Tässä katsaus ensi vuoden alussa voimaan tuleviin uusiin ipor-sääntöihin koskien B-kokeita raunioilla, haussa ja jäljellä. Säännöissä on joitain ristiriitaisuuksia ja hämmentäviä kohtia, joihin tullee jossain vaiheessa tarkennuksia, kun niistä kysellään IRO:sta. Myös noutoesineisiin on tulossa tarkennuksia.

Saksankielinen versio säännöistä on aina se alkuperäinen ja pätevin eli jos on epäselvyyksiä, niin saksankielinen versio on se josta ensin tarkistetaan tilanne ja jos on vielä epäselvää, pyydetään tarkennus IRO:sta.

Tarkemmat ohjeet ilmaisuista sekä yleisiä lajikohtaisia ohjeita löytyy A-kokeen esittelystä:
https://merlinpon.vuodatus.net/lue/2018/07/uudet-ipor-saannot-a-koe-rauniot-haku-jalki

ja kaikki lajithan aloitetaan jatkossa (kun menee kokeisiin ihan ekaa kertaa) soveltuvuuskokeella:
https://merlinpon.vuodatus.net/lue/2018/07/uudet-ipor-saannot-soveltuvuuskoe.

Laviinikokeiden sääntöjen koosteesta on jo esitetty toiveita ja ne on tulossa seuraavaksi. :-)

 

IPOR B-koe, rauniot, haku, jälki

Yleisiä ohjeita sekä ohjeita koskien ilmaisua on julkaistu A-kokeen sääntöesittelyn yhteydessä.

 

Tottelevaisuus- ja ketteryyskoe: Yhteensä 100 p.

  1. Vapaana seuraaminen + henkilöryhmä: 15 p.

  2. Kauko-ohjaus (luoksetulo asennonvaihdoilla): 15 p.

  3. Tasamaanouto: 10 p.

  4. Kantaminen: 10 p.

  5. Kaukolähetykset (pöydät): 10 p.

  6. Keinu (uusi teline): 10 p.

  7. Tikkaat: 10 p.

  8. Tunneli: 10 p.

  9. Paikallamakuu häiriön alaisena: 10 p.

 

Vapaana seuraaminen: Normaali seuraamiskaavio. Koira seuraa luonnollisesti ravaten. Täyskäännökset tehtävä vasemmalle. Koiran alistuva käyttäytyminen alentaa arvosanaa.
Henkilöryhmässä kulkeminen: ryhmän kiertäminen puoli kierrosta, perusasento ja kummatkin ryhmän koirat ja yksi koiraton henkilö ohittavat koirakon; ryhmä seis; kahdeksikko koirallisten henkilöiden ympäri, perusasento keskelle, ryhmä liikkeelle ja poistuminen ryhmästä. Henkilöryhmän osuus pisteistä on kolmannes. Henkilöryhmässä aggressiota osoittava koira tai koira joka hyökkää toisten koirien kimppuun diskataan.

Kauko-ohjaus (luoksetulo pysähdyksellä ja asennonvaihdolla): 10-15 askelta seuraamista, koira istuu, ohjaaja ei pysähdy vaan etenee vielä 40 askelta. Luoksetulo, koiran oltava iloinen ja ripeä. Puolivälissä käsky ja käsimerkki 'maahan', siitä käskyllä ja käsimerkillä seisomaan nouseminen ja siitä luoksetulo. Väärä asento -4 p kustakin. Jos koiran pysähtyminen luoksetulossa kestää käskystä pysähtymiseen yli 10 askelta, korkeintaan Tyydyttävä.

Tasamaanouto: Esineet järjestäjien toimesta. Tuomari valitsee esineen, jota käytetään kaikkien koirien noutoesineenä. Jos ohjaaja liikkuu paikoiltaan ennen liikkeen loppua tai koira ei nouda esinettä, 0 p.
Ohjaaja heittää esineen noin 10 askelen päähän. Käskyn noutoon voi antaa vasta, kun esine on seisahtunut. Koiran tulee hakea ja palauttaa esine samaa vauhtia. Koira istuu ohjaajan eteen esine suussaan ja pienen tauon jälkeen ohjaaja ottaa sen koiralta ('irti'). Käskystä perusasentoon. Liian lyhyt tai pitkä heitto alentaa arvosanaa.

Noutoesineiden kuvaus (näihin tulossa tarkennuksia vielä IRO:lta): käyttöesineitä, maksimissaan kengän kokoa, seuraavista materiaaleista: puu, nahka, kevyt metalli, kangas, muovi, ja/tai niiden yhdistelmät. Juuttipötköt, lelut tai vastaavat esineet eivät ole sallittuja käyttöesineitä. Myöskään muunneltuja esineitä ei ole lupa käyttää (rullatut hansikkaat tai muut valmistellut esineet).

Kantaminen: Ohjaaja hyppäyttää koiran pöydälle, josta nostaa sen. Ohjaaja kantaa koiraansa 10 m, pysähtyy ja antaa sen vieraalle kantajalle, joka kantaa sitä 10 m ja laskee koiran alas. Ohjaaja kutsuu koiran luokse tuomarin luvalla. Perusasento.
Jos ohjaaja ei pysty itse kantamaan koiraa, avustaja nostaa koiran pöydältä ja kantaa sitä ja ohjaaja kulkee avustajan rinnalla. Tämän jälkeen avustaja antaa koiran vieraalle kantajalle ja liike jatkuu sääntöjen mukaisesti. Jos koira karkaa ohjaajan luokse ennen kutsua, korkeintaan Tyydyttävä.
Kannettaessa koiran hännän on roikuttava vapaana.

Kaukolähetykset (pöydät):
Käsky ja käsimerkki merkille menemiseen
Käsky tai/ja käsimerkki 'seis' (yhdessä kohtaa sääntöjä mainittu tai, toisessa ja)
Käsky ja käsimerkki kullekin pöydälle etenemiseen
Käsky pöydälle hyppäämiseen ja sillä pysymiseen
Käsky tai käsimerkki luoksetuloon
Käsky tai käskimerkki perusasentoon.
Pöytien järjestys arvotaan ennen suorituksen alkamista. Merkki on 20 m päässä lähetyspisteessä ja selkeästi erottuva. Koiran tulee pysyä merkillä ja kullakin pöydällä noin 3 sekunnin ajan. Ohjaaja saa kääntyä paikoillaan lähettämäänsä suuntaan sekä ottaa sivuaskeleen kuitenkin jättämättä paikkaansa.
Jos koira ei käy merkillä, jos pöydät suoritetaan eri järjestyksessä kuin mikä on arvottu, tai jos ohjaaja liikkuu paikoiltaan, on arvosana Puutteellinen.
Sallitut käskyt lyhyesti:
Käskyt merkille: Mene merkille! Seis!
Käskyt kullekin pöydälle: Mene pöydälle! Päälle! Paikalla!

Keinu (uusi teline): Käsky ja käsimerkki telineelle nousemiseen. Koira hyppää tai kiipeää nousuluiskan jälkeen liikkuvan osan päälle ja pysähtyy heti käskystä seisomaan menosuuntaan päin. Tuomarin luvalla ohjaaja lähtee liikkeelle, käskystä tai käsimerkistä koira seuraa ohjaajaa keinulla, keinun lopussa seisahdus (ei käskyä), tuomarin luvalla ohjaajan käskystä liikkeelle, alasmenoluiskan kautta pois keinulta ja useamman askeleen jälkeen perusasento.
Jos koira hyppää alas keinulta ennen puoliväliä, 0 p. Jos koira hyppää alas keinulta puolivälin jälkeen, Puutteellinen. Koira ei saa olla hermostunut eikä hektinen sillalla (arvosanan alennus).
Uudessa sääntökirjassa on mallikuva tästä uudesta telineestä. Mallin ohjeen lisäksi telineen voi rakentaa muistakin materiaaleista, kunhan mitat on samat ja keinun liikkuvuus suhteellisen sama.

Tikkaat: Käsky ja käsimerkki liikkeelle lähtöön, käsky lopun perusasentoon. Käskystä ja käsimerkistä koira kiipeää luiskaa pitkin tikkaille ja kulkee itsenäisesti viimeiselle puolalle saakka. Kun koiran etutassut on viimeisellä puolalla, se pysähtyy tikkaiden päähän, ja ohjaaja siirtyy tuomarin luvalla sen vierelle ja nostaa koiran lopussa alas tikkailta, josta koira siirtyy käskyllä perusasentoon. Muutoksena aiempaan ohjaaja siis pysyy paikoillaan niin kauan, että koira on saavuttanut viimeisen puolan.
Jos koira hyppää alas ennen puoliväliä, 0 p. Jos koira hyppää alas tikkailta puolivälin jälkeen, Puutteellinen. Jos koira hyppää alas viimeiseltä puolalta, Tyydyttävä.
Jos koira putoaa puolien väliin ja pystyy jatkamaan kiipeämistä itsenäisesti, se saa osa-arvostelun Puutteellinen. Sivulaitojen käyttäminen alentaa arvosanaa. Jos koira käyttää pääasiassa sivulaitoja tai osoittaa suurta epävarmuutta, Puutteellinen. Epävarmuus, hektisyys alentaa arvosanaa.

Tunneli: Käsky ja käsimerkki 'läpi'. Käsky tai käsimerkki 'paikalla', käsky tai käsimerkki perusasentoon.
Putki ja pussi kumpikin 3 m. Koira suorittaa tunnelin itsenäisesti, pysähtyy tultuaan ulos, ohjaaja menee koiran viereen ja komentaa sen perusasentoon. Jos koira jää tunneliin tai ei pysähdy tunnelin jälkeen, Puutteellinen. Arkailu ja hektisyys alentaa arvosanaa.

Paikallamakuu häiriön alaisena: Osa-arvostelun saa, jos koira pysyy paikoillaan toisen koiran 4 ensimmäisen liikkeen ajan. Jos koira jättää paikkansa yli 3 metrin verran ennen toisen koiran 4. liikkeen päättymistä, 0 p. Väärä asento mutta pysyy paikoillaan, -5 p. Jos koira nousee ja lähtee vastaan sen luokse tulevaa ohjaajaa liikkeen lopussa, arvosanan alennus. Ohjaaja kulkee koirasta noin 40 askelen päähän tuomarin määräämään paikkaan ja kääntyy koiraan päin. Ohjaaja liittyy henkilöryhmään. Koiranohjaajan levoton käytös alentaa arvosanaa.
Paikallamakuupaikan on oltava vähintään 10 metrin päässä telineistä. ​Uroksen ja nartun paikallamakuupaikat on oltava vähintään 6 metrin päässä toisistaan.

 

Yleistä: 3 sekunnin tauotus käskyjen välillä mainittu säännöissä.

Ketteryystelineet aloitetaan perusasennosta noin 2 askeleen päässä telineestä ellei muuta mainita. Ketteryystelineillä arkuuden lisäksi hektisyys on virhe. 

Koiran tulee osoittaa iloisuutta suorituksen ajan.

Jos koirakko tekee toistuvasti saman virheen tottelevaisuus- ja ketteryyskokeen aikana, esim. vino perusasento, siitä ei tule rankaista liian ankarasti kussakin liikkeessä, vaan mainita virhe loppuarvostelussa ja huomioida se kokonaispisteissä.

Laukaukset: 2 laukausta 6 mm aseella ammutaan ylöspäin 1. liikkeen aikana, 3-5 sekuntia laukausten välillä. Ammutaan seuraamisen ensimmäisen pitkän suoran aikana. Jos koira on käynyt paikallamakuussa maaten mutta nousee ylös tai siirtyy paikoiltaan laukausten takia, annetaan osa-arvostelu. Tuomari voi harkintansa mukaan testata laukausherkkyyttä erikseen. Laukausaran koiran suoritus keskeytetään.

 

Liikkeiden suoritusjärjestys B-kokeessa:

Suoritusjärjestys arvotaan ennen tapahtuman alkua ja se on sama kaikille osallistujille. Vapaana seuraaminen on aina ensimmäinen liike ja paikallamakuu viimeinen.

Pöytien järjestys arvotaan (A-kokeessa ohjaaja päättää sen itse).

Kaikki ketteryystelineet suoritetaan yhtenä kokonaisuutena joka arvotaan yhtenä 'pakettina'. Tuomari päättää ketteryystelineitten järjestyksen 'paketissa'.

Arvotaan siis seuraavien järjestys, joka on sama kaikille koirakoille:

  • kauko-ohjaus (luoksetulo maahanmenolla)

  • tasamaanouto

  • kantaminen

  • kaukolähetykset (pöydät)

  • ketteryystelineet (pöydät mainittu uudestaan, tikkaat, liikkuva tynnyrisilta, tunneli)

 

Vainutyöskentely B-kokeessa

 

Jälki: 200 p.

  • Tunnistusesine: 10 p.
  • Tunnistusesineen etsiminen: 10 p.
  • Jäljen nostaminen: 10 p.
  • Jäljen seuraaminen: 70 p.
  • 8 esinettä, 5 p. / esine : 40 p.
  • Maalimiehen löytäminen: 30 p.
  • Maalimiehen ilmaisu: 30 p.

Vieraan henkilön tekemä jälki, 2000 askelta. 8 selkeää suunnanmuutosta, suorat tai tylpät tai terävät kulmat. Jälki vanhenee 180 minuuttia. Työskentelyaika 45 minuuttia. 8 esinettä jotka eivät väriltään erotu maastosta.

Aloitus 30 x 30 m ruudusta, jossa tunnistusesine. Jäljentekijä saapuu ruutuun joko vasemmalta tai oikealta laidalta, asettaa tunnistusesineen maahan ja seisahtuu hetkeksi, minkä jälkeen lähtee annettuun suuntaan. Tämä on jäljen aloituspiste.

Jäljen tulee kulkea mahdollisimman luonnollisesti, sisältäen alustanvaihdoksia. Metsää, niittyä, peltoa, polkujen ja teitten ylityksiä Jäljentekijä makaa tai istuu jäljen päässä. Hänen on oltava paikoillaan ennen työskentelyn aloittamista.

Koira voi olla vapaana tai kytkettynä 10 m liinaan. Liinan voi kytkeä pantaan tai valjaisiin. Rullakoiralla pitää olla rulla paikoillaan jo ennen vainutyöskentelyn aloittamista.

Tuomari osoittaa lähtöalueen ja laidan jolta ohjaaja voi ohjata vapaana olevaa koiraa. Koiralla on 3 minuuttia aikaa löytää tunnistusesine. Ohjaaja voi ohjata koiraa yhdeltä ruudun peruslinjalta, jolle on merkitty ruudun vasen ja oikea laita. Tunnistusesineen löydyttyä ohjaaja laittaa korian halutessaan liinaan ja käskee aloittaa jäljestämisen. Jos koira löytää jäljen mutta ei esinettä, ohjaaja voi pysäyttää koiran liinan kiinnittämisen ajaksi tai antaa sen jatkaa jäljestämistä vapaana, ilmoitettuaan jäljen löytymisestä tuomarille. Ohjaajan täytyy seurata koiraansa 10 metrin etäisyydellä myös kun se jäljestää vapaana.

Jos koira ei löydä esinettä tai jälkeä 3 minuutissa, koira voi jatkaa etsimistä mutta varsinainen jäljestämisaika alkaa kulua ja ruututyöskentelystä tulee 0 p.

Työskentelyaika: 45 min sisältäen tunnistusesineen etsinnän.

Jos maalimiestä ei löydy, koira ei voi läpäistä koetta (max. 139 p.). Mikäli ohjaaja aiheuttaa maalihenkilön tai esineen ilmaisun aloittamisen tulee siitä 0 p. Jos koiran on ilmoitettu ilmaisevan haukkumalla mutta koira ei hauku maalimiestä joskin kuitenkin ilmaisee hänet muuten selvästi, on arvosana ilmaisusta Puutteellinen. Mikäli koira ei selvästi hauku maalimieheen päin tai jättää maalimiehen hetkeksi, on arvosana korkeintaan Puutteellinen.

Esineet: maksimissaan lenkkitossun kokoisia esineitä, mitä vain materiaalia, hyvin hajustettuja. Väri ei saa erottua selvästi maastosta. Asetetaan jäljen päälle pysähtymättä.

Kun koira löytää esineen, sen täytyy ilmaista se heti. Tuomari seuraa koirakkoa sopivalla etäisyydellä, ei saa häiritä työskentelyä. Ohjaajalla on oikeus pitää taukoja ja juottaa koiraa ja puhdistaa sen naamaa. Tuomari voi harkintansa mukaan myöntää lisäaikaa jäljestämiseen viimeisen suunnanmuutoksen jälkeen.

Esineilmaisut: Makaaminen, istuminen tai seisominen.
Esineen nostaminen ja nouto: luovutus edessä istuen.
Esineen nostaminen ja paikoilleen jääminen: makaaminen, istuminen, seisominen.
Koira voi noutaa osan esineistä ja osan kohdalla ottaa esineen suuhun ja jäädä paikoilleen.

Lievä harhautuminen jäljeltä ei haittaa, kunhan koira itsenäisesti seuraa jälkeä. Löytämättä jäänyt esine 0 p. Jos koira käy maate kuin ilmaisten esineen, mutta ohjaaja ei ilmoita esineen ilmaisua, hän voi lähettää koiran jatkamaan jäljestystä ja tämä aiheuttaa pistevähennyksen. Jos ohjaaja edellä mainitussa tilanteessa virheellisesti ilmoittaa esineilmaisun tapahtuneen, vähennetään yhden esineen pisteet.
Jos koira ilmaisee eri tavalla kuin minkä ohjaaja on ilmoittanut, on ilmaisu puutteellinen.
Jälki keskeytetään kun koiranohjaaja on poistunut yli 10 m jäljeltä, kuitenkin vaikeassa maastossa voidaan joustaa. Keskeytetään myös kun näyttää siltä että koira ei kykene jatkamaan työskentelyä.

 

Haku: 200 p.

  • Ohjattavuus: 20 p.
  • Etsintäintensiteetti: 20 p.
  • Liikkuvuus: 10 p.
  • Itsenäisyys: 10 p.
  • Taktiikka va yhteistyö: 20 p.
  • Ilmaisut: 3 henkilöä, max. 40 p/henkilö: 120 p.

35 000 – 40 000 m2 avointa ja peitteistä maastoa, vähintään 50 % peitteistä maastoa jossa rajoitettu näkyvyys, voi sisältää yksittäisiä rakennuksia. Koiralla täytyy olla näkö- ja/tai kosketusmahdollisuus maalimieheen hänen ollessaan piiloutunut, joskin piilot jotka on alueelle tyypillisiä, esim. hirvitornit jotka on korkeita ja joihin koira ei pääse eikä näe, hyväksytään. Piilot hyväksytään 3 metrin korkeuteen asti. Korkeiden piilojen pitää olla vähintään 20 m alueen rajojen sisäpuolella ja tuuliolosuhteisiin pitää kiinnittää erityistä huomiota.

3 maalimiestä. Etsintäaika 30 minuuttia.

15 minuuttia ennen ensimmäisen koiran suoritusta alueella pitää kulkea ristiin rastiin ihmisiä ja koira. Ohjaaja laatii etsintäsuunnitelman ja ilmoittaa sen tuomarille. Koiranohjaaja ei saa juosta, vaan on liikuttava normaalia käyntiä. Yksityiskohtaisessa kartassa erottuu selvästi alueen rajat. Taktiikaksi ei voi valita alueen kiertämistä.Taktiikkaa voi muuttaa etsinnän aikana, tästä tulee ilmoittaa tuomarille. Tuomarin luvalla ohjaaja aloittaa työskentelyn lähettämällä koiransa valitsemastaan taktiikkansa mukaisesta aloituspisteestä. Kun koira on selvästi irtaantunut ohjaajastaan, tuomari antaa ohjaajalle luvan lähteä liikkeelle.

Koiran tulee työskennellä vuorottaisin sivuille suuntautuvin pistoin/kaarin. Jos ohjaaja ilmoittaa taktiikkansa muutoksesta, hän voi jatkaa etsintää maalimiehen löytöpaikasta ilman pistemenetyksiä. Muutoin hänen on palattava kohtaan, jossa oli kun ilmaisu alkoi. Perusteltu taktiikan muuttaminen on aina mahdollista.

Maalimies istuu tai makaa. Maalimiehet sijaitsevat vähintään 20 m päässä toisistaan. Maalimiehet ovat paikoillaan vähintään 10 minuuttia ennen suorituksen aloittamista. Maalimies siirtyy pois piilosta heti löytymisen jälkeen ja ottaa makuualustan mukaansa. Maalimiesten sijaintia voidaan vaihtaa jokaiselle koirakolle.

Ensimmäinen virheilmaisu -40 p. Jos yksi maalimies jää löytymättä, koetta ei voi läpäistä ja maksimipistemäärä on silloin 139 p.

Jos ohjaaja löytää maalimiehen mutta antaa koiran jatkaa työskentelyä ja tehdä löydön ja ilmaisun itsenäisesti, ei tästä tule pistevähennyksiä.

 

Rauniot: 200 p.

  • Ohjattavuus: 20 p.
  • Etsintäintensiteetti: 20 p.
  • Liikkuvuus: 10 p.
  • Itsenäisyys: 10 p.
  • Taktiikka ja yhteistyö: 20 p.
  • Ilmaisut: 3 maalimiestä max. 40 p. / kpl: 120 p.

1200-1500 m2 raunioalue yhdessä tai useammassa tasossa, monenlaista rakennusmateriaalia. Pelkkä rakennusetsintä ei ole sallittua, mutta yksittäisiä huoneita voidaan sisällyttää etsintäalueeseen.

3 maalimiestä umpipiiloissa. Etsintäaika 30 minuuttia. Ohjaaja saa luonnoksen alueesta.

B-kokeen alueella pitää olla vähintään 6 piiloa, joista vähintään kahden pitää olla pimeitä tiloja tai onkaloita, vähintään kahden pitää olla syviä piilopaikkoja joissa maalimies on noin 2 metrin syvyydessä kannen tai roinan alla, TAI vähintään kahden piilon on oltava korkeita piiloja max. 2 m korkeudessa. Alueella on oltava vähintään kahta eri piilotyyppiä edellämainituista. Korkeissa piiloissa on kiinnitettävä erityishuomiota tuuliolosuhteisiin.

Häiriöinä savuavaa tulta, moottorimelua, paukuttavaa ja rummuttavaa ääntä, äänentoistolaitteita yms.
15 minuuttia ennen ensimmäisen koiran suoritusta alueella pitää kulkea ristiin rastiin yksi tai useampia ihmisiä ja koira. Ennen työskentelyn aloittamista ja työskentelyn aikana alueella tulee kulkea useita avustajahenkilöä ristiin rastiin.

Maalimiesten tulee olla paikoillaan vähintään 10 minuuttia ennen työskentelyn aloittamista. Maalimiehiä ei saa sulkea täysin umpinaisiin piiloihin: on huomioitava ilmanvaihto ja mahdolliset haitalliset kaasut raunioissa. Maalimiesten välin on oltava vähintään 10 m ja piilojen oltava sellaisia, että voidaan erottaa selkeästi erilliset ilmaisut kullekin piilolle. Samoja piiloja voidaan käyttää eri koirille. Kun piiloja vaihdetaan on pyrittävä välttämään virheilmaisujen mahdollisuus ja käytetyt piilot jätettävä auki. Koiralla ei saa olla näkö- tai kosketusyhteyttä maalimieheen, piilojen on oltava naamioitu huomaamattomasti.

Ohjaaja voi ennen suoritustaan tarkastella aluetta sopivalta näköalapaikalta ilman koiraa, jotta voi tehdä taktisen suunnitelmansa. Koira odottaa kytkettynä tai vapaana osoitetussa paikassa. Ohjaaja ilmoittaa tuomarille, mistä kohtaa haluaa aloittaa etsinnän ja lähettää koiran siitä. Koiran voi lähettää piilolta jatkamaan etsintää vain ensimmäisen ilmaisukerran jälkeen. Uusintailmaisuilla koiran voi hakea pois mutta sitä ei saa enää lähettää eteenpäin etsimään piilolta. Uusintailmaisu ei vaikuta arvosanaan.

Arvosteltava on erityisesti tiimin yhteistyötä. Ensimmäinen virheilmaisu -40 p. Jos yksi maalimies jää löytymättä, koetta ei voi läpäistä ja maksimipistemäärä on silloin 139 p.

 

IMG_3285.jpg