IPOR A-koe, rauniot, haku, jälki: kuvaus uusista säännöistä jotka tulevat voimaan vuoden 2019 alusta. Tarkennuksia on tulossa vielä IROsta.

 

Tottelevaisuus- ja ketteryyskoe, yhteensä 100 p.

 1. Vapaana seuraaminen + henkilöryhmä: 15 p.

 2. Kauko-ohjaus (luoksetulo maahanmenolla): 15 p.

 3. Tasamaanouto: 10 p.

 4. Kantaminen: 10 p.

 5. Kaukolähetykset (pöydät): 10 p.

 6. Liikkuva tynnyrisilta: 10 p.

 7. Tikkaat: 10 p.

 8. Tunneli: 10 p.

 9. Paikallamakuu häiriön alaisena: 10 p.


Vapaana seuraaminen: Normaali seuraamiskaavio. Koira seuraa luonnollisesti ravaten. Täyskäännökset tehtävä vasemmalle. Koiran alistuva käyttäytyminen alentaa arvosanaa.
Henkilöryhmässä kulkeminen: ryhmän kiertäminen puoli kierrosta, perusasento ja kummatkin ryhmän koirat ja yksi koiraton henkilö ohittavat koirakon; ryhmä seis; kahdeksikko koirallisten henkilöiden ympäri, perusasento keskelle, ryhmä liikkeelle ja poistuminen ryhmästä. Henkilöryhmän osuus pisteistä on kolmannes. Henkilöryhmässä aggressiota osoittava koira tai koira joka hyökkää toisen koiran kimppuun diskataan.

Kauko-ohjaus (luoksetulo maahanmenolla): 10-15 askelta seuraamista, koira istuu, ohjaaja ei pysähdy vaan etenee vielä 40 askelta. Luoksetulo, koiran on oltava iloinen ja ripeä. Puolivälissä käsky ja käsimerkki 'maahan', siitä luoksetulo. Väärä asento -6 p. kustakin.
Jos koiran pysähtyminen luoksetulossa kestää pysähdyskäskystä itse pysähtymiseen yli 10 askelta, arvosanaksi tulee korkeintaan Tyydyttävä.

Tasamaanouto: Esineet  tulee järjestäjien toimesta. Ohjaaja valitsee suorituksen alussa esineen, jota haluaa käyttää ja palauttaa sen suorituksen jälkeen.
Ohjaaja heittää esineen noin 10 askelen päähän. Käskyn noutoon voi antaa vasta, kun esine on seisahtunut. Koiran tulee hakea ja palauttaa esine samaa vauhtia. Koira istuu ohjaajan eteen esine suussaan ja pienen tauon jälkeen ohjaaja ottaa sen koiralta ('irti'). Käskystä perusasentoon.
Liian lyhyt tai pitkä heitto alentaa arvosanaa. Jos ohjaaja liikkuu paikoiltaan ennen liikkeen loppua tai koira ei nouda esinettä, 0 p.
Noutoesineiden kuvaus (näihin tulossa tarkennuksia vielä IRO:lta): käyttöesineitä, maksimissaan kengän kokoa, seuraavista materiaaleista: puu, nahka, kevyt metalli, kangas, muovi; ja/tai niiden yhdistelmät. Juuttipötköt, lelut tai vastaavat esineet eivät ole sallittuja käyttöesineitä. Myöskään muunneltuja esineitä ei ole lupa käyttää (rullatut hansikkaat tai muut valmistellut esineet).

Kantaminen: Ohjaaja hyppäyttää koiran pöydälle, josta nostaa sen. Ohjaaja kantaa koiraansa 10 m, pysähtyy ja antaa sen vieraalle kantajalle, joka kantaa sitä 10 m ja laskee koiran alas. Ohjaaja kutsuu koiran luokse tuomarin luvalla. Perusasento. Kannettaessa koiran hännän on roikuttava vapaana.
Jos ohjaaja ei pysty itse kantamaan koiraa, avustaja nostaa koiran pöydältä ja kantaa sitä ja ohjaaja kulkee avustajan rinnalla. Tämän jälkeen avustaja antaa koiran vieraalle kantajalle ja liike jatkuu sääntöjen mukaisesti. Jos koira karkaa ohjaajan luokse ennen kutsua, arvosana on korkeintaan Tyydyttävä.

Kaukolähetykset (pöydät):
Käsky ja käsimerkki merkille menemiseen
Käsky tai/ja käsimerkki 'seis' (yhdessä kohtaa sääntöjä mainittu tai, toisessa ja)
Käsky ja käsimerkki kullekin pöydälle etenemiseen
Käsky pöydälle hyppäämiseen ja sillä pysymiseen
Käsky tai käsimerkki luoksetuloon
Käsky tai käskimerkki perusasentoon.
Koiranohjaaja päättää itse missä järjestyksessä lähettää koiran pöydille ja ilmoittaa sen tuomarille ennen liikettä. Merkki on 20 m päässä lähetyspisteestä ja selkeästi erottuva. Koiran tulee pysyä merkillä ja kullakin pöydällä noin 3 sekunnin ajan. Ohjaaja saa kääntyä paikoillaan lähettämäänsä suuntaan sekä ottaa sivuaskeleen kuitenkin jättämättä paikkaansa.
Jos koira ei käy merkillä, jos pöydät suoritetaan eri järjestyksessä kuin minkä ohjaaja on ilmoittanut, tai jos ohjaaja liikkuu paikoiltaan, on arvosana Puutteellinen.

Sallitut käskymäärät lyhyesti:
Käskyt merkille: Mene merkille! Seis!
Käskyt kullekin pöydälle: Mene pöydälle! Hyppää päälle! Paikalla!

Liikkuva tynnyrisilta: Käsky ja käsimerkki sillalle hyppäämiseen. Koira hyppää päälle, pysähtyy käskystä seisomaan menosuuntaan päin. Ohjaaja lähtee liikkeelle, käskystä tai käsimerkistä koira seuraa sillalla, sillan lopussa seisahdus (ei käskyä), käskystä liikkeelle alas sillalta ja useamman askeleen jälkeen perusasento.
Jos koira hyppää alas sillalta ennen puoliväliä, 0 p. Jos koira hyppää alas sillalta puolivälin jälkeen, Puutteellinen. Koira ei saa olla hermostunut eikä hektinen sillalla, ei edistää eikä jätättää (arvosanan alennus).

Tikkaat: Käsky ja käsimerkki liikkeelle lähtöön, käsky lopun perusasentoon. Käskystä ja käsimerkistä koira kiipeää luiskaa pitkin tikkaille ja kulkee itsenäisesti viimeiselle puolalle saakka. Heti kun koiran etutassut on ensimmäisellä puolalla ohjaaja siirtyy koiran rinnalle, koskematta koiraan tai telineeseen. Ohjaaja nostaa koiran lopussa alas tikkailta ja koira siirtyy käskyllä perusasentoon.
Jos koira hyppää alas ennen puoliväliä, 0 p. Jos koira hyppää alas tikkailta puolivälin jälkeen, Puutteellinen. Jos koira hyppää alas viimeiseltä puolalta, Tyydyttävä.
Jos koira putoaa puolien väliin ja pystyy jatkamaan kiipeämistä itsenäisesti, se saa osa-arvostelun Puutteellinen. Sivulaitojen käyttäminen alentaa arvosanaa. Jos koira käyttää pääasiassa sivulaitoja tai osoittaa suurta epävarmuutta, Puutteellinen. Epävarmuus, hektisyys, edistäminen tai jätättäminen alentaa arvosanaa.

Tunneli: Käsky ja käsimerkki 'läpi'. Käsky tai käsimerkki 'paikalla', käsky tai käsimerkki perusasentoon.
Putki ja pussi kumpikin 3 m. Koira suorittaa tunnelin itsenäisesti, pysähtyy tultuaan ulos, ohjaaja menee koiran viereen ja komentaa sen perusasentoon.
Jos koira jää tunneliin tai ei pysähdy tunnelin jälkeen, Puutteellinen. Arkailu ja hektisyys alentaa arvosanaa.

Paikallamakuu häiriön alaisena: Osa-arvostelun saa, jos koira pysyy paikoillaan toisen koiran 4 ensimmäisen liikkeen ajan. Ohjaaja kulkee koirasta noin 40 askelen päähän tuomarin määräämään paikkaan ja kääntyy koiraan päin. Ohjaaja liittyy itsenäisesti henkilöryhmään. 
Jos koira jättää paikkansa yli 3 metrin verran ennen toisen koiran 4. liikkeen päättymistä, 0 p. Väärä asento mutta pysyy paikoillaan, -5 p. Jos koira nousee ja lähtee sen luokse tulevaa ohjaajaa vastaan liikkeen lopussa, arvosanan alennus. Koiranohjaajan levoton käytös alentaa arvosanaa.

 

Yleistä tottelevaisuus- ja ketteryyskokeesta

 • 3 sekunnin tauotus käskyjen välillä mainittu säännöissä.
 • Ketteryystelineet aloitetaan perusasennosta noin 2 askeleen päässä telineestä ellei muuta mainita. Ketteryystelineillä arkuuden lisäksi hektisyys on virhe.
 • Koiran tulee osoittaa iloisuutta suorituksen ajan.
 • Jos koirakko tekee toistuvasti saman virheen tottelevaisuus- ja ketteryyskokeen aikana, esim. vino perusasento, siitä ei tule rankaista liian ankarasti kussakin liikkeessä, vaan mainita virhe loppuarvostelussa ja huomioida se kokonaispisteissä.
 • Paikallamakuupaikan on oltava vähintään 10 metrin päässä telineistä.
 • Uroksen ja nartun paikallamakuupaikat on oltava vähintään 6 metrin päässä toisistaan.


Laukaukset: 2 laukausta 6 mm aseella ammutaan ylöspäin 1. liikkeen aikana, 3-5 sekuntia laukausten välillä. Ammutaan seuraamisen ensimmäisen pitkän suoran aikana. Jos koira on käynyt paikallamakuussa maaten mutta nousee ylös tai siirtyy paikoiltaan laukausten takia, annetaan osa-arvostelu. Tuomari voi harkintansa mukaan testata laukausherkkyyttä erikseen. Laukausaran koiran suoritus keskeytetään.

 

Liikkeiden suoritusjärjestys A-kokeessa

Suoritusjärjestys arvotaan ennen tapahtuman alkua ja se on sama kaikille osallistujille. Vapaana seuraaminen on aina ensimmäinen liike ja paikallamakuu viimeinen.

Kaikki ketteryystelineet suoritetaan yhtenä kokonaisuutena joka arvotaan yhtenä 'pakettina'. Tuomari päättää ketteryystelineitten järjestyksen 'paketissa'.

Arvotaan siis seuraavien järjestys, joka on sama kaikille koirakoille:

 • kauko-ohjaus (luoksetulo maahanmenolla)

 • tasamaanouto

 • kantaminen

 • kaukolähetykset (pöydät)

 • ketteryystelineet (pöydät mainittu uudestaan, tikkaat, liikkuva tynnyrisilta, tunneli)
   


Ilmaisuharjoitus, haku A-koe:

 • Maalimies menee paikoilleen ilman, että koira näkee häntä.
 • Ohjaaja lähettää koiran noin 30 m päässä näkyvillä istuvan tai makaavan maalimiehen luo.
 • Jos koira ilmaisee haukkuen, sen on kestettävä noin 15 sekuntia.
 • Jos koira jättää maalimiehen nopeasti hänen luona käytyään, ilmaisuharjoituksesta saa 0 p.
 • Ilmaisuharjoituksen jälkeen jatketaan vainutyöskentelyyn.

 

Ilmaisuharjoitus, rauniot A-koe:

 • Työskentely aloitetaan 10 metrin päässä (kohta merkitty maahan) maalimiehen sijainnista.
 • Maalimies on putkessa jossa on luukku tai laatikossa. Ilmaisuharjoituksen on tapahduttava etsintäalueen ulkopuolella ja piilon oltava selvästi erottuva. Piilo osoitetaan koiranohjaajalle.
 • Käsimerkki ja käsky sallittu koiran lähettämiseen ilmaisemaan. Koiran ilmaistua ohjaaja noutaa sen ja käskee sen maahan noin 3 metrin päähän piilosta. Koiranohjaaja auttaa piilon avaamisessa koiran maatessa paikoillaan. Heti, kun piilo on auki sen verran että koira pääsee sisälle, koiranohjaaja vapauttaa koiran ja antaa sen mennä maalimiehen luo.
 • Jos koira ei ilmaise maalimiestä, jättää maalimiehen nopeasti ilmaisun jälkeen ja menee koiranohjaajan luokse, ilmaisuharjoituksesta saa 0 p.
 • Ilmaisuharjoituksen jälkeen jatketaan vainutyöskentelyyn.

 

A-jälkikokeessa ei ole ilmaisuharjoitusta.

 

Yleisiä ohjeita maastoon:

Maastossa koiralla voi olla valjaat tai panta, kulkunen tms, pimeässä pienet valot sallittu. (Poikkeus rauniot)

Tilannetiedoissa tuomari esittää seuraavat tiedot:

 • mitä on tapahtunut
 • mikä on etsintäalue
 • alueen ja rakennusten rakenne/koostumus
 • mitä on jo tehty
 • infrastruktuuri
 • riskit.

Tämän jälkeen etsintäaika alkaa. Analysoituaan tilanteen ohjaaja kertoo suunnitelmansa tuomarille (haku, rauniot). Ohjaaja ilmoittaa mahdollisista muutoksista etsinnän aikana tuomarille. Tuomari päättää työskentelyn kaikkien maalimiesten löydyttyä harkintansa mukaan.

Ohjaaja voi toistaa käskyjä, mutta liiallinen käskyttäminen alentaa arvosanaa.

 

Maalimiehen ilmaisu

Ohjaaja ilmoittaa tuomarille, kun ilmaisu on tapahtunut ja saa sen jälkeen lähestyä koiraansa tuomarin luvalla.

Kun koiranohjaaja menee piilolle/maalimiehelle, hän voi joko kutsua ilmaisevan koiran luokseen vähän matkan päästä tai mennä itse koiran vierelle.

 

Haukkuilmaisu

 • Koiran tulee haukkua itsenäisesti ja suuntaaosoittavasti maalimiestä tai hajuvanaa. Jos haukkuilmaiseva koira jättää paikkansa piilolla mutta palaa pian takaisin, on arvosana Tyydyttävä. Jos koira jättää maalimiehen vielä uudestaan, on arvosana Puutteellinen. Jos koira ei palaa enää maalimiehelle, 0 p.
 • Raunioilla koiran tulee haukkua maalimiestä tai hajuvanaa suuntaa osoittavasti. Tunkeutuminen ei ole virhe. Jos maalimies jää piiloon, koiran saa lähettää piilolta eteenpäin vain ensimmäisellä ilmaisukerralla.

 

Rullailmaisu

 • Rullaa tuodessa eteen istuminen ei ole tarpeellista.
 • Koira vie ohjaajan näytöllä maalimiehelle pitäen itsenäisesti yhteyttä ohjaajaansa.
 • Koiraa voi maastosta riippuen käskyttää pysähtymään ja odottamaan ohjaajaa ilman että se vaikuttaa arvosanaan.
 • Koiralla voi käyttää minkä vain pituista liinaa, max 10 m. (Raunioilla ei käytetä liinaa? Tarkistettava!)
 • Saapuessaan näytöllä maalimiehelle koiran tulee itsenäisesti pysytellä maalimiehen läheisyydessä.
 • Ohjaaja päättää ilmaisun maalimiehellä/piilolla kytkien koiran vapaaksi.
 • Voimakas rullan pureminen on virhe.

 

Vapaa ilmaisu / kertova ilmaisu

 • koira juoksee maalimiehen ja ohjaajan välillä
 • ja osoittaa lisäksi jotakin kertovaa ilmaisua, jonka ohjaaja kuvaa tuomarille ennen suoritusta, esim. hyppää ohjaajaa vasten tai tökkäisee ohjaajaa, haukkuu ohjaajaa, katsekontakti koiran ja ohjaajan välillä.

 

Edellä mainittujen lisäksi jäljellä mahdollista henkilön ilmaisu myös pysähtymällä

 • Koira voi istua, maata tai seistä esineellä tai maalimiehen lähellä.
 • Koiran tulee jatkaa ilmaisua kunnes ohjaaja saapuu sen luo.

 

Vainutyöskentely A-kokeessa

Jälki: 200 p.

 • Tunnistusesine: 10 p.
 • Tunnistusesineen etsiminen: 10 p.
 • Jäljen nostaminen: 10 p.
 • Jäljen seuraaminen: 70 p.
 • 5 esinettä, 8 p. / esine : 40 p.
 • Maalimiehen löytäminen: 30 p.
 • Maalimiehen ilmaisu: 30 p.


Vieraan henkilön tekemä jälki, 1000 askelta. 4 selkeää suunnanmuutosta, suorat tai tylpät kulmat. Jälki vanhenee 90 minuuttia. 

Aloitus 20 x 20 m ruudusta, jossa tunnistusesine. Jäljentekijä saapuu ruutuun joko vasemmalta tai oikealta laidalta, asettaa tunnistusesineen maahan ja seisahtuu hetkeksi, minkä jälkeen lähtee annettuun suuntaan. Tämä on jäljen aloituspiste.

Jäljen tulee kulkea mahdollisimman luonnollisesti, sisältäen alustanvaihdoksia. Metsää, niittyä, peltoa. Jäljentekijä makaa tai istuu jäljen päässä. Hänen on oltava paikoillaan ennen työskentelyn aloittamista.

Koiralla on 3 minuuttia aikaa löytää tunnistusesine ruudusta (vapaana). Tuomari osoittaa koiranohjaajalle lähtöalueen ja 'etulaidan' jolta ohjaaja voi ohjata vapaana olevaa koiraa. Tälle 'etulaidalle' on merkitty ruudun vasen ja oikea laita. Tunnistusesineen löydyttyä ohjaaja laittaa koiran halutessaan liinaan ja käskee aloittaa jäljestämisen. Jos koira löytää jäljen mutta ei esinettä, ohjaaja voi pysäyttää koiran liinan kiinnittämisen ajaksi tai antaa sen jatkaa jäljestämistä vapaana, ilmoitettuaan jäljen löytymisestä tuomarille.

Jos koira ei löydä esinettä tai jälkeä 3 minuutissa, koira voi jatkaa etsimistä mutta varsinainen jäljestämisaika alkaa kulua ja ruututyöskentelystä tulee 0 p.

Työskentelyaika: 20 min sisältäen tunnistusesineen etsinnän.

Jos maalimiestä ei löydy, koira ei voi läpäistä koetta. Jos koiran on ilmoitettu ilmaisevan maalimies haukkumalla mutta koira ei hauku maalimiestä joskin kuitenkin ilmaisee hänet muuten selvästi, on arvosana ilmaisusta Puutteellinen.

Esineet: maksimissaan lenkkitossun kokoisia esineitä, mitä vain materiaalia, hyvin hajustettuja. Väri ei saa erottua selvästi maastosta. Asetetaan jäljen päälle pysähtymättä.

Koira voi jäljestää siis vapaana tai kytkettynä 10 m liinaan. Liinan voi kytkeä pantaan tai valjaisiin. Rullakoiralla pitää olla rulla paikoillaan jo ennen vainutyöskentelyn aloittamista. Ohjaajan täytyy seurata koiraansa 10 metrin etäisyydellä myös kun se on vapaana.

Kun koira löytää esineen, sen täytyy ilmaista se heti.

Tuomari seuraa koirakkoa sopivalla etäisyydellä, ei saa häiritä työskentelyä. Ohjaajalla on oikeus pitää taukoja ja juottaa koiraa ja puhdistaa sen naamaa. Tuomari voi harkintansa mukaan myöntää lisäaikaa jäljestämiseen viimeisen suunnanmuutoksen jälkeen.

Esineilmaisut: Makaaminen, istuminen tai seisominen.
Esineen nostaminen ja nouto: luovutus edessä istuen.
Esineen nostaminen ja paikoilleen jääminen: makaaminen, istuminen, seisominen.
Koira voi noutaa osan esineistä ja osan kohdalla ottaa esineen suuhun ja jäädä paikoilleen.

Lievä harhautuminen jäljeltä ei haittaa, kunhan koira itsenäisesti seuraa jälkeä. Löytämättä jäänyt esine 0 p. Jos koira käy maate kuin ilmaisten esineen, mutta ohjaaja ei ilmoita esineen ilmaisua, hän voi lähettää koiran jatkamaan jäljestystä ja tämä aiheuttaa pistevähennyksen. Jos ohjaaja edellä mainitussa tilanteessa ilmoittaa virheellisesti esineilmaisun tapahtuneen, vähennetään yhden esineen pisteet.

Jos koira ilmaisee maalimiehen eri tavalla kuin minkä ohjaaja on ilmoittanut, on ilmaisu puutteellinen.

Jälki keskeytetään kun koiranohjaaja on poistunut yli 10 m jäljeltä, kuitenkin vaikeassa maastossa voidaan joustaa. Keskeytetään myös kun näyttää siltä että koira ei kykene jatkamaan työskentelyä.

 

Haku: 200 p.

 • Ilmaisuharjoitus: 20 p.
 • Ohjattavuus: 20 p.
 • Etsintäintensiteetti: 10 p.
 • Liikkuvuus: 10 p.
 • Itsenäisyys: 10 p.
 • Yhteistyö, tilanteen arviointi, koiranohjaajan vaikutelma koko työskentelyn aikana: 10 p.
 • Ilmaisut: 2 henkilöä, 60 p/henkilö: 120 p.

20 000 m2 (100 x 200 m) avointa ja peitteistä maastoa. Sivulaidat ja keskilinja on selkeästi merkitty. Koiralla täytyy olla näkö- ja kosketusmahdollisuus maalimieheen hänen ollessaan piiloutunut. 2 maalimiestä. Maalimies istuu tai makaa. Maalimiehet sijaitsevat vähintään 20 m päässä toisistaan. Maalimiehet ovat paikoillaan vähintään 10 minuuttia ennen suorituksen aloittamista. Etsintäaika 15 minuuttia. Maalimies siirtyy pois piilosta heti löytymisen jälkeen ja ottaa makuualustan mukaansa. Maalimiesten sijaintia voidaan vaihtaa jokaiselle koirakolle. 15 minuuttia ennen ensimmäisen koiran suoritusta alueella pitää kulkea ristiin rastiin ihmisiä ja koira.

Ilmaisuharjoituksen jälkeen mennään aloituspisteeseen ja tuomari antaa ohjaajalle tilannetiedot. Yksityiskohtaisessa kartassa erottuu selvästi alueen rajat. Taktiikaksi ei voi valita alueen kiertämistä.

Koira työskentelee syvin pistoin vuoroin eri puolille. Koiranohjaaja pysyttelee keskilinjalle paitsi koiran ilmaistessa. Satunnaiset koiran tekemät pistot taaksepäin eivät ole virhe.

Koiranohjaaja voi tehdä ensin nopean harvakseltaan haravoinnin ja keskilinjan päädyn saavuttaessaan hän voi kääntyä kulkemaan keskilinjaa takaisinpäin ja toistaa tätä kuinka monta kertaa haluaa, ilman pistemenetyksiä. Koiranohjaaja ei saa juosta, vaan on liikuttava normaalia käyntiä. 

Ensimmäinen virheilmaisu -40 p. Jos yksi maalimies jää löytymättä, koetta ei voi läpäistä ja maksimipistemäärä on silloin 139 p.

Jos koiranohjaaja löytää maalimiehen mutta antaa koiran työskennellä vapaasti ja löytää maalimiehen ja ilmaista hänet, ei tämä vaikuta arvosteluun alentavasti.

Kun koira on löytänyt maalimiehen ja ohjaaja on maalimiehellä, hänen tulee ilmoittaa tuomarille palaako kohtaan jossa oli kun koira alkoi ilmaista vai jatkaako työskentelyä maalimiehen löytöpaikasta. Perusteltu taktiikan muuttaminen on aina mahdollista.

 

Rauniot: 200 p.

 • Ilmaisuharjoitus: 20 p.
 • Ohjattavuus: 20 p.
 • Etsintäintensiteetti: 10 p.
 • Liikkuvuus: 10 p.
 • Itsenäisyys: 10 p.
 • Taktiikka ja yhteistyö: 10 p.
 • Ilmaisut: 2 maalimiestä 60 p. / kpl: 120 p.

800-1000 m2 raunioalue yhdessä tai useammassa tasossa, monenlaista rakennusmateriaalia. Pelkkä rakennusetsintä ei ole sallittua, mutta yksittäisiä huoneita voidaan sisällyttää etsintäalueeseen. 2 maalimiestä umpipiiloissa. Etsintäaika 15 minuuttia.

A-kokeen pitää sisältää pimeitä tiloja tai onkaloita, ja syviä piilopaikkoja joissa maalimies on noin 1 metrin syvyydessä kannen tai roinan alla. 

Häiriöinä savuavaa tulta, moottorimelua, paukuttavaa ja rummuttavaa ääntä, äänentoistolaitteita yms. 15 minuuttia ennen ensimmäisen koiran suoritusta alueella pitää kulkea ristiin rastiin yksi tai useampia ihmisiä ja koira.

Maalimiesten tulee olla paikoillaan vähintään 10 minuuttia ennen työskentelyn aloittamista. Maalimiehiä ei saa sulkea täysin umpinaisiin piiloihin: on huomioitava ilmanvaihto ja mahdolliset haitalliset kaasut raunioissa. Maalimiesten välin on oltava vähintään 10 m ja piilojen oltava sellaisia, että voidaan erottaa selkeästi erilliset ilmaisut kullekin piilolle. Koiralla ei saa olla näkö- tai kosketusyhteyttä maalimieheen, piilojen on oltava naamioitu huomaamattomasti.

Samoja piiloja voidaan käyttää eri koirille. Kun piiloja vaihdetaan on pyrittävä välttämään virheilmaisujen mahdollisuus ja käytetyt piilot jätettävä auki. 

Ennen työskentelyn aloittamista ja työskentelyn aikana alueella tulee kulkea kaksi avustajahenkilöä ristiin rastiin.

Ilmaisuharjoituksen jälkeen koirakko menee aloituspisteeseen ja saa tuomarilta tilanneselostuksen. Ohjaaja saa luonnoksen alueesta. Ohjaaja voi ennen suoritustaan tarkastella aluetta sopivalta näköalapaikalta ilman koiraa, jotta voi tehdä taktisen suunnitelmansa. Koira odottaa kytkettynä tai vapaana osoitetussa paikassa. Ohjaaja ilmoittaa tuomarille, mistä kohtaa haluaa aloittaa etsinnän ja lähettää koiran siitä. Koiralla ei saa olla mitään päällään (rullailmaisu kuitenkin sallittu, ristiriita säännöissä). 

Ohjaaja voi liikkua hänelle osoitetulla alueella paitsi koiran ilmaistessa. Koiran voi lähettää piilolta ensimmäisen ilmaisun jälkeen. Uusintailmaisuilla koiran voi hakea pois mutta sitä ei saa enää lähettää eteenpäin piilolta. Uusintailmaisu ei vaikuta arvosanaan.

Erityisesti tiimin yhteistyötä on arvosteltava. Ensimmäinen virheilmaisu -40 p. Jos yksi maalimies jää löytymättä, koetta ei voi läpäistä ja maksimipistemäärä on silloin 139 p.

im008.jpg

IMG_3295.jpg