Olin syyskuun lopulla Roomassa EU:n CMI-koulutuksessa (Community Mechanism Introduction) pelastusalan ihmisille. Jännä meno alkoi jo lennolla Roomaan, kun jouduin ensiaputehtäviin kun koneessa ei ollut yhtään lääkäriä tai sairaanhoitajaa. Oli aika hikiset paikat mutta onneksi pääsimme kaikki hengissä maankamaralle.
Koska kyseessä oli Rooma heart vietin yhden extrapäivän kaupungin keskustassa ennen kuin siirryin ma-aamuna poliisikoululle, joka sijaitsi ihan keskellä ei mitään Rooman kaupungin ulkopuolella. Siis todella, täysin keskellä ei mitään sijaitsi muurein ja sähköaidoin ympäröity poliisikoulu, jonka alueella oli asuntoloitten ja koulutustilojen lisäksi valtava puutarha juoksureitteineen, kaksi ulkouima-allasta, tenniskenttiä ja pieni jalkapallokenttäkin.
Ihan oma tarinansa on, että minut saateltiin poliisien ja vartijoitten tiiviisti ympäröimänä ja jatkuvien radiopuhelintsekkausten saattelemana ensin väärään paikkaan poliisikoululla. Minut nimittäin kiirehdittiin hellehepeneissäni suoraan suureen auditorioon keskelle virkapukuihin ja juhlapukuihin pukeutunutta poliisimassaa joitten rinnukset roikkuivat prenikoita yms. Luento oli juuri alkanut ja valkokankaalla oli isolla aihe: ANTIMAFIA.
Tässä vaiheessa epäilykseni vahvistuivat: olin kyllä oikeassa paikassa mutta väärässä seurassa. Kun sain tämän viestin läpi viidennelle henkilökunnan edustajalle jolle puhuin, minut kiidätettiin välittömästi pois paikalta ja sinne oikeaan paikkaan, oikeaan seuraan, jossa meitä kiellettiin ehdottomasti menemästä ulos tai lähestymästä ketään poliisia tai vartijaa kyseisenä päivänä, koska paikalla oli Italian korkeinta poliisijohtoa yms ja turvatoimet sen mukaiset. wink

Koulun ruokalassa tarjoiltiin varsin eksoottia annoksia, alkuruoaksi sai valita mm. English rice, joka oli lautasellinen pelkkää keitettyä valkoista riisiä ilman mitään mausteita tai siis ylipäätään yhtään mitään muuta. Pastaa oli alkuruoissa mukana aina ja monissa eri muodoissa: kylmänä ja kuumana, keitettynä ja laihalla tomaattikastikkeella silveltynä, salaattina ja keittona. Pääruoka oli yleensä jotakin lihaa, ja siis pelkkä liha, ei mitään kastiketta tai särvintä vaan esim. pelkkä grillattu kuivakka broilerinkoipi lautasella. Jälkiruokaa oli joskus, mutta kukaan ei tiennyt milloin eikä sitä, kuka sitä sai. Joskus ihan odottamatta jollekulle nakattiin torttu eteen, mutta ei aina ja ei kaikkiin pöytiin. Ruoan poishaku sen sijaan tapahtui varsin rivakasti; jopa samaan aikaan kun katsoit vierustoveriin ja laitoit haarukalla pastaa suuhuun. Kun katsoit taas eteesi ja olit aikeissa napata lisää pastaa lautaselta siihen haarukkaan, ei lautasta enää ollutkaan vaan se (ja keskeneräinen annos) oli viety pois. :-D

Luennoitsijat tulivat eri puolilta Eurooppaa ja olivat paria poikkeusta lukuunottamatta toinen toistaan parempia. Kun yöt on pirun lyhyitä (kahdesta neljään tuntiin unta per yö), korostuu mielenkiintoisen aiheen lisäksi myös luennoitsijan osaaminen ja ammattimaisuus esiintyjänä huomattavasti!

Seura oli hyvää ja kansainvälistä ja se oli suuri rikkaus kurssilla. Teimme jonkin verran myös käytännön harjoituksia. Skenaariona oli paha maanjäristys Italiassa ja me olimme apua vastaanottava ja sitä organisoiva keskus. Yhdessä vaiheessa Itävallasta apuun saapuva ryhmä ilmoitti, että he tarvitsevat kolme suurta ja kaksi keskikokoista rekkaa sekä bussin miehistönsä ja varusteittensa kuljetukseen Pisan lentokentältä eteenpäin katastrofialueelle. Me pelasimme peliä sähköpostitse ja puhelimitse ja jotenkin yhden ryhmän soitto oli lipsahtanut koulun johtoon, joka otti tosissaan pyynnön alkaa järjestää rekkoja ja bussia Pisan lentokentälle. Onneksi todellinen tilanne (eli siis harjoitus) oli selvinnyt jossain vaiheessa ennen kuin mitään ehti varsinaisesti tapahtua!

Matkani aikana Merlin oli Mummolassa hoidossa. Hyvin oli mennyt ja Merlin on kuulemma hyvin tekninen koiranpentu, sillä se oli onnistunut irrottamaan kaikista ruokailuryhmän tuoleista sellaiset suojanupit, jotka on hyvin, hyvin vaikea saada irti. Yhtä tai kahta lukuunottamatta nupit oli saatu korjattua talteen ja loppujen osalta oli syynätty olisiko ne tulleet ulos toisesta päästä Mölliä, mutta ei ole näkynyt.

I spent a week in Rome in late September. It was a European Union course for rescue personnel: Community Mechanism Introduction. Lots of nice and great people from around Europe, gifted speakers and great surroundings. I like Rome very much so I spent an extra day there before going to the police school on the countryside outside Rome.

Exciting things started happening already on the way to Italy as there was a medical emergency on the flight to Rome. No doctor or nurse on the plain so it seems I was the next best thing available. I did my best, it was quite difficult, but we all made it alive to Rome. What a relief!

While I was away, Merlin spent the week at Grandma's. They say he was good. They say he is very technical and managed to loosen small plugs from all the six chairs around their dinner table. And those plugs are hard to get off! They found most of them but suspect he might have hidden one or two. 


Sadekuuro merellä ennen Riikaa.
A rainshower over the sea before landing in Riga.


Otin Ebookersin kautta viime tingassa halvimman hotellihuoneen Rooman keskustasta yhdeksi yöksi. Olikin aika hyvä hotelli, sain kaksion keittökomerolla. Vessassa odotti kaksi avaamatonta pakkausta hotellin omia aamutossuja ja sinetillä suljetut vessapaperirullat. :-D
I booked the cheapest hotel for one night in Rome center last minute via Ebookers and got a jackpot: a fine two-bedroom with kitchen, slippers and toilet paper sealed with the hotel's own sign. :-D
Maanjäristysalue harjoituksessa. 
Earthquake scenario.


Missä kaikki on.
Current locations.


BoO:ssa.
Visiting Base of Operations.


Ryhmätyötä.
Team work.


Puolalaiselle palomiehelle ei koskaan ollut katettu oikeaa juomalasia kuten kaikille muille. Teimme vetoomuksen hänen puolestaan.
Everybody else got a clean new drinking glass on their tables every morning but Polish fire fighter Bartosc was always neglected. We made a plea for him! :-D