Vaikka FocuSss saikin ensiapua rengasrikkoonsa ripeästi, ei homma hoitunutkaan loppuun ihan yhtä helposti. Yksi neljästä renkaasta oli ns. eriparia ja tilapäisratkaisu. Ajelin sillä pari päivää, kunnes koitti vapaapäivä ja lähdin etsimään Fokukselle uusia käytettyjä takarenkaita, kun niitä kuulemma pitäisi aina ostaa pareittain.

Täytyy sanoa, että tuo Keravan ja Hyrylän suunta taitaa olla varsinainen autonrengasliikkeiden keskittymä. Niitä on siellä paikoin ihan vieri vieressä. Pienellä ajamisella kävin varmaan kymmenessä liikkeessä, joskin turhaan.

Näillä lukuisilla autonrengasliikkeillä oli muutakin yhteistä kuin se, että niitten valikoimissa ei ole ihan tavalliseen farmariFokukseen sopivia käytettyjä renkaita. Niitten pihalla seisoi joko muutama ukko likaisissa vaatteissa tupakka huulesta roikkuen tai muuta kirjavaa joukkoa kahvikuppi ja pullanpala kädessään.

Kun minä tassuttelin siihen kysyvän näköisenä, niin kaikki kääntyi aina katsomaan. Joko kukaan ei sanonut mitään vaan koko kööri tuijotti vaan tai sitten kaikki moikkasivat mutta siinä kaikki. Ei mitään vihjettä siitä, kuka olisi asiakaspalvelija, ketkä asiakkaita ja ketkä muuten vaan hengailemassa. 

Kauhean vaikeaa. Ei minulla ole silmää erottaa kuka on töissä autonrengasliikkeessä ja kuka ei. Ehkä viidennen paikan jälkeen aloin ihan suoraan kysyä ”Onko joku teistä töissä täällä?” että pääsin esittämään asiani. 

Kierroksen päätteeksi olin siis yhä ongelmanratkaisun alkupisteessä. Koska Fokuksen ihan kaikki renkaat on itse asiassa lopussa, ei auttanut kuin päättää ostaa kokonaan uusi sarja renkaita alle. Mutta mistä? Olin nyt kiertänyt kaikki paikalliset rengasliikkeet, joten vastaus oli itse asiassa varsin helppo.

Kaksi paikkaa erottui joukosta siinä, että heti kun menin liikkeen ovelle, joku kohtelias nuorimies huusi jostain ”Moi!” ja tuli juttelemaan ja kysymään, mitä tarvitsen. Toisessa näistä paikoista oli jo annettu tarjous uusista renkaista: 350 €. Toisessa oli mielestäni ollut vielä vähän kivempi vastaanotto mutta en muistanut mistä hinnoista siellä oli puhe, joten menin sinne heti maanantaiaamuna kyselemään.

Rengasliikkeessä oli töissä rengaspoika ja rengasmies. Rengaspoika oli nuorempi, rengasmies vanhempi mutta ei mikään kääkkä sekään. Minut muistettiin. :-) Rengaspoika tuli heti juttusille. Kerroin, että olin päätynyt ostamaan kokonaan uudet renkaat ja pyysin tekemään hyvän tarjouksen niistä renkaista. 

- Millaiset renkaat laitetaan? kysyi kohtelias ja mukava rengaspoika.

Minä en yhtään ymmärtänyt, mitä se kysyi ja miksi. Sehän se tässä on oman alansa asiantuntija, siis autonrenkaanmyyjä, en minä, joten eikös sen pitäisi tietää mitä minä tarvitsen? Minä vain omistan auton, en minä tiedä eikä minua kiinnosta, millaiset renkaat siinä on. 
Päässäni raksutti ja raksutti mutta ei vaan sytyttänyt, mitä tuohon kysymykseen olisi pitänyt vastata. Koska keskustelu ei ikuiselta tuntuneesta pysähtyneestä hetkestä huolimatta tuntunut etenevän ilman, että vastaisin jotain, niin ehdotin tietenkin sitä kaikkein loogisinta mikä mieleen tuli:

- No... kesärenkaat?

Jo vain rengaspojalle valkeni, millä tasolla tässä keskusteltiin asioista. Se meni ihan sanattomaksi ja nieleskeli sitten hetken aikaa hekotusta ja meni kysymään rengasmieheltä, oliko meillä ollut puhetta jostain tietyistä renkaista paria päivää aiemmin kun kävin liikkeessä ensimmäisen kerran. Rengasmies päästeli saman tien suustaan numerolitaniat ja merkit ja mallit ja vaikka mitä. 

Hintaa kertyi täällä vähemmän kuin siinä toisessa mukavassa liikkeessä, joten kaupat tehtiin. Menin pihalle aurinkoon ottamaan torkut sillä aikaa, kun FocuSss sai uudet renkaat alle. Kun homma oli valmis, oli maksun aika. 

Kassalla rengaspoika kertoi, millaiset renkaat siinä autossa nyt sitten on (täysin hukkaan heitettyä aikaa, mutta sen on varmaan pakko tehdä niin). Esittelyn päätteeksi hän jäi katsomaan minua ja minusta tuntui, että minun oletettiin nyt sanovan jotain, esimerkiksi esittävän jokin tarkentava kysymys. 

Koska oli selvinnyt, että autossa oli aiemmin ollut neljä leveämpää ja yksi kapeampi rengas ja nyt oli laitettu kaikki neljä kapeampia niin jäin miettimään, että onhan ne nyt varmasti oikeanlaiset, ettei jää sitten katsastuksessa kiinni siitä, että onkin laitettu vääränlaiset renkaat alle, ja tämän minulle täysin loogisen ajatuksenkulun päätteeksi, kun kerran minun oletettiin jotain sanovan, ja rengaspoika oli juuri kertonut varsin paljon uusien renkaitten ominaisuuksista, esitin mielestäni täysin oleellisen ja järkevän kysymyksen: 

- Mutta siis onko ne ihan lailliset?

Rengaspoikaparka. 

Sain kuitin käteeni ja huomasin, että siinä luki isolla ”muista jälkikiristys n. 100 km ajon jälkeen”. Rengasmies seisoi ovella joten näytin lähtiessäni hänelle sitä lappua ja kysyin:

- Siis voiko siihen jälkikiristykseen tulla ihan vaan silleen, että ajaa suoraan tähän ja te teette sen kiristyksen ja sitten ajaa pois vaan?

Rengasmies virnisti ja sanoi reippaasti: - Joo, kyllä sinä voit tulla silleen!

No nyt sitten tässä on päivän aikana selvinnyt, että se jälkikiristys onkin sellainen juttu, että se tehdään itse, eikä siis kukaan käy ikinä jälkikiristyksessä siellä rengasliikkeessä. No, minulla ei ole välineitä eikä habaa kiristellä mitään, ja on jo sovittu että voin mennä sinne rengasliikkeeseen, niin aion kyllä mennä ohimennen käymään siellä.
Sitä paitsi – nehän ne on ne jotka on pultit löysälle jättäneet jos jotkut. Olisivat kiristäneet kerralla silleen kunnolla, ettei tarttis jälkeenpäin enää mitään kiristellä.