FRF eli FinnRescue Finland on Suomen kansainvälinen pelastusmuodostelma, joka on valmiudessa lähtemään ulkomaille erilaisiin pelastusoperaatioihin. USAR-tiimi on erikoistunut työskentelemään erityisesti maanjäristysalueilla ja osana sitä on pelastuskoiraryhmä. FRF-toiminta on osa Kriisinhallintakeskuksen toimintaa (CMC Finland, Crisis Management Center Finland), CMC toimii pelastusopistolla Kuopiossa ja on sisäministeriön alainen taho.

FRF-koiraryhmän vuotuinen tasotestaus tilaisuus alkaa tänään ja jatkuu yhtä soittoa sunnuntai-iltapäivään asti. Testissä tarkastellaan ja arvioidaan ovatko siihen osallistuvat koirakot (eli koira ja sen ohjaaja) ja koiraryhmäjohtajat taidoiltaan ja osaamistasoltaan sekä fyysiseltä ja psyykkiseltä kunnoltaan sellaisia, että voivat osallistua oikeisiin tehtäviin pelastusmuodostelman mukana. Tehtävät vaihtelevat ensiavusta suunnistukseen ja etsintään sekä tilannearvioihin ja vieraassa kulttuurissa vieraalla kielellä toimimiseen yllättävissäkin tilanteissa. Tärkeään asemaan nousee kyky sietää odottamista ja epätietoisuutta siitä onnistuiko vai ei kussakin tehtävässä, fyysistä ja psyykkistä stressiä ja väsymistä sekä toiminta ja päätöksentekokyky paineen alla ja univajeessa.

Käytännössä testi sisältää oikeankin keikan ainekset puristettuna pariin päivään: tekstiviestitse tulevat hälytysviestit ja niihin vastaamiset 1-2 vrk ennen testin alkua, omien henkilökohtaisten varusteiden pakkaaminen ja päätökset siitä mitä tarvitsee mukaan (kaiken kannat tarvittaessa itse), arviointi kuinka paljon ja mitä muonaa tarvitsee kahdeksi vuorokaudeksi itselle ja koiralle, saapuminen kokoontumispaikalle ilmoitettuna kellonaikana, joukkueen varusteiden saaminen ja ripeä pakkaaminen, matkustaminen kohteeseen, rajamuodollisuudet (voi olla melkoisen kinkkiset!), kohdemaan mukainen kulttuuri koko testin ajan (esim. ääriuskonnollinen alue, lähi-itä...), pitkä siirtyminen kohteessa jalan kaikkia varusteita kantaen, paikallisten kohtaamisia eri tilanteissa, etsintätehtävät raunioilla ja rakennuksissa, yllättävät ensiaputaitoja vaativat tilanteet, lehdistön ja tv-väen kohtaamisia (mitä voi sanoa, mitä ei??), monia erilaisia muuttuvia tilanteita. Testattavilta otetaan pois kännytkät yms heti testin alussa, ja kokemuksesta voin kertoa, että sen ja väsymyksen myötä sitä tilanneskenaariota alkaa kyllä elää erittäin vahvasti.  

Olen läpäissyt FRF-tasontarkastuksen Miklos-koirani kanssa koirakkona muistaakseni vuonna 2009. Miklosin siirryttyä sairaseläkkeelle ennen aikojaan liityin itse myös ryhmänjohtajakoulutukseen ja läpäisin tasontarkastuksen koiraryhmänjohtajana vuonna 2013. Tänä vuonna tavoitteeni on suorittaa vuosittainen lähtövalmiudessa olevien kuntotesti testattavien koiranohjaajien kanssa tulevan viikonlopun aikana, ja lisäksi olen mukana järjestelypuolella.

 

IMG2311-normal.jpg
Hätävarat. Energiageeliä ja juomaan laitettavaa jauhetta ja tabuja. Ja suklaata tietty oikein huonon hetken varalle.