Sain tuossa viikko sitten vahvistuksen, että Möllin jalka alkaa olla kunnossa ja se voi siis liikkua nyt vapaasti.

Ollaan tehty tässä syksyn mittaan muutamia treenejä siten, että pari maalimiestä on mennyt istumaan jonnekin puun tai puskan tms näköesteen taakse ja olen kävellyt Mölli hihnassa tuulen alapuolelta ohi. Kun Mölli on saanut hajun, se on saanut kipittää maalimiehen luokse.
Pari kertaa on harmillisesti käynyt niin, että Mölli on tullut niin sukat jalassa (siis hiljaa) että maalimies ei ole huomannut sen seisoskelevan vieressä tai takana ja Mölli on ollut ihmeissään, miksei homma toimi. Se ei ole kuitenkaan jättänyt maalimiestä vaan se on kiertänyt toista kautta saman ihmisen luokse.

Nyt kun saatiin lupa aloittaa vapaana liikkuminen kunnolla, tehtiin 30.9. raunioradalla sellainen treeni Möllille, että menin vain kävelemään radalle ja se sai juoksennella vapaasti. Selvästi edeltävät treenit on olleet suureksi hyödyksi, sillä Mölli kyllä tiesi mitä piti tehdä! :-) Eka maalimies oli Möllistä vähän jännittävä, mutta se ratkaisi sen silti ihan itse ja hyvin ja sen jälkeen kaikki oli tosi kivaa vaan.
Maalimiehet on siis aina laitettu valmiiksi piiloon eikä Mölli näe niiden menoa.

Finally, last week I got confirmation that Merlin's broken bone has healed well and he can start exercise off leash. Until now we have made some practise sessions for him on-leash. We place some victims sitting behind a tree or a bush and I go for a walk with Merlin on-leash beneath the wind. When he shows he has smelled the scent of the victim in the wind he has been allowed to go to the victim. 

Unfortunately a couple of times it has happened that the victim doesn't notice Merlin who comes very quietly - and then Merlin doesn't know why he is not getting his reward. In these situations Merlin, fortunately, does not leave the victim but goes around him to see if there is better reception on the other side. :-D

September 30th I was able to take Merlin to the Helsinki rubble site to practise there for the first time off-leash! He did a very good job considering he has been allowed only on-leash and flat-ground exercise since he was about 11 weeks old due to breaking bones in two of his legs! In this first training session on rubble I just walked around on the rubble site and Merlin got to run around and use his nose to find the victims - and it works! You can see the training session on the video below.