Miinan synnytys alkoi eilen illalla seitsemän jälkeen. Olimme sopineet, että Maiju tulee tänne avuksi jossain vaiheessa iltaa, minä laitoin aiemmin päivällä viestin, että riittää kun yöksi tulee. Vähän ennen kahdeksaa Miinalla alkoi sitten ekat kovat poltot ja laitoin juuri Maijulle viestin, että nyt alkaa, ja kun minuutin päästä katsoin ikkunasta ulos, Maiju seisoi oven takana kassi kädessä kuin siihen juuri lennähtänyt Maija Poppanen. Juuri oikeaan aikaan!

Maijun läsnäolo oli oleellista, sillä viimeksikin kun Maiju toimi kätilönä (meillä oli viimeksi pentuja liki 4 v. sitten kun tämän pentueen emo Miina syntyi - eli ei meillä ainakaan tehtailla pentuja!) kaikki sujui niin hyvin, että hänen tai minun ei tarvinnut tehdä yhtikäs mitään. Itse asiassa synnytys alkoi ja ensimmäinen pentu (Mölli) syntyi silloin ihan huomaamatta. Ajattelin että ehkä Maiju on sellainen onnenamuletti?

photo blog1789_zpsouxsapai.jpg

Ehdimme juuri parahiksi laittaa tuolit paikoilleen ja katsomon pystyyn, kun ensimmäinen pentu syntyi klo 20.11. Se oli pitkähäntäinen narttu. Miina oikeastaan kiskaisi sen itse ulos ja sitten alkoi pyöritys! Miina kanniskeli pentua suussaan ja nuoli sitä, kanniskeli taas ja piilotteli sitä eri puolille pentulaatikkoa, kun poltot jatkui ja seuraava pentu oli tulossa. Välillä se pudotteli ja riiputti sitä paikasta toiseen, välillä työnsi piiloon pentulaatikon laidan alle ja peitteli viltin alle lämpimään ja piiloon.

Hirveän tarkkana Miina kyllä oli, ettei tallaisi vain pentua ja välillä kun se oikein kaivoi ja kaapi alustoja laatikossa, se piti tätä ekaa pentua samalla suussaan. Minä uskon, että luonto hoitaa ja opettaa ja Miinalla oli vaistot ja vietit kohdallaan, joskin jonkin verran ylikierroksilla, ja vaikka näytti pahalta, en puuttunut tilanteeseen vaan luotin, että koira tietää mitä tekee. Toivoimme vain, että toinen pentu syntyisi pian, jotta ensimmäinen ei olisi kaiken Miinan huomion kohteena! Pentu itse ei ollut moisesta pyörityksestä juuri moksiskaan, joten kai se Miina sitä hellävaroen nosteli ja käsitteli vaikka itsestä se näytti välillä hurjalta.

Noin puolentoista tunnin puuhastelun jälkeen syntyi toinen pitkähäntäinen narttupentu, klo 21.44. Tässä vaiheessa pennut pääsi imemään maitoa ja ekan pennun jatkuva suussa kanniskelu loppui vihdoin. Tasan puolen tunnin päästä Miina oli taas asetellut pentunsa tarkasti reunemmalle kun pentu numero 3 syntyi, sekin pitkähäntäinen narttu. Mikkonen totesi tässä vaiheessa olevansa vahvoilla pentuveikkauksessa, koska oli veikannut että kaikki on narttuja ja kaikilla on pitkä häntä. Tosin hän totesi, että nyt tulee sitten pojat, en tiedä mistä sen tiesi, mutta niin kävi. Ja pojat on usein vähän hankalia...

photo blog1800_zpszcf1bvat.jpg

En tiedä mitä tässä välin tapahtui, mutta Miinalla oli tosi paljon ja kovia polttoja mutta pentua ei vaan tullut. Miina vaihtoi asentoa ja kääntyili ja pyöri pitkän aikaa, oli jotenkin hankala olla. 

photo blog1802_zpszb0aumky.jpg

Pohdimme, että näinköhän rööreissä on ruuhkaa ja kaksi pentua on tulossa samaan aikaan ja siellä on jumi. Liekö oltu oikeassa: olisiko tässä vaiheessa pennun nro 6 napanuora irronnut ja kalvot puhjenneet sillä kun tunnin ja 20 minuutin punnailun jälkeen syntyi pentu nro 4, töpöhäntäinen uros, tuli myös reilusti tuoretta verta. 

20 minuuttia edellisestä, klo 23.46 syntyi ihan helposti pentu nro 5, toinen uros jolla pitkä häntä. 

Viiden pennun jälkeen Miina asettui tyytyväisen oloisena imettämään pentujaan ja nukahti. Se oli todella väsynyt. Kaikki näytti siltä, että tämä oli nyt tässä, homma ohi. Odottelimme Maijun kanssa vielä reilun tunnin mutta mitään ei tapahtunut. Sitten minä vein Miinan ulos pissalle ja kävelytin sitä vähän sillä aikaa kun Maiju vaihtoi pentulaatikosta märät ja likaiset lehdet ja liinat pois.

Noin puolitoista tuntia viidennen pennun syntymän jälkeen Miina asetteli pennut sivuun ja alkoi pedata taas ihan raivokkaasti: se repi etuhampailla alustapahvin riekaleiksi ja oli todella vimmainen, hyöri ja pyöri ja kaapi ja raapi ja repi. Jossain vaiheessa ulos holahti pentu nro 6, jonka Miina tyrkkäsi yhteen nurkkaan laidan alle eikä kiinnittänyt siihen mitään huomiota ja hyörinät loppui siihen.
Löysin pennun siitä hetken päästä. Se oli ihan normaalin näköinen ja kokoinen töpöhäntäinen narttupentu, hengetön, kalvoton, sinervä, napanuora katki ihan navasta ja selvästi ihan kuiva, nahka jäi ihan rullalle kun sitä liikutteli. Koska Miina hylkäsi tämän pennun saman tien en edes yrittänyt elvyttää sitä. Parempi näin, kun ei tiedä, kuinka kauan pentu ehti olla hengettömänä ja uskon, että koiran vaistot kertoi tässä parhaiten mitä tehdä.

Sitten mentiin nukkumaan koska pentuja oli nyt tullut se 5-6 joka oli tiedossa (mahdollista seitsemättä bonuspentua ei näkynyt joten ajattelin tämä oli tässä) eli kuusi pentua joista viisi hengissä. Miina asettui tyytyväisen oloisena imettämään pentujaan. 

Puolisentoista tuntia myöhemmin, noin puolikolmen aikaan yöllä havahduin siihen, että Miina nousi ylös ja pyörähti ja sieltä tuli sittenkin vielä se bonuspentu eli nro 7. :-)
Lyhythäntäinen narttupentu oli vetäissyt nesteitä keuhkoon, hengitys rahisi ja rohisi ja pentu oli hieman veltto. Miina kuitenkin nuoli tätä pentua eikä tyrkkinyt sitä kauemmas, joten tässä vaiheessa puutuin peliin ja autoin sen minkä voin heilauttelemalla pennulta nesteitä ulos hengitysteistä ja taputtelin kylkiä. Pentu oli veltohko eikä lähtenyt heti imemään kunnolla.
Luonto hoitaa hommat, ajattelin, minä en rupea erikoistoimenpiteisiin. Jätin pennun muitten kanssa Miinan nisille ja menin itse peiton alle yrittämään nukkumista. 

Heräilin pari kertaa yöllä katsomaan onko kaikki hyvin. Ei tarvinnut tehdä mitään, Miina hoiti yhä kaiken itse. Aamulla kun Mikkonen nousi kahdeksan aikaan oli ilo nähdä Bonuspentu tiukasti nisässä kiinni imemässä. Näin ollen lopputulos on, että meillä on täällä nyt kuusi pentua: kaksi urosta ja neljä narttua. Yhteensä neljä pitkää häntää ja yksi lyhyt ja yksi ihan töpö.

Tässä vielä yksittäiset kuvat pennuista vaihtelevasti muutaman tai useamman tunnin ikäisinä, painot on suunnilleen-painoja eikä täysin vertailukelpoisia keskenään, koska en tietenkään ottanut pentua heti syntymän jälkeen pois emolta punnittavaksi vaan vasta jossain vaiheessa, kun emo hääräsi seuraavan pennun kanssa, joten osa pennuista on ehtinyt syödä ennen punnitusta ja osa ehkä ei. 


Borgåkers R


Narttu 1 pitkä häntä 250 g

Bitch 1 with long tail 250 g

blog1834n1.jpg

blog1836n1.jpg


Narttu 2 pitkä häntä 270 g
Bitch 2 with long tail 270 g

blog1838n2.jpg

blog1839n2.jpg


Narttu 3 pitkä häntä 220 g
Bitch 3 with long tail 220 g

blog1840n3.jpg

blog1841n3.jpg


Narttu 4 BONUS-pentu lyhyt häntä 180 g - suklaapigmenttinen?
Bitch 4 The Bonus Puppy with short tail 180 g - chocolate?

blog1843n4.jpg


Uros 1 töpöhäntä 320 g
Male 1 with natural bobtail 320 g

blogi1827u1.jpg

blog1855.jpg

Yllä uros 1, alla narttu 1. Hyvin erottaa jo sukupuolileiman ;-)
Male 1 above, bitch 1 below in this photo - you can clearly see which one is male and which one is bitch already right after birth!


Uros 2 pitkä häntä 250 g
Male 2 with long tail 250 g

blog1830u2.jpg

blog1854u2.jpg


Koko katras syömässä - myös Miina-emo.

blog1858.jpg

blog1851.jpg
Vas. Bonus-narttu4, narttu2, uros1, narttu1, uros2, narttu3.
Left to right: The Bonuspuppy, Bitch2, Male1, Bitch1, Male2, Bitch3.

Bloggailen tarkat tiedot pentujen vanhemmista terveystietoineen ja muine spekseineen ensi kerralla. 

More information about the parents of the litter and pedigree etc will follow soon in my next blog.