Merlinin kanssa on viime aikoina keskitytty enimmäkseen ilmaisun tekemiseen. Ei mitenkään säännöllisesti tiettyä treenimäärää viikossa, mutta joka kerta kun ollaan satuttu näkemään Satua on tehty lyhyt ilmaisutreeni. Joskus väliä on ollut pari viikkoa, joskus on tullut parikin treeniä viikossa. Tämä on pitkä prosessi joten mitäpä sitä turhaa kiirehtimään. Mielestäni on tosi tärkeää edetä tässä niin, että koiralle ei tule missään vaiheessa mitään painetta maalimiehellä ja asiat ehtii hautua välillä.

Ilmaisuja on tehty pikku hiljaa eri paikoissa: kotipihalla, parkkipaikoilla, puistikoissa, rakennuksissa yms. milloin missäkin. Maalimiehen asentoa on myös alettu vaihdella hieman ja vihjeet haukkumiseen on jätetty välillä pois. Pelkästä äänestä on edetty siihen, että pitää tulla iso kunnollinen haukku ja välillä otetaan kahtakin haukkua. Heti, jos näyttää että on hankaluuksia otetaan askel taaksepäin tai helpotetaan jotain tekijöitä harjoituksessa. 

Tärkeintä on oikea etäisyys, asenne ja keskittyminen. Palkkana on pienet hyvät namit ja lopuksi yleensä päivän pääateria. Möllin ilmaisuharjoitukset tehdään siis nyt aluksi aina yhden ja saman ihmisen kanssa, ja hänen kanssa harjoitellaan kaikki eri asennot, piilot, paikat, sarjat, umpparit yms. (ja etenkin korrekti käyttäytyminen - olen jo yhden pullon velkaa!) kunnes jonain päivänä Mölli ihan itse yleistää ilmaisun muittenkin maalimiesten löytämiseen etsintäharjoituksissa. Voisin kuvitella, että niin tapahtuu ehkä joskus ensi syksynä tai vuoden päästä keväällä.

En halua kiirehtiä ilmaisua maalimiehillä koska mielestäni siinä helposti pointtaus kärsii ja innostunut haukkuja alkaa tarjota ilmaisua jo ennen kuin on edes varma, mistä haju täsmälleen ottaen tulee.

Ryhmäharjoituksissa tehtiin aluksi Möllin ilmaisutreeniä erikseen etsinnän jälkeen, mutta nyt olen todennut, että se olisi ehkä hyvä tehdä ensin ja sitten jatkaa heti etsintään, ja sillä tavalla luoda mielikuvaa siitä, että nämä asiat tapahtuu jonain päivänä yhdistettynä samassa harjoituksessa. Lisäksi ilmaisuharjoitus selvästi nostattaa Mölliä joten se on hyvä tehdä alkuun. Näin saan myös säilytettyä viimeiseltä maalimieheltä tulevan superpalkan (namit, leikki, ruoka) treenin päättävänä tilanteena.

Ensimmäinen askel ilmaisun ja etsinnän yhdistämiseen on myös tehty. Käytiin Satun kanssa yhdessä autiossa rakennuksessa tekemässä treenisuunnitelmia viime viikolla ja tehtiin siellä niin, että Mölli sai nähdä maalimiehen lähdön mutta ei minne maalimies meni, vaan joutui oikeasti etsimään nenällä loppuosuuden. Ja siellä sitten heti maalimiehelle saavuttaessa tuli vihje haukkumiseen ja haukusta palkka. Otettiin näitä 3-4 toistoa peräkkäin ja meni kohtuullisen hyvin. Lopussa oli iso palkka. Möllille ei näkölähtöjä muuten ole nyt tehty mutta koska tässä oli itse asiassa ilmaisutreeniksi peräti kaksi uutta asiaa: paikka ja se että joutui myös etsimään, niin helpotettiin muita elementtejä eli oli näkölähtö ja vihje haukkumiseen.

Kun sitten tultiin tähän rakennukseen treenaamaan oman ryhmän kanssa paria päivää myöhemmin, otettiin vähän saman tyyppinen ilmaisutreeni alkuun ja sitten siitä jatkettiin saman tien etsimään muita valmiiksi piilotettuja maalimiehiä, joita ei tarvinnut ilmaista. Maalimiehet oli kaikki laitettu kaappeihin tms piiloihin joissa oli ovi raollaan ja jotka koira joutui paikallistamaan loppuun asti nenällä. Meni hyvin. Kun Mölli löysi maalimiehen, se jäi siihen toljottamaan ja odottelemaan palkkaa kaikessa rauhassa. Ja työnsi pään aina hyvin sinne kaappiin.

Tässä vielä muutamia kuvia hyvin likaisesta koirasta kevättalven treeneissä.

 

photo blog0337_zps3f01f61a.jpg photo blog0338_zps4590ce78.jpg photo blog0341_zpsdc8604c0.jpg photo blog0346_zps8885d81a.jpg photo blog0348_zpse3c6ff1b.jpg photo blog0564_zpsbb0b8c5a.jpg photo blog0565_zps9d58fd94.jpg photo blog0567_zpseb798131.jpg

Merlin has mostly been practicing indication bark lately. There is still a long way to go: all different positions of the victim, different training places, various hiding places, correct behavior in all situations etc.

When training search I want to focus in teaching him good pointing right now. With this I mean I want him to show properly and exactly and actively where the scent is coming from.