Tottelevaisuus: Tuli sellainen fiilis, että on taas kiva treenata. Käytiin ekaa kertaa Möllin kanssa yksityistunnilla Diisun toko-valmentajan luona. Mutta nyt ei olla enää treenattu päivittäin. Pitäisi ottaa taas itseä niskasta kiinni. Noutoa yritän kuitenkin junnata ainakin muutaman toiston verran viitenä päivänä viikossa.

Henkilöetsintä: Ollaan treenailtu kerran 1-2 viikossa. Lähinnä rakennuksissa kun on ollut niin paljon lunta ja tosi kylmää. Olen ollut ihan tyytyväinen. Mölli on yleensä tiennyt, mitä ollaan tekemässä. Hidashan se on kyllä. Siis liikkeissään ja ajatuksissaan. Portaita kulkee ongelmitta ja mitkään lattiat ei ole olleet ongelma.
Palkkaus: Päätin muuttaa Möllin ruokapalkalta pallopalkalle, koska pallo on kivempi esim. tottiksessa. Ajattelin, että se olisi pitkä prosessi, mutta se menikin kerralla ja itsestään kun Mölli haistoi, että maalimiehellä oli pallo ja tiputti makkaranpalasen maahan syömättä sitä! Toisella treenikerralla saatiin jo kohtuullisen sujuva kahden pallon leikki maalimiehellä. Meni siis paljon paremmin kuin koskaan uskalsin odottaa!

Ja sitten tuli takapakki. Eilen treeneissä Mölli haisteli vaan pissoja (sitä ennen treenanneella nartulla oli juuri juoksu loppunut) kun kokeiltiin ilmaisulaatikkoa ekaa kertaa. Saatiin jollain tasolla onnistunut suoritus lopulta, joskin toinen kahdesta pallosta upposi Möllin alle lumeen ja löytyi vasta pitemmän lapioinnin jälkeen. Ehkä mukana oli liikaa uusia juttuja - pallopalkka, laatikko ja ne hajut. 
Toisella kierroksella laitettiin kaksi avomaalimiestä radalle ja ajatuksenani oli vaan lähteä Möllin kanssa kävelemään ja se saisi leikkiä kahden pallon leikkiä maalimiesten kanssa. Mutta mitä vielä - ensin Mölli pelkäsi radalla seisoskelevia ja keskustelevia ihmisiä. Sitten se sai hajun maalimiehestä, meni kohti ja näki henkilön ja pelkäsi sitä, ei uskaltanut mennä luokse. Maalimies tuli avoimeen paikkaan ja alkoi leikittää Mölliä palloilla, Mölli leikki kyllä vaikka koko ajan pelkäsikin ja väisti maalimiestä.
Toisella maalimiehellä sama juttu, Mölli meni hajun perässä mutta pysähtyi kun näki maalimiehen. Ei huutanut mitään hälytyshuutoa nytkään, mutta jumitti siinä katselemassa. Maalimies osasi kuitenkin työstää tilanteen voitoksi ja sai koiran leikkimään kanssaan palloilla. 
Otettiin sitten kolmas maalimies, joka meni laatikkoon piiloon, koska halusin testata oliko kyse siitä, että jonnekin kyyristyneen maalimiehen näkeminen oli se pelottava juttu (ja se se juuri oli!). Mölli näki maalimiehen lähdön. Nyt Mölli työskenteli tosi innokkaasti loppuun asti, tosi hyvällä vietillä ja draivilla, ja lopulta nousi laatikkoa vasten ja kurkisti sinne ja leikki tosi rennosti ja kivasti maalimiehen kanssa. Tämän jälkeen se myös seurusteli koko ryhmän ihmisten kanssa, söi namia ja oli mieluusti rapsuteltavana. 
Eli näkyvät ukot jotka vaan jurottaa on nyt mörköjä. Kunnolla piilotetut on kivoja. Plääh. Taitaa muutenkin olla ihan puberteetti-ikä nyt.

Little update of things we have done this year.

Obedience: We have been to Diesel's personal obedience coatch for a private lesson with Merlin. A BIG step for me. For some time used to train obedience almost every day with Merlin, lately I haven't felt like it so much. But I still try to practice the basics for fetch about 5 times a week, just 2-5 repetitions every time.

Search: I decided to switch Merlin's reward from food to playing with rubber balls that he likes very much. He plays well with me now so it is a good time to teach him to play also with the victims he finds. I thought it would be a longer process but once Merlin smelled that the victim has his toys he spat out the sausages and wanted to play fetch with the balls in stead. Now that was easy! :-)
Setback: Yesterday Merlin was interested in sniffing girls' pees rather than searching for the victim. When we moved on to an area with no fresh pees he was afraid of people standing there! He used his nose to locate the victims but when he saw the victims he was afraid to go close to them. He still liked to play with his toys with the victim but he remained a little scared of them. I placed one more victim hiding in a box, out of sight and this time Merlin was really anxious to find the person and played in a relaxed manner. So the conclusion is that he was afraid seeing the crouched unmoving people.

All in all, I think he is in an unstable puberty stage right now. Sigh.