Valitsimme treenialueiksi kaksi selliosastoa, joissa oli kummassakin kolme kerrosta. Erona oli, että toinen oli korkea avoin tila jossa sellit oli ulkoreunoilla ja keskellä meni avonaiset ritiläportaat. Näkyvyys oli siis kerrosten läpi ylhäältä alas asti. Toisessa paikassa sellit oli aina keskellä kerrosta ja käytävä kiersi koko osaston ympäri ulkokautta, eikä näkyvyyttä kerroksista toisiin ollut, kerroksesta toiseen siirryttiin umpinaisen portaikon kautta.

Ensimmäisellä kierroksella treenasimme korkeassa, avonaisessa tilassa. Mölli ei ole käynyt aikoihin treeneissä, joten otettiin sille ihan aluksi 2 pakenevaa maalimiestä alakerrassa, jotta saatiin palautettua homma mieleen. Mölli katsoi maalimiehen menoa ja istuutui kaikessa rauhassa odottelemaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Kun päästin sen maalimiehen perään, se meni puoleenväliin tilaa ja alkoi käydä järjestelmällisesti selli selliltä tilaa läpi. Siis todella järjestelmällisesti, yhtäkään missaamatta! Lopulta löytyi selli, jossa oli ihminen.
Toinen peräänlähtö meni melko lailla samalla tavalla, Mölli istui lunkisti ja katsoi maalimiehen menoa, pyrähti perään ja alkoi taas tarkistaa sellejä yksitellen, tosin väärältä puolelta (oikealta seinustalta kun maalimies oli vasemmalla), mutta aika pian kaartoi oikealle alueelle, jossa maalimies oli.

Seuraavaksi maalimiehet oli livahtaneet Möllin näkemättä toiseen ja kolmanteen kerrokseen. Tarkoitus oli kävellä sellien ohi ja katsoa saisiko koira hajua käytävälle, jos ei niin sitten pitäisi käydä selli selliltä paikat läpi. Hyvin meni - Mölli oli oikeassa moodissa ja reagoi hyvin toisen kerroksen hajuihin, se tutki jälleen itsenäisesti pari sellia ja bongasi sitten hajun käytävältä. Toisessa kerroksessa oli verkko avoimessa tilassa keskellä, joten ihan hirveästi ei pelottanut että koira tipahtaisi, tosin Mölli on sellainen että olisi kyllä voinut ihan muina miehinä mennä tassuttelemaan verkollekin...

Kolmannessa kerroksessa kiersimme tarkoituksella ensin vähän tyhjää tilaa ja sitten päädyimme alueelle, jossa oli avonainen ovi toiseen kolmpleksiin jossa toinen ryhmä treenasi ja sinnehän se Mölli yritti mennä. Tuli lopulta takaisin kutsusta ja sain saateltua nopeasti maalimiehen läheisyyteen, mikä oli tosi hyvä juttu koska silloin sen kannatti tulla minne minä sanoin. ;-) 

Toisella kierroksella homma ei sitten ihan mennyt putkeen, lainaanpa tähän Facebook-päivitykseni:
"Kävin vähän Turuus Kakolasa esittämässä miten hesalaiset etsii pelastuskoiranpentua vankilasta. Ensin pentu 8 kk päästetään alimmasta kerroksesta maalimiehen perään, jolloin se avaa kulman takana kaksoisovet ja lähtee ylempiin kerroksiin tutkimusmatkalle. Koska halutaan kannustaa koiranpennun itsenäistä työskentelyä, odotellaan kaikessa rauhassa siellä ekan kerroksen ovensuussa eikä tajuta, että pentu kiertää kahdessa ylemmässä kerroksessa ja poistuu kokonaan toiselle alueelle. 
Sitten havahdutaan siihen, ettei tassunääniä enää kuulu, kiivetään toiseen kerrokseen ja huudetaan seuralaisille HILJAISUUS! ja jähmetytään paikoilleen ja kuunnellaan, ei kuulu mitään tassutusta. Kiivetään kolmanteen kerrokseen ja huudetaan HILJAISUUS! ja kuunnellaan taas tarkkaan. Ei kuulu ei niin mitään.
Ilmoitetaan radiopuhelimella koko ryhmälle tieto kadonneesta ja kysellään näkö- ja kuulohavaintoja. Ei tuoreita havaintoja, tiedetään siis millä alueella pentu EI ole (eli siinä siivessä missä meidän treenit on). Laajennetaan etsintäaluetta ja huudellaan kadonnutta nimeltä. Kunnes pentu porhaltaa vailla huolen häivää ihan ihme suunnasta ihan eri alueella keskelle toisen ryhmän harjoitusta juuri, kun sinne yritetään ottaa puhelinyhteys ja ilmoittaa kadonneesta koirasta vankila-alueella. Että nii, siinä näki turkkulaiset että miten se homma oikein tehdään."

Videonpätkissä ensimmäisessä ollaan ekalla alueella ja toisessa tokalla alueella sen jälkeen, kun koira oli haettu takaisin alueelle. Oli jo aika väsynyt hurtta muuten siinä vaiheessa, ja työskentely todella vaikeaa koska selleistä ei tullut hajua ulos ja lisäksi lattialla oleva sammutusjauhe pöllysi ja häiritsi koiria.

So we wento to prison for a practice session today. The first practice round went well (see the first video). It was easy work for Merlin because he hasn't been to a training session for a while. Then we moved on to another part of the huge big prison complex, and it did not go so well... Well, in a way it did because Merlin showed excellent indepedency and ability to take distance from me but not the way I meant...

If Merlin could tell about being in prison, it would go like this... 
"Hello, this is Merlin. So I went to prison today. It was a really big and complex place with lots of buildings surrounded by a high wall with rolled barbed wire on the top. First we played the search-and-rescue game in the ”east wing” which you can see in the photo. I found 4 people there! 
Then we switched to the ”west wing” where there were three separate floors with dozens and dozens of cells in each floor. Mom sent me to search for people on ground floor first. But I opened a double door behind a corner all by myself and found stairs to the second floor and then on to the third floor, too. What an adventure! I wanted to see all the places! 
Mom started wondering why she cannot hear my footsteps anymore. She was still standing at the door on the ground floor when I was far away already! Finally she went to the second floor, too, and stood still and listened carefully but there was no sound of me as by this time I think I was checking things back at the ”east wing” of the prison complex again. Meanwhile, Mom continued to the third floor and when she still could not find me, she radiophoned our whole group to inform that she had lost track of me but no-one had seen or heard me come or go. Mom was really worried that I might have returned to the ”east wing” alone and would fall down.
At this point I was already in a third wing at second floor level, imagine that! It was a lot of fun to explore! I was in an area Mom had not even been shown around to! And guess what? I found the other group that was practicing there! There was a German sheepdog that I wanted to say Hello to but she was not so happy to see me. A nice girl took a hold on my orange work vest and stopped me and that was just when Mom phoned the boss of this group to let them know she has lost me somewhere in the prison area so maybe they can look around a little. 
I can tell you I was quite tired when Mom got me back in the area assigned for our practice. I had already looked around in such a big area, many premises in many floors! And so many cells and rooms!"

The second video shows Merlin at work after being returned to the starting point... :-D He was quite tired by that time and the air didn't flow out from the cells so much so the task was very difficult for him. The flour on the floors is from fire extinguishers and it also disturbed the dogs some.