Ongelmani suomalaisen luomukvinoan kypsennyksen kanssa on saanut huomiota ja herättänyt keskustelua. Ulkomaista kvinoaa käyttävillä ei ole ollut vastaavaa ongelmaa. Fb-kaverin rohkaisemana kysäisin asiasta tuotteen valmistajalta. Vastaus tuli ripeästi ja yllättäen ihan puhelinlankoja pitkin: pakkauksessa on vääränlainen ohje. Valitettavasti virhe on huomattu vasta jälkeenpäin. Kotimainen luomukvinoa poikkeaa rakenteeltaan ulkomaisesta ja sitä ei voi valmistaa samoilla spekseillä.

Olin jo ennen ko. vastausta tehnyt seuraavan kokeilun: muunsin suhteeksi 1 osa kvinoaa ja 1,5 osaa vettä. Toimi paremmin. Tämän myös tuotteen valmistaja vahvisti oikeaksi suhteeksi.

Tänään oli seuraavan kvinoakokeilun vuoro. Aloitin huuhtelemalla kvinoan. Valutin sen siivilässä nopeasti, en odottanut kuivumista. Samalla kuumensin vedenkeittimellä vettä ja sekoitin siihen kasvisliemikuution palasen. Laitoin märän huuhdellun kvinoan kuivaan kattilaan ja lisäsin lorauksen öljyä ja kuumensin pari minuuttia (jossain ulkomaisessa blogissa mainitaan veden haihduttamisen ryyneistä paahtamalla huuhtomisen ja kypsennyksen välissä tekevän kvinoasta irtonaisempaa mutta itse huomasin, että ilman öljyä se juuttuu kattilan pohjaan kiinni).

Sitten kaadoin kvinoan päälle kuuman veden, johon oli liotettu kasvisliemikuutiota ja säädin lieden kaikista pienimmälle. Kansi reilusti raollaan, jotta vesihöyry pääsee pois. 8 minuutin kuluttua miltei kaikki vesi oli imeytynyt kvinoaan, jolloin lisäsin vielä lorauksen öljyä ja sekoittelin, sammutin lieden ja jätin kvinoan kansi päällä vielä muutamaksi minuutiksi muhimaan. Ei tullut puuroa, tuli irtonaisempaa kvinoaa, vähän sellaista cous-cousin tapaista, jota myös aioin käyttää cous-cousin tapaan.

Sitten paistoin pannulla kylmäsavulohta, paprikaa ja ananasta ja maustoin reilusti chilillä. Lisäsin lopuksi kvinoan ja kirsikkatomaatteja ja paistoin vielä hetken. Jep, vei kielen mennessään! :-P

 

Täsmälliset määrät ja ajat:

0,5 dl Sunspeltin kvinoaa
0,75 dl kuumaa vettä
1/8 Maggi-kasvisliemikuutiosta 
2 x 1 tl öljyä

Kvinoan kypsymisaika 8 minuuttia miedolla lämmöllä kansi raollaan + muutama minuutti lämpö pois päältä kansi kiinni.

150 g kylmäsavulohta
1/2 iso keltainen paprika
1-1,5 dl tuoretta tai tölkkiananasta paloina
12 kpl kirsikkatomaatteja
chilijauhetta maun mukaan

Paistoin pannulla ensin kalaa, ananasta ja paprikaa 4-5 minuuttia ja lisäsin chilijauheen, öljyä ja suolaa ei tarvinnut lisätä, ne tuli lohesta.Sen jälkeen lisäsin keitetyn kvinoan ja tomaatit ja paistoin vielä pari minuuttia, jotta tomaatit vain kuumenivat mutta eivät kypsentyneet.