisivat tulleet paikalla muutamaa minuuttia aiemmin! :-D

photo blog3163_zps804719a2.jpg photo blog3164_zpsa02d35a0.jpg

If I won't make it as a gardener I believe there is a change I could become a goat herder in the mountains of Slovenia. :-)