Koska tekemättömiä kouluhommia on kertynyt ahdistava pino keittiön pöydälle, on viime päivinä tullut tehtyä paljon kaikkea muuta. Kuten kuntoiltua ja käytyä ostamassa Merlinille uudet kengät. Merlin kun on tuollainen paksuluinen kaveri, niin sen tassutkin on niin isot, että Miklosin vanhat mutta hyväkuntoiset työkengät ei mahdu kuin juuri ja juuri Merlinin takatassuihin. Eikä ne pysy vauhdissa mukana, vaikka vauhti ei päätä huimaakaan, vaan tipahtelee pois jaloista. Kenkiä koirani tarvitsevat siis harjoitellessaan ja työskennellessään paikoissa, joissa on maassa tai lattialla jotakin sellaista missä niitten ei ole hyvä paljain jaloin tassutella, esimerkiksi särkynyttä lasia.

Koirien kunnolliset kengät maksaa paljon ja sovittamatta en niitä enää osta, etten saa taas kalliita jaloista helposti tipahtelevia kenkiä. Miklosilta on tippunut yksi kenkä mm. Ämmässuon kaatopaikalla ja uskomatonta kyllä, me löysimme sen sieltä! Mutta realistisesti ajatellen, todennäköisyys helposti irtoavien tossujen katoamiseen on koirille kyllä melkoisen suuri.

Kengän pysyminen jalassa on haasteellista erityisesti näillä turkkikoirilla, kun karva liukastaa ja luistaa ja on sellainen pehmeä fylli jalan ja kengän välissä ja on vaikea saada kenkää kiristettyä napakasti. Miklosin Ruffwear Grip Trexit kiristän aina suurella voimalla niin kireälle kuin saan vaikka tekisi pahaa, ja silti ne toisinaan irtoaa. Useimmilla koirilla on etutassut suuremmat kuin takatassut ja siksi joitain tossuja myydään 2 kappaleen pakkauksissa, koska samalle koiralle voi tarvita kahta eri kokoa olevat kengät.

Tässä muutamia kuvia Miklosin vanhoista Ruffwear Grip Trex -kengistä:

photo tossut2_zps35c70a5a.jpg
Varrettomissa Grip Trexeissä kiinnitys tulee heti käpälän yläpuolelle ranteeseen / kintereeseen. 

photo tossut1_zps2ecc383e.jpg
Ruffwearin Trexeissä on samat Vibramin pohjat kuin minun Meindleissakin. :-)

photo tossut3_zps9ff1fef4.jpg
Miklos & Ruffwear Grip Trex.

Tässä Grip Trexin kenkämallissa on heikosti heijastinta, joten tippuneen kengän etsiminen fikkarin avulla ei oikein onnistu. En tiedä, onko uudempiin malleihin lisätty heijastinta. Karvakoiran työskennellessä nämä kengät jalassa minulla meni paljon huomiota koko ajan siihen, onko koiralla vielä kengät kaikissa tassuissa, kun ei ne oikein näkyneet.

photo tossut4_zps49a99c05.jpg

Merlinin uusien kenkien vaatimukset oli siis lähinnä: jalassa pysyminen eli pitkät varret ja kunnon kiinnitys/kiristys, pito (hyvä pohja ja istuvuus jalassa), tukevuus (ei mitään ohutta kangasta josta kaikki aineet menee hetkessä läpi) ja näkyvyys (jos edelliset kohdat täyttyy niin tämän vaatimuksen voi hoitaa itse vaikka heijastinteipillä).

Lähdimme siis Merlinin kanssa kenkäostoksille Porvooseen Peten koiratarvikkeeseen, jossa muistelin olevan hyvä tassutossuvalikoima. Merliniä olisi kylläkin huomattavasti kenkiä enemmän kiinnostanut sisääntulon edessä oleva matto ja nameja ja leluja notkuvat hyllyt. :-D

Myyjä oli oikein asiantunteva ja johdatti meidät suoraan ns. heavy user -puolelle. Ei muuta kuin tassua ilmaan ja vertailemaan eri kenkien pohjien muotoa, mallia ja kokoa. Merlinillä on selvästi melkoisen leveä ja pyöreä jalka. Ruffwearit maksoi 60-70 € per pari, eli kaksi paria tekisi 130-140 euroa. Huh, koiran kengistä! Mutta toisaalta viimeksi kun meillä halkesi antura niin, että se tikattiin paikallisella eläinlääkärillä illalla, oli siinä laskussa hintaa muistaakseni ihan saman verran. 

Merlin kokeili useampia eri kenkiä ja kaikkien kanssa koejuostiin edestakaisin käytävällä hyllyjen välissä, että saatiin jonkinlainen käsitys siitä pysyykö kenkä ylipäätään jalassa. Kun näytti siltä, että sopivat kengät löytyivät yritin oikein kiskomalla kiskoa kenkiä irti niin etu- kuin tajalastakin, eikä ne irronneet! Aika lupaavaa! Nämä kengät oli sattumalta myöskin Ruffwearin mallistosta ja nimeltään Polar Trex. Erityisesti rekikoirille mainostetut, eli pitäisi kestää kovaa vauhtia, kovaa kulutusta ja karheaa alustaa, sekä tarjota pitoa ja eristystä (esim. lumesta). Lisäksi näissä on koko kengän ympäri menevä heijastin. ;-)

Yllättäen tämä malli oli myös sellainen, jossa sama koko sopi Merlinille niin etu- kuin takajalkoihin. Onneksi, sillä näitä myytiin vain neljän pakkauksissa. Merlinin etutassut ei oikeastaan ole pitemmät kuin takatassut vaan leveämmät, ja takatassuissa tossuihin jäi hieman väljyyttä sivusuunnassa. Malli on siitä hyvän tuntuinen, että sen pohja jatkuu kapeana pitkälle taakse ranteeseen / kintereeseen ja antaa suojaa ja pitoa myös äkkijarrutuksissa ja lisäksi tuo huomattavasti paremman istuvuuden kenkään jolloin kengän ei tarvitse olla ihan täsmälleen oikean kokoinen tassuun nähden.

Nyt on sitten oltava kauhean tarkkana siitä, että Merlin ei jää missään tapauksessa samaan tilaan uusien kenkiensä kanssa. Se ei saa purkaa niitä osiin. (Kyllä. Olen jo tarkistanut, että netin kautta saa tilata yksittäisiä kenkiä suoraan valmistajalta. Mutta silti.)

photo blog0621_zps871176ad.jpg
Merlin & Ruffwear Polar Trex.

photo blog0651_zpsa2ede73e.jpg
Uusien kenkien koeajoa kotona. Koska kengät oli kalliit, piti jossain muussa säästää ja tyhjentynyt hiuslenkkivarasto täytettiin halvimmalla säästöpakkauksella. Niinpä meidän köörin tukat laitetaan kiinni pinkeillä lenkeillä toistaiseksi. 

photo blog0657_zps79a0dd47.jpg
Etujalka. Front.

photo blog0653_zps0cf6aad8.jpg
Takajalka. Rear.

I had to admit it, Merlin needs his own work shoes. He has bigger paws than Miklos so he cannot wear his shoes and I can't go on with the kid's socks + duct tape forever – it just isn't convenient. 

Miklos used to have Ruffwear Grip Trex shoes which were good as long as they stayed on his feet. With dogs with lots of coat it is very difficult to find shoes that really stay on: the coat makes things slippery, it's like a soft padding and it's difficult to tighten the shoes enough. 

In the top photos you can see Miklos' Grip Trex shoes. They are attached just above the paw and they have no reflectors so when he dropped one it was difficult to find it. With reflective trims or markings it would have been possible to try and locate the missing shoe with the help of a flashlight. Once we were training in a dump when he lost a shoe there. Now what are the odds of finding it there? But we did find it! And I won't be trusting we'd do it again. (I mean finding a missing shoe in a dump – not training in a dump again because that will happen for sure.) 

Most dogs appear to have bigger paws in front feet than in rear feet which also creates a problem when shoe-shopping. You might need to buy two pairs of different size. If the shoes of your choice are only sold in packages of four it is an expensive problem unless you have a friend with the same problem and with a dog with the same size paws. Expensive? Indeed. The same price as my own shoes. 

With the experience I've had with Miklos and his shoes I knew that I wanted:
- boots rather than shoes: long enough upper part for at least two adjustable buckles / straps or a long zipper to make sure the shoe has good fit and stays on
- good traction
- insulation against dust and moisture
- Reflective! But if all the above-mentioned criteria is fulfilled this can be fixed by me with some reflective tape.

So I took Merlin shoe-shopping. We went to a big pet store specialized in canine products. I must say Merlin was more drawn to the crackers and treats and chewy bones than the clothes section!

After a brief discussion with the clerk we were escorted further along to the heavy-user section. No snacks or toys there for Merlin's disappointment! But he was kept busy: we held up one of his paws most of the time and compared the size and shape of it with the bottoms of the shoes.

We ended up trying on four different shoes and Merlin got to run along the corridors next to the shelves with each shoe on. I wanted to see that the shoes don't fall off right away. When it seemed we found what we were looking for I actually tried to pull off the shoes with my both hands using a lot of force. And they stayed on! Wow! Ruffwear Polar Trex fulfilled all of my requirements – it even has the reflective trims on the shoes!

Lucky us to end up with a model where the same size fitted all Merlin's paws because they were sold in packages of four shoes and not in pairs. Now I just need to be extra careful that Merlin won't be left in the same room with the shoes. Ever. He does in fact already understand a lot of things I say to him so I told him he should definitely NOT try to dismantle these shoes or analyze them or take them off by himself because the price tag on the package was 114 €. (Yes. I have already checked that it is possible to order single shoes from the manufacturer on the internet.)

Since the shoes were darn expensive one has to save up in something else, right? We are out of hair bands so I bought a big box of bows that was on sale. There was only one color available so it seems all of us will be wearing... pink... in our ponytails for the time being. ;-)