Yksi tämän kevään haaveistani on ollut perustaa hedelmäpuutarha. Siis jaotuksella hedelmäpuu-tarha, ei hedelmä-puutarha. Ennestään oli pensaskirsikka ja päärynäpuu sekä kaksi kriikunan tainta, nyt on toinenkin päärynäpuu, kirsikkaluumu, luumupuu ja kaksi kääpiöomenapuuta (keltakaneli ja valkoinen kuulas). Lisäksi on pensasmustikkaa, lakkavadelmaa, karhunvadelmaa ja vadelmaa omissa kohopenkeissään.

Se tarha-osuus hedelmäpuutarhaan tulee siitä, että kaikki nämä pitää aidata, muuten talon koirat käy syömässä hedelmä- ja marjasadon eikä mulle jää mitään. Lisäksi ne tuhoavat tehokkaasti puut ja pensaat herkutellessaan (tai syövät nekin). Miklos-koira riipi pari vuotta sitten kääpiöomenapuun alaoksat kokonaan irti kun haistoi, että siinä killuvat omenat alkoi kypsyä. Se siitä puusta sitten.

Siispä tuumasta toimeen ja nyt tänä keväänä ostin uudet puuntaimet, kaivoin isot kuopat, laitoin asialliset kasvualustat, istutin puut ja asettelin vielä katekankaanpalojakin puitten juurelle kilpailevaa kasvustoa hillitsemään. Ei kuulosta paljolta, mutta pari-kolme viikkoa siinä on mennyt kun joka päivä on yrittänyt tehdä jotain pientä ja monena päivänä se on jäänyt vain yrityksen tasolle, kun ei ole ollut kunnossa.

Tänään kuitenkin oli yhtä lukuunottamatta kaikki puut pystyssä paikoillaan ja vanhempani tulivat auttamaan hedelmäpuutarhan aitaamisessa. Kiitos avusta! Nyt jännitetään, mistä puista saadaan satoa jo tänä vuonna. 

photo IMG6013_zpsxnuqndp8.jpg

Lintujen talviruokinta on päättynyt, mutta sinnikäs käpytikka käy vielä päivittäin närkkimässä viimeisiä paloja:

photo IMG5917_zpsht0jxd4x.jpg photo IMG5925_zpsrvdow7pz.jpg

Halpa Honkkarin kasvihuone ei kestänyt viime talven tuulia. Kolme levyä irronnut talven aikana:

photo IMG6015_zpsv4uupviy.jpg

Sen sijaan kohtuutyyris mutta kaikin puolin toimiva ja täydellinen isompi Snap'n'Grow-kasvihuone pysyy yhä tukevasti paikoillaan, jo kuudetta vuotta? Tällä hetkellä sen tehtävänä on säilöä herkempiä kasveja ja antaa niille lisälämpöä ja suojaa ja pidentää niiden kasvukautta. Varsinainen kasvihuoneiden käyttö alkaa vasta kesäkuun puolella kun saadaan kurkut ja tomaatit yms paikoilleen.

photo IMG6016_zps4eiuaiyk.jpg

Tällä hetkellä kasvihuoneessa kukoistaa kirsikkaluumu, joka on avautunut nyt parissa päivässä aivan mahtavaan kukintaan. En ole raaskinut nostaa kukkivaa puuta sateitten piiskaamaksi pihalle vaan se saa olla suojassa kasvihuoneessa, jossa on ovi auki, ja nauttia samalla lisälämmöstä aurinkoisina päivinä. Pölyttäjien riittävyys on mietityttänyt, mutta jokunen kimalainen puun monissa kukissa tuntuu pörräävän melkein aina kun tuota pysähtyy ihailemaan. Tarkoitus olisi nostaa tämä ulos hedelmäpuutarhan puolelle kesäkuussa ja takaisin kasvihuoneeseen tuulensuojaan talveksi. 

photo IMG5998_zpstat6ccoe.jpg photo IMG5996_zpskxrj8hc2.jpg photo IMG6018_zpsknyiad0g.jpg
Kevään merkkejä on myös se, että lehmä on nostettu ulos. :-) 

Näkymät ulkona on muuttuneet vihertäviksi ihan muutamassa päivässä sateiden ja lämmön myötä. Kukkapenkeissä ja pihamaalla näkyy myös muuta väriä.

photo IMG6025_zpssngoojah.jpg

Yllä ja alla: balkaninvuokko, Anemone blanda.

photo IMG6023_zpslpo5rctu.jpg photo IMG5873_zpskyrxvg3l.jpg

Yllä: kevätesikko, Primula veris.
Alla: palloesikko, Primula denticulata. 

photo IMG5874_zpsxvfk6iaw.jpg

Narsissit tuntuu olevan huomattavasti paremmin monivuotisia kuin tulppaanit. Nämä on tuupattu mukulakasana maahan vaan väsyneenä satojen sipulien istuttamiseen toissasyksynä ja kukkii taas aivan upeina.

photo IMG5875_zpsib8qldkx.jpg photo IMG5876_zpsu0cdfc35.jpg photo IMG5881_zps7vkgdsxp.jpg

Yllä ja alla pieni liikuttava sininen lemmikin tapainen mutta matalampi ja aikaisempi kevätkaihonkukka, Omphalodes verna. Muistaakseni Virve toi minulle näitten alun ja käski laittaa kasvamaan jonkin puun alle. Vuosi vuodelta tuo sinertävä pläntti on kasvanut kokoa ja aina ilahduttaa yhtä paljon. :-) Kiitos!

photo IMG5882_zpsnxva0pqu.jpg

photo IMG5936_zpsmc8edddc.jpg 

Sisällä talossa on innostunut kukkimaan talvella ostamani aaroninparta, Saxifraga stolonifera. Ihan yllättäin.

photo IMG5938_zpsbsm0t8l5.jpg

 

Minä olen jotenkin nyt innostunut patjarikosta (Saxifraga x arendsii). Se on kaunis matala ja tiheästi kukkiva maanpeitekasvi. Olisi kiva saada oikein iso kaistale sitä kukkapenkkiin. 

photo IMG5888_zpsnhsatbdl.jpg

Alla sama pläntti kuin yllä, viikkoa myöhemmin:

photo IMG6022_zpsho6rzelp.jpg photo IMG6020_zps6xxy1xer.jpg

Olen monena vuonna ihastellut kevätvuohenjuurta (Doronicum orientale) kavereitten pihoilla ja harmitellut etten koskaan tule istuttaneeksi sitä omalle pihalleni. Ilmeisesti viime vuonna olen kuin olenkin muistanut tämän jokakeväisen harmitukseni, koska nyt minun kukkapenkissäni kasvaa kevätvuohenjuurta! Nyt vaan odotellaan nuppujen avautumista.

photo IMG6019_zpsxumilifx.jpg photo IMG6010_zps4zvy2ig5.jpg
Ensimmäiset korkeat tulppaanit alkaa saada väriä nuppuihin.

photo IMG6005_zpskmsku1tv.jpg
Särkynyt sydän, Dicentra spectabilis.